18 Юли, 2018 17:47 3 719 4

Тази песен от 90-те може да спаси живот! Чуйте коя е! (ВИДЕО)

  • музикален хит-
  • спаси живот-
  • ритъм-
  • мелодия-
  • песен-
  • macarena-
  • изпълнение-
  • музикална група-
  • los del rio

Испански учени твърдят, че парчето има лечебни свойства

Тази песен от 90-те може да спаси живот! Чуйте коя е! (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

За всеки от нас, който е израснал през 90-те и началото на новото хилядолетие, песента Макарена се нарежда в топ 3 на най-емблематичните и запомнящи се мелодии на всички времена. Може и да не сте харесвали испанския хит, но без съмнение можете да го затананикате и да изиграете култовия танц към него.
Странно е как едно такова парче може да се окаже толкова запомнящо се и натрапчиво, но сега група испански учени обясниха на какво се дължи това и разкриха, че часовете, прекарани в неуверено танцуване на училищните танцови забави, всъщност може би ни е било от полза.

Както знаем музиката има лечебният ефект и той е забелязан още в древността. Той е доказан и в редица съвременни изследвания, които доказват ползотворния ефект на някои мелодии върху нашето тяло. Според ново изследване на експерти от Университета в Барселона музикалните ритми засягат жизненоважните системи на човешкото тяло.

Испанските лекари стигат до извода, че ритъмът на този хит от 90-те е идеален за извършване на сърдечен масаж и по този начин може да помогне за спасяването на човешкия живот.

Тази песен от 90-те може да спаси живот! Чуйте коя е! (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Ритъмът на песента в 103 удара в минута, което я прави съвместима с правилната честота на натиск върху гръдния кош когато се прави изкуствено дишане, се каза в становището на учените, основаващо се върху резултатите от проведения от тях експеримент.

Те разделили 164 участници на 3 групи и всеки трябвало да извърши компресия на гръдния кош (индиректен сърдечен масаж). В първата група действията се извършват под звуците на цъкащ метроном, във втората — под звуците на Macarena, а третата група била контролна.

Резултатите от наблюденията на участниците са били, че най-лошо са се представили хората от третата група, където нямало звук, който да отмерва ритъма на действията им. Участниците в първата група успели да извършват сърдечен масаж по-добре от всеки друг, защото благодарение на метронома поддържали правилното темпо при 120 удара в минута. Удивително било, че доброволците от третата група, които направили сърдечен масаж под звуците на "Макарена" имали изключително висок успех — 74% от тях са се справили със задачата, казват авторите на изследването.

Коментирайки данните от експеримента, лекарите подчертаха, че правилната и навременна реанимация три пъти увеличава шансовете на пациента да оцелее.

Учените вземат много сериозно възможностите, които предлага музикалната терапия при редица заболявания. Преди време бразилски учени от Университета в Сао Пауло излязоха с твърдение, че слушането на класическа музика повишава ефективността на антихипертензивните лекарства при техните пациенти. Антихипертензивният ефект на класическата музика се развива в рамките на 15 минути от началото на слушането и достига своя връх в рамките на един час, посочват авторите от Бразилия.

Съществуват и много доказателства, че класическата музика допринася за краткосрочното разширяване на физиологичните възможности на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    15 1 Отговор
    И на тия учени им плащат за тая работа... Не е истина просто!И к'во сега... като пририта някоя бабичка на улицата първо да тичам да диря касетка с Макарена ли?!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има истина тук

    5 1 Отговор
    Наистина е вярно това за благотворния ефект на музиката върху организма, в емоционален, психически и физически аспект. Само че не е задължително да е Макарена, а каквато и да е музика, без никаво значение, стига да е любима, да ви харесва и да ви доставя удоволствие и приятни емоции.
  • 4 хахах

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тост":

    Значи не само в наща мила родина се взимат пари за глупости