Last news in Fakti

5 Юли, 2018 11:20 1 363 2

300 хил. долара за нощ в килията на Нелсън Мандела

  • нощувка-
  • благотворителност-
  • килия-
  • нелсън мандела
300 хил. долара за нощ в килията на Нелсън Мандела - 1
Снимка: shutterstock

Една нощ в затворническата килия, където Нелсън Мандела е прекарал 18 години от живота си, е оценена на най-малко 300 хил. щатски долар.

Южноафриканска неправителствена организация е организирала онлайн търг за отдаване на килията с размери 2,4 на 2,1 метра, намираща се в затвора на о. Робен, близо до Кейптаун.

Прочети повече Инициативата е част от честванията по повод 100 години от рождението на активиста за човешки права и първи чернокож президент на Южна Африка, кулминацията, на които ще бъде на 18 юли.

Наддаването, което ще приключи на 16 юли, е започнало при цена 250 хил. долара, но сумата бързо е набъбнала до 300 хил. долара. Средствата ще отидат за благотворителност – подпомагане на затворници да получат висше образование.

Победителят в аукциона ще има честта да прекара нощта в емблематичната килия №7, а други 66 от участниците в търга ще могат да спят в други части на затвора. Съоръжението е превърнато в музей и е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Инициативата бе подложена на множество критики в медиите и социалните мрежи. Организаторите получиха редица обвинения, че по този начин се подиграват на истинските затворници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KoKi4a

    0 0 Отговор
    11-ти отряд първата килия отдясно... ;)
  • 2 K802

    1 0 Отговор
    Мандела е прекарал 27 години в затвора, а не 18. Трябва да си проверявате източниците по-добре