Last news in Fakti

17 Май, 2018 19:59, обновена 28 Юни, 2022 16:21 8 445 3

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • торбести мишки-
  • списък на застрашените видове-
  • изчезване-
  • суицидно възпроизвеждане-
  • технологични университет на куинсланд-
  • куинсланд-
  • антехинус-
  • застрашени

Торбести мишки бяха включени в списъка на застрашените от изчезване видове на Австралия, защото правят прекалено много секс

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Има много неща, за които си струва да се умре. Дали обаче, сексът е едно от тях?

Макар този въпрос да изглежда странен, пречупен през призмата на човешкото съзнание, на планетата ни съществуват видове, които са убедени, че отговорът несъмнено е „да“.

Два вида дребни торбести мишки, открити преди няколко години в Австралия, са именно един от видовете, които буквално умират заради и от секс. Те са усвоили така нареченото суицидно възпроизвеждане, което е много разпространено в природата, но се среща рядко при бозайниците.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: QUT

Сега тези мънички гризачи с огромно либидо, известни със своите суицидни навици, бяха включени официално в списъка на застрашените видове на Австралия, по препоръка на зоолозите — териолози от Технологичния университет на Куинсланд (Queensland University of Technology (QUT).

Двата вида антехинус (тъмни черноопашати хищни торбести мишки (black-tailed dusky antechinus) и среброглави хищни торбести мишки (silver-headed antechinus), са открити за пръв път от д-р Андрю Бейкър и неговия екип през 2013 г. на територията на Югоизточен Куинсланд.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: QUT

Мъжките екземпляри от вида умират след продължително чифтосване, а учените се състезават с времето, за да ги спасят от пълно унищожение.

След като австралийското правителство официално постави двата вида в списъка на застрашените местни видове, д-р Бейкър от Факултета по наука и инженерство в QUT заяви надеждите си, че тази стъпка ще им осигури по-голяма защита.

"Женските екземпляри са много енергични и се опитват да се доберат до колкото се може повече мъжки, а самото чифтосване може да трае няколко часа. Тази продължителност е и много изморителна. Мъжките се изтощават до смърт в рамките на ежегодния двуседмичен размножителен период", обяснява д-р Бейкър, който е специалист по бозайниците.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)

Тези дребни гризачи са известни със самоубийствените си съвкупления, които могат да продължат до около 14 часа. Причината за тези секс маратони се дължи на конкуренцията между мъжките индивиди, които отчаяно се опитват да оставят след себе си поколение. Тази конкуренция провокира прекомерното производство на хормона на стреса. Повишеното ниво на стрес от своя страна води до отслабване на имунната система и убива гризачите.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)
(тъмни черноопашата торбеста мишка

Женските имат продължителност на живота около две години, като повече от половината от тях се размножават само веднъж и раждат между 6 и 14 бебета. Мъжките умират, преди да навършат една година.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)
среброглава торбеста мишка

Известни са само три района в Куинсланд, които са дом на тези същества, като размерът на популацията им се оценява на по-малко от 250 екземпляра.

Промените в климата, загубата на местообитания и естествените им врагове са други фактори, които застрашават гризачите.

Бейкър, който откри и двата вида, вярва, че преди няколко десетилетия броят им е бил 10 пъти по-голям, но е намалял драстично заради външни фактори, като промяната в климата и загубата на източници на храна.

Сексът може да убива (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: QUT

"Много рядко се откриват нови видове бозайници в развити страни като Австралия. Тези два вида бяха открити на мъгливи планински върхове, където най-вероятно са се оттеглили, когато климатът се е затоплил и сега няма къде да отидат", обяснява д-р Бейкър.

В Австралия живеят общо 15 отделни вида антехинус, известни на науката. Въпреки това е възможно да има и други, поради факта, че в Австралия има много растителни и животински видове неизвестни на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    4 0 Отговор
    А с теб има ли кой да прави секс въобще?
  • 2 Хихихи

    3 0 Отговор
    А моята тъща умря, щото не яде гъби......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.