Last news in Fakti

15 Юни, 2018 12:06 3 584 5

Парацетамолът убива емпатията ни към другите

  • парацетамол-
  • убива-
  • изкоренява-
  • емпатия-
  • съчувствие-
  • болка-
  • болкоуспокояващо-
  • непознати-
  • ефект-
  • положителни емоции-
  • изследване

Ефектите, които тива болкоуспокоително оказва върху нас, все още не са напълно известни на учените

Парацетамолът убива емпатията ни към другите - 1
Снимки: shutterstock

Едно от най-популярните болкоуспокояващи, което се среща в състава на повече от 600 различни лекарства, убива не само болката, но и емпатията - способността ни да съпреживяваме емоциите, чувствата и мислите на другите.

Екип от учени от университета в Охайо уставолява, че ацетаминофенът — познат у нас като парацетамол — намалява способността ни да изпитваме съчувствие и да сме съпричастни с болката на околните, пише сайтът PsyBlog.

“Тези резултати показват, че след употреба на ацетаминофен, болката на другите хора престава да ни изглежда нещо важно. Той едновременно действа като болкоуспокояващо, но и намалява емпатията”, обяснява Д-р Доминик Минчовски, водещият автор на изследването.

Парацетамолът убива емпатията ни към другите
Снимки: shutterstock

Предишни проучвания в тази област правят няколко плахи, но впечатляващи прозрения за лекарството, чиито ефекти все още не са напълно разкрити от науката.

Резултатите от едно проучване, проведено в Университета на Охайо, публикувани през юни 2015, разкриват, че парацетамолът понижава оценката и отговора както към отрицателни, така и към положителни стимули. Това се отразява на емоциите ни, намалявайки значително усещането ни за радост и тъга и.и иначе казано - прави ни безчувствени.

При друго изследване, екип от Университета на Кентъки е открил, че парацетамолът не само намалява физическата болка, но също така понижава и психологическата болка, причинена от социално отхвърляне.

“Ние не знаем защо ацетаминофенът има тези ефекти, но е обезпокоително. Емпатията е изключително важна за отношенията между хората. Ако имате скандал с партньора си и току-що сте взели ацетаминофен, според изследването ще проявите по-малко разбиране към това, което сте направили, за да нараните чувствата му”, добавя Д-р Болдуин Уей, съавтор в това изследване.

Работата на екипа се основава върху анализ на данни, събрани от 80 студента. На едната половина от тях бил даден ацетаминофен, а на другата — плацебо. След това им били прочетени истории за хора, които са били наранени. Накрая студентите трябвало да оценят болката, която героите в историите изпитват.

Резултатите показали, че тези, които редовно са взимали ацетаминофен, са давали по-занижени оценки за болката на хората в сравнение с тези, на които е било давано плацебо.

Изследователите са провели няколко допълнителни вариации на теста, за да оценят емпатията на хората към физическа и социална болка на хората.

Д-р Уей коментира резултатите от изследването на социалната болка: “В този случаи, участниците имаха възможността да изпитват емпатия към някой, който минава през социално болезнен опит. Отново, тези, които редовно бяха взимали ацетаминофен, показаха занижаване на емпатията. Те не бяха толкова загрижени за чувствата на хората, колкото контролната група в изследването.”

Учените планират да започнат аналогично изследване и към ибупрофена, за да видят дали показва подобни резултати.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Парацетамолът убива емпатията ни към другите
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    11 3 Отговор
    В западните общества т. нар. "демокрации" явно взимат свръх дози парацетамол съдейки как живеят.

    Коментиран от #4

  • 2 Страхотно

    10 0 Отговор
    Взимайте яко и не се ядосвайте с идиоти :)
  • 3 пост

    6 0 Отговор
    да направят изследване и за ракията... ''ти мен уважаваш ли ме?...''
  • 4 ТАКА И ОСОБЕННО НА ОСТРОВА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Townboy":

    НЯМАТ АНАЛГИН И ЗА СИЧКО ПИЯТ ПАРАЦЕТАМОЛ.....
  • 5 Бррр

    5 0 Отговор
    Това е идеалния роб за кукловодите.