Last news in Fakti

16 Юли, 2018 00:30 3 908 19

Четенето на книги - алтернатива на секса

  • четене-
  • книги-
  • алтернатива-
  • секс-
  • удовлетворение
Четенето на книги - алтернатива на секса - 1
Снимка: Shutterstock

Спомняте ли си как в училищните си или студентски години се чудихте на т.нар. книжни плъхове и техния минимален интерес към удоволствията на плътта? Или сте били на противоположната страна – не сте знаели как да обясните възвишеното си влечение към книгите? Независимо дали му се отдавате всецяло или го комбинирате с други удоволствия, любовта към четенето има своето научно обяснение. Според изследванията на немски учени и испанските им колеги от университета в Барселона, публикувани в Current Biology, човешкият мозък получава същите стимули от четене като от секса и наркотиците, активират се едни и същи зони на главния ни компютър, пише how2bg.com. Идеалната причина да четем повече.

Изследването

В действителност екипът учени е имал малко по-различна насока на изследването си – ролята на езика в човешката еволюция. Развитието на говор е базата, на която стъпва човешкото познание и живота в общност. Все още обаче остава загадка как точно са се зародили говора и системата от думи. Според една от теориите научаването на нови думи задейства центровете на удовлетворение в мозъка и го мотивира да учи повече. Бягащите от час по английски няма да се съгласят с това вероятно. Учените обаче са от тези, които намират удовлетворение в знанието и са се впрегнали да докажат безпочвеността на мисловния мързел.

В съответното изследване са взели участие 36 души, които са били подложени на функционален магнитен резонанс. Под наблюдение са попаднали онези зони от мозъка, които се активират при научаване на нови думи и игрословици. В резултат се оказало, че и двете дейности активират център в мозъка, отговорен за изпитването на удовлетворение. Същият център доказано се задейства и при вкусна храна, секс и дрога. Но за разлика от тези подразбиращи се изкушения, изучаването на нови думи, създава връзки между центровете на удовлетворение и на говора. Участниците в изследването, които имали повече и по-стабилни връзки между тези зони, научавали думите по-бързо от тези, при които те били по-слаби.

Четенето като алтернатива

Ако до този момент сте гледали пренебрежително на четенето, това е нов повод да се заровите в хубава книга. Преживяващите любовно разочарование от своя страна могат да подобрят настроението си със записване на курс по чужд език. Вместо ходене по барове и секс за една нощ, организирайте си литературна вечер и удоволствието ви е гарантирано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мераклия

    15 0 Отговор
    Венелинче ,я ела при батко ,той ще ти даде книжка а ти на него секс ,става ли?
  • 2 Диди

    2 5 Отговор
    Много евтино искаш за минеш.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Е то покрай книжката ще има и други екстри- шампанско,сълзи,ягоди,сметана, масаж и т.н. ,но тя ще е в дъното на историята!Може дори да четат на брега на морето или на хижа в планината! Чакай че се разписах :)
  • 5 kkk

    14 0 Отговор
    Така като гледам бая четене има в тая на снимката :D
  • 6 Диди

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бой":

    Ее,той много евтино иска да удари ,,кьоравото,,,както се казва.О не,номерът не минава. Сиренцето е с парици.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Но в драмите се крие ключът към щастието

    14 0 Отговор
    Жената е като книгата ,четеш,четеш и я прочиташ ,после взимаш друга да четеш ,четеш и пак драма .
  • 8 ванката

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    милата колко си евтина морално щом се предлагаш за пари значи неможеш да плуваш а ходиш по дъното

    Коментиран от #11

  • 9 Бой

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    ще удари чушки тия са само на приказки но и всеки знае и може с кеш ..а пробвай без $
  • 10 ванката

    3 1 Отговор
    вени нищо не написа за себеси това ли да го разбираме че четеш книги вместо секс ако е така то вече не се чудя защо си толкова закъсала което е жалко за една жена
  • 11 Диди

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    Ти от шеги не разбираш,доста си далеч от тях.
  • 12 Бай Хуй

    6 2 Отговор
    Тая ненаебаната само за секс пише то толкова им акъла като на разгонено животно което мисли само да се наяде , наебе и наспи .. прост народ само остана в БГ.
  • 13 Факт

    6 0 Отговор
    Браво Вени, смислена статия. Литературна вечер. Интелигентните хора днес са като игла в купа сено. Любовта трябва да бъде красива, сексуалните преживявания също, целият живот впрочем. Човек трябва да е високоинтелигентен, ерудиран, възпитан, на ниво... твърде рядко вече се срещат такива хора.
  • 14 Баш Майсторът

    8 1 Отговор
    Сексът е като книга,само трябва да знаеш откъде да започнеш....

    Коментиран от #15

  • 15 Да та в майстора

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Баш Майсторът":

    Да отзад напред или по средата умнико

    Коментиран от #19

  • 16 Петко

    1 0 Отговор
    Това обяснява защи не се учех някога
  • 17 Уельо

    1 0 Отговор
    Тая така ѝ се е.. че чак ѝ се реве, няма ли кой да се прежали да ѝ го отмаа
  • 18 ГосТ

    3 0 Отговор
    Ооуууу,сексоложката дори цитира вече Current Biology не е никак лош журнал,дори е към cell press. Само дето ме съмнява да е отделено такова внимание на секса,а по скоро на четенето. Чети венче, чети. Стига с това чесане само,че ще се изприщиш ;)
  • 19 Да та ева и Пишльото

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да та в майстора":

    Ако някога отвориш книга,пак няма да разбереш,,,,,