4 Юли, 2018 14:09 3 758 3

Консумацията на мазна риба удължава живота (ВИДЕО)

  • мазна риба-
  • дълголетие-
  • здраве-
  • хранени
Консумацията на мазна риба удължава живота (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Консумацията на риба удължава живота поне с две години, установиха американски учени.

Възрастните хора, които имат високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в мазната риба - сьомга и морски дарове, намаляват риска от преждевременна смърт с 25%. Учените открили още, че рискът от смърт от сърдечно заболяване намалява с една трета сравнение с възрастните хора, които имат по-ниски нива на мастни киселини в кръвта.

Изследователите от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонският университет са установили, че хората на 65-годишна възраст с най-високи нива на мастни киселини в кръвта живеят средно с 2,2 години повече от хората с най-ниски нива.

Според доц. Дариуш Модафариан, ръководител на изследването, това откритие потвърждава важността на нивата на омега-3 в кръвта за сърдечно-съдовото здраве.

Рибата осигурява омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и се смята, че намаляват възпалителните процеси в мозъка, сърдечносъдовата система и в други клетки на тялото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 BigFish

    3 0 Отговор
    Обичам страстно мазна риба - особено сом, става и сьомга, шаран, скумрия от дебелите, есетра и др. Обаче стомаха ми е скапан и сега подходяща за мен е по-постната - пъстърва, лаврак, ципура, бяла риба и др. Прави ми впечатление, в българия рибата не се обича и не е така на почит. Грешите, като я пренебрегвайте. Като слабост - имам специално отношение към попчетата...
    ПП. Айде сега всички хейтъри и пишман познавачи да ми развиват теории как сьомгата била пълна с отрови в развъдниците, как океана бил пълен с цялата менделеева таблица и т.н
  • 3 Алфа Ромео

    1 2 Отговор
    Руски професор съветваше да не ядем риба защото вече е пълна с вредни химикали и опасни паразити.