Last news in Fakti

8 Април, 2018 14:48 19 668 18

Сърбия се потресе от новина за ракията

  • ракия-
  • сърбия-
  • българия-
  • доказателства-
  • произход-
  • археология

Сърбите се изплашиха от твърдението, че ракията е измислена в България

Като гръм от ясно небе и право в бъчвата със сливова ракия до сърбите достигна мълвата за шокиращото българско археологическо откритие, което разтърси сръбските земи. Първоначално това беше едва слаба мълва, но после тя се превърна в рева на лъва от герба на нашия източен съсед: "Българинте са измислили ракията", пише сръбският вестник „Телеграф“, цитиран от dir.bg.

Досега, пише сръбското издание, смятахме археологията за наша приятелка, която може да подкрепи всички наши твърдения, но какво да мислим за нея сега, когато българските специалисти от Националния исторически музей начело с Филип Петрунов откриха в крепостта Лютица над Ивайловград парче от стар казан, за който смятат, че е бил използван за варене на ракия?

За да бъдат нещата още по-зле, продължава вестникът, парчето от казана е от 11 век и то не е първото открито досега. А Ивайловград изобщо не е първият. Не знаем как да ви съобщим, пише „Телеграф“, но в крепостта Дръстър над Силистра е открито трето парче от казан.

Поколения сърби растат, научавайки от своите родители две много прости неща и то още преди да се научат да четат и да пишат. Първо, ракията е сръбско национално питие. Второ, ракията заедно с останалите спиртни напитки е започнала да се произвежда едва през 16 век, когато технологията за дестилиране започва да се разпространява в Европа.

Концентрирайте се, пише изданието, и си помислете добре и ще си спомните как баща ви седи на леглото до вас, преди да заспите, гали ви по главата и повтаря: „Шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век. Петре, не забравяй, шестнадесети век. Шестнадесети век“.

Но сега българските археолози разрушиха всичко, пише „Телеграф“. А като последен пирон в ковчега идва откритието на Константин Тотев, който открил парче от чашка от 14 век, на което пишело, че от чашката е пиел някой си българин на някакъв религиозен празник.

Понеже се откриват само парчета от казани и чаши, който знае какво още може да се случи, така че все още има надежда, пише още сръбският вестник.

Белградчани, с които са разговаряли от изданието, не са много големи оптимисти.

„Не съм сигурен какво да мисля. Цял живот те учат, че ракията е наша и сега това. Страхувам се, че българските открития са убедителни. Може би ще трябва да се примирим с това, че пием българско питие“, казва объркан млад мъж, с който разговаряхме близо до църквата „Александър Невски“ в квартал „Дорчол“, пише вестникът.

Мъж пък, който седеше на пейка в Студентския парк и пийваше коняк от патронче, каза, че няма такива морални дилеми. „Аз съм стопроцентов сърбин, в кръвта ми няма нито капка от този български алкохол. Всъщност виждате какво пия“, каза мъжът, пише сръбският „Телеграф“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал Купоне

    78 1 Отговор
    Христос Воскресе ! Знаех си аз, че първата кайсиева ракия е саврена в Силистра !

    Коментиран от #17

  • 2 Анастасова

    27 41 Отговор
    Намерили за какво да се надпреварват! За един РАЗРУШИТЕЛЕН ПОРОК!
  • 3 Кратуни на хуни

    26 15 Отговор
    И това било новина за Великден, а и голяма хвалба, няма що, голям прогрес сме докарали на човечеството...
  • 4 Иванов

    47 3 Отговор
    Не зная кой е измислил ракията, но фалшивата я е измислил цар Киро от Катуница.
  • 5 Кой знае

    20 2 Отговор
    Тях ги учат,че била тяхна?А мен самият са ме учили,че е наша и за нас българите това е истината,че е наша-е къде е истинската истина сега?
  • 6 Радо

    37 1 Отговор
    Ние компютрите измислихме, че колко му е една ракия.
  • 7 Plovdiv

    35 1 Отговор
    5 века все нещо е трябвало да крепи Духа български...

    Коментиран от #8

  • 8 Иванов

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "Plovdiv":

    Много сте прав, господине. Българите затова и не са приели исляма, защото там пиенето е най- строго забранено. Изглежда Мохамед не е можел да носи на пиене и затова го е забранил, докато пра- пра дедите ни траки са вярвали в Дионис и пиенето на вино е било задължително мероприятие.
  • 9 Гостът

    26 3 Отговор
    Те всичко по този свят са го измислили сърби и македонци.🤣🤣🤣
  • 10 Чеп

    28 1 Отговор
    Ракията е от нас а чалгата от сърбите .
  • 11 Ракиен казан

    8 4 Отговор
    Река и ракия са от един корен. Ракията се лее като река.сърбското племе е дошло от Галиция от руските степи. И византийския император ги легитимира и използва като ръжен в гърба ни.
  • 12 056

    8 4 Отговор
    Сърбите са чалгаджии. Ама и ние прихванахме май. Абе един дол дренки. Само дето комшиите много обичат да забиват нож в гърба заедно с руснаците.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 УЧЕНИКА НАДМИНАВА УЧИТЕЛЯ СИ

    2 0 Отговор
    ТВА НАПРАВИХА КОМШИИТЕ ПРИ КОИТО ПОД ДОСТОЙНСТВО Е ДА ПРАВЯТ МЕНТЕТА .ПО МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХА ФАНАЛИ НАШИ ПЛАСИРАЩИ КИРОВСКИ МЕНТЕТА И СЪРБИТЕ ИМ НАПЪЛНИЛИ РЕЗОВОАРА С МЕНТЕТО А ДРУГИЯ ИЗЛЯЛИ В КУПЕНО А РОМЧЕТАТА РЕВЯЛИ ПОТЪНАЛИ ДО КОЛЯНО В СПИРТ ЩОТ СЪРБИТЕ БИЛИ С ФАСОВЕ С УСТА.....

    Коментиран от #15

  • 15 В КУПЕТО ДА СЕ ЧЕТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "УЧЕНИКА НАДМИНАВА УЧИТЕЛЯ СИ":

    ..........
  • 16 Живко Тодоров

    2 0 Отговор
    Ракията е измислена много отдавна и нито българи, нито сърби имат право да претендират за изобретяването и. Миналото е забулило в тайна нейното изобретяване. А който не вярва, да си зададе въпроса какво е ял миналия месец на еди-коя си дата, да видим дали ще може да си отговори. Така е , човешката памет е къса, дори прекалено къса в дадени моменти.
  • 17 Нахуд

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ал Купоне":

    То затва ли там се пе..руги ви се раждат, явно прекалявате с кайсиевата и ви е развалено семето
  • 18 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Шарана си е ...шаран! Така и не разбрах, парчетата от казан за ракия в Ивайловград, Силистра и Белград , от един и същи казан ли са ...или от различни?
    Ако са от един и същи /много е вероватно/ , голямо разнасяне е паднало.........Обичам археологията и архиоложките! Последните са много хубави след третата ракия ..... Да са живи и здрави !
    Ха, наздраве !!!