Last news in Fakti

27 Януари, 2012 17:40 1 360 1

Орангутани спасени на косъм от смъртоносно нападение

  • борнео-
  • индонезия-
  • орангутани-
  • спасени-
  • четири лапи

ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси два орангутана - майка и дъщеря, от почти сигурна смърт. Те щяха да бъдат уловени и убити от местни хора, наети от компании за добив на палмово масло, съобщиха от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Заснетите на място снимки показват как ужасената майка прегръща и успокоява малката си дъщеря. Оказа се, че майката е и бременна.

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ премести двете животни на отдалечено и безопасно място в тропическата гора, като след това те бяха освободени. Майката беше снабдена с радиопредавател, позволяващ проследяването на двата примата, за да могат да бъдат сигурни спасителите им, че те се адаптират добре към новата среда.

Преди да намерят двете животни, служителите на ЧЕТИРИ ЛАПИ бяха претърсили района за орангутани, намиращи се в непосредствена опасност. За съжаление нямаше оцелели от клането, извършено по-рано.

Орангутаните, които са вид, много близък до човешкия, са застрашени от загубата на всичките си местообитания поради обезлесяването на тропическите гори. Само преди няколко десетилетия в региона са живеели четвърт милион животни от този вид – днес оцелелите са по-малко от 50 000. Изсичането на горите обаче не е единствената заплаха: някои компании за производство на палмово масло са решени да прочистят новосъздадените плантации от орангутани, които те виждат като вредител.

Кланетата на орангутани попаднаха наскоро в полезрението на индонезийските медии. За първи път властите решиха да извършат арести, включително на главния мениджър на компанията „Кхаледа”, добиваща палмово масло. Твърди се, че „Кхаледа” е предлагала награда от 1 млн. индонезийски рупии (около 85 евро) за всеки убит орангутан.

През последните две години е било заявено получаването на стотици такива награди. Смята се, че определени компании са плащали на своите служители до 100 евро за убийството на всеки намиращ се на територията на техните плантации орангутан. В началото тези истории бяха отричани, но миналия септември разследващите намериха гробове и кости, а скандалът по медиите бързо се разрастна, като защитата на дивите орангутани веднага се превърна в главна политическа тема.

Убиването на орангутани е незаконно в Индонезия, но законът не се прилага. Преди м. ноември 2011 г. са били извършени само два ареста на ниско ниво. За последните два месеца обаче бяха арестувани 10 души, включително главният мениджър на плантацията, на чиято територия бяха намерени най-ужасяващите гробове.

При избиването на толкова много възрастни орангутани ловците запазват бебетата живи и ги продават за домашни любимци. ЧЕТИРИ ЛАПИ  и партньорите им от BOS правят всичко по силите си, за да спасят травматизираните малки орангутанчета, отглеждани незаконно от частни собственици. След това бебетата се откарват в убежището за орангутани „Самбоджа” – там те придобиват умения, необходими за завръщането им в дивата природа, където ще трябва сами да се грижат за себе си.

„Нашето разследване беше проведено точно навреме. Имахме изключителния късмет да пристигнем в правилния момент – ако бяхме закъснели дори с няколко минути, орангутаните щяха да са  мъртви”, заявява д-р Сигне Пройшофт, експерт по приматите в ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Заварихме група млади мъже, които бяха обградили двете животни. Ясно се виждаше, че жертвите са замръзнали от ужас, а хората ликуваха в очакване на своята награда за залавянето и убийството им. Надяваме се, че привличането на общественото внимание към нашата спасителна операция ще помогне на още много орангутани.

За първи път в историята на Индонезия съдбата на орангутаните се превръща в истински политически въпрос. Продължаването на масовите кланета не трябва бъде допуснато. Местообитанието на тези животни в низините на тропическите гори се нуждае от адекватна защита. За извършените престъпления трябва да плащат виновниците, а не неправителствените организации или самите орангутани.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pi4

    0 0 Отговор
    По-големи животни от хората няма!