Last news in Fakti

24 Юни, 2018 12:39, обновена 18 Юни, 2022 10:47 3 609 1

Кой е най-застрашен от рак на кожата?

  • рак-
  • тумор-
  • рак на кожата-
  • страх-
  • риск-
  • опасност-
  • лято-
  • почивка-
  • слънце

Как да се защитим от рака на кожата през летните месеци

Кой е най-застрашен от рак на кожата? - 1

Ракът на кожата е заболяване, което се развива по-често сред русите и светлокожи хора. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Стела Денчева, управител на специализирана белодробна болница във Велико Търново.

Д-р Денчева уточни, че слънчевите алергии и ракът на кожата не са свързани. "Първото заболяване може да засегне всеки, а при второто има определени закономерности. Ракът на кожата се предизвиква от продължителното облъчване на слънчева светлина и по-специално на ултравиолетовата част от тази светлина. По-светлите хора са по-чувствителни и по тази причина, когато се излагат по-продължително време на слънчева светлина, това е предпоставка за развитие на рак на кожата. Обикновено е хубаво да се знае, че по-светлите хора са по-малко защитени от ултравиолетовите лъчи, а в кожата на по-тъмните хора, разбирайте тези с кестеняви коси и естествен тен, има един пигмент, който се нарича мелатонин, който осъществява известна защитна функция", обясни специалистът.

Тя е категорична и, че взимането на превантивни мерки срещу заболяването, е задължително. Изключително важно е използването на лосиони за слънце с висок защитен фактор и избягването на слънчевата светлина в часовете между 12.00 и 17.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ба ги другарко

    3 3 Отговор
    диапазонът според мене си:) трябва да е: м/у 11 и 18 часа избягване на слънцето, обаче и така е вредно понеже ще се разболявате :) вит.д ще ви липсва, косата ще ви капе, не е добре за кръвоносната с-ма и т.н.
    а относно бенките, то те се появяват следствие на вътрешни болести и заслабване на имунната и изобщо автоимунни заболявания, които са доживотец... мхм
    с мазила не се лекуват, лазери-мазери и други... временни неща и после пак си излизат защото са автоимунни заболявания и оправия няма :)
    червените бенки ги водят пречупени кръвоносни телца, пречупени капиляри, ама аз да си ви кажа, че имате автоимунно заоляване, за което навярно не подозирате и сте зле с жлезите... зле сте с хипофизата, а оттам всички др. жлези страдат и на 100% сте зле с потните жлези щом ви се появяват червени бенки :) мдам :) я знам ва :)