23 Април, 2018 19:10 2 797 0

Чудо! Откриха "златното сърце" на Кралицата (СНИМКА)

  • анна бретонска-
  • кралица-
  • ковчег-
  • сърце-
  • златен саркофаг-
  • кралица-
  • франция-
  • музей том добре-
  • град нант

Златният саркофаг със сърцето на Анна Бретонска, беше откраднат от музея в Нант на 15 април

Чудо! Откриха "златното сърце" на Кралицата (СНИМКА) - 1

Като по чудо, френската полиция е открила златния ковчег, съдържащ сърцето на единствената жена, която два пъти е била коронована за кралица на Франция. Реликвата от 16-ти век, в която се пази сърцето на Анна Бретонска, беше открадната преди седмица от музея "Том Добре" в Нант.

Кражбата, осъществена през един от прозорците на музея в западния френски град Нант по-рано този месец, предизвика гнева на обществеността, заради огромната историческа стойност на предмета, който е изложен в археологическия музей на Нант от 1896 г. насам.

Местни медии сега съобщават, че полицията е открила безценната реликва заедно с останалите предмети, изчезнали при обира — статуетка от 1514 г. и златни монети - само седмица след изчезването им.

Властите заявиха, че крадците също са били заловени в намиращия се наблизо град Сен Назар.

Полицията е арестувала двама мъже в началото на двадесетте години, които са обвинени в "кражба на културни ценности" и "съучастничество при извършване на престъпление". Полицията продължава да издирва други двама заподозрени, които все още са на свобода.

Златният саркофаг със сърцето на Анна Бретонска, върху който са изрисувани златна корона с девет хералдически лилии, се смята за шедьовър. Той е изложен в музея от повече от 130 години и според уредника кражбата му е особено тревожна, имайки се предвид какво е преживял и как е бил спасен от претопяване при размириците след Френската революция.

"Ако крадците са мотивирани от факта, че това са блестящи и изработени от злато предмети, те трябва да разберат, че историческата стойност и символиката на тези предмети далеч надхвърля цената на 100-те грама злато, от които са изработени", заяви преди откриването на предметите Катрин Тухефеу, секретар в отдела по изкуства към музея.

Чудо! Откриха "златното сърце" на Кралицата (СНИМКА)

Анна Бретонска (1477-1514) е кралицата на Франция, съпруга на двама последователни царе: Карл VIII и Луи XII. След смъртта си тя била погребана в царската гробница в Сен Денъс, но по нейна воля сърцето й било поставено в златен ковчег и "погребано" в криптата до гроба на родителите й. Съдът има овална форма, изработен от злато и увенчана с корона на рози и детелина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА