Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 12:44 7 990 0

Пет лесни и безотказни методи за освобождаване от стрес и напрежение

  • освобождаване-
  • стрес-
  • напрежение

Всички сме изложени на стрес и напрежение, които усещаме само в случаите, когато те ни надвият и започнат да се проявяват с пълна сила – главоболие, силна раздразнителност, безсъние, цялостна отпадналост. Поради хроничен стрес и напрежение имунната ни система отслабва, започваме да боледуваме повече, а понякога се случва и да рухнем психически или физически, в краен случай и цялостно, коментира GRReporter. Цялостната промяна на живот, която да намали стреса и напрежението звучи като мярка, която ще подейства, но на практика малко хора подхождат към нея превантивно, а се сещаме за нея само когато лекар ни я препоръча и е крайно наложителна.

Първи метод: Спокойно и естествено дишане. Точно така, правилно сте прочели. Два бързи факта. Първо, съвременният човек не може да диша правилно. Стресът, застояването, напрежението, лошия начин на живот сякаш ни отучват от правилния начин на дишане. Ставаме сковани, дишаме плитко.

Втори метод: Освобождаване от напрежението във врата. Зоната на врата ни е място, в което се натрупва огромно напрежение. Много хора буквално са сковани в тази зона. В голяма част от случаите, именно сковаността на вратните мускули е причина за главоболието, защото притискат кръвоносните съдове, които снабдяват нашия мозък с кръв и кислород и се получава недостиг, който е причина за главоболията.

Трети метод: Протягане за разтягане на мускулите и освобождаване от стреса. Този метод е много подобен на протягането, което всеки прави, след като се събуди от сън. Идеята е да използваме благотворния ефект от сутрешното протягане и през другите части на деня, когато тялото ни има нужда от раздвижване и вливане на още малко живителна сила.

Четвърти метод: Изтръскване на напрежението от цялото тяло. . Идеята е да разтърсите цялото тяло, все едно изтръсквате нещо от него – в случая, това е напрежението и стресът. Подобно изтръскване служи и като масаж за вътрешните органи и спомага за извеждането на токсините от тялото. Методът може да се прави по-динамично или по-бавно и плавно, в зависимост от вътрешното ни усещане.  

Пети метод: Цялостна релаксация на тялото. Този метод изисква малко уединение и е подходящ да се изпълнява вечер, преди лягане, като служи за цялостна релаксация на тялото и освобождаване от напрежението натрупано през целия ден. Може да се каже, че комбинира части от повечето по-горе описани методи. Легнете по гръб върху твърда повърхност, най-добре на постелка на земята, а може и на твърд матрак, но без възглавници. Отпуснете цялото си тяло и успокойте дишането. Започнете да се отпускате от върха на главата през врата, раменете, гърдите, торса, бедрата, чак до върха на пръстите. Представете си, че през вас минава една плавна и нежна вълна на спокойствие, която ви освобождава от цялото напрежение. Накрая можете да завършите с дишането от първия метод, при което си извеждахме напрежението при издишване, а при вдишване визуализирахме светлина и спокойствие.

 

Можете да практикуват всички методи заедно или да си изберете само един. Можете да ползвате най-подходящия за случая или да ги редувате. Те са изключително лесни за изпълнение, но са много ефективни, безотказни и са мощно средство за справяне с натрупания стрес и напрежение. Хубавото при тези методи е, че не изискват много време, всеки от тях се изпълнява буквално за минути, а повечето могат да се изпълняват навсякъде и по всяко време. Не на последно място, можете да ги носите навсякъде със себе си и са напълно безплатни! Дори и в момента да нямате нужда от тях, то ги запомнете. Знанието е сила и когато ви се наложи, ще имате на разположение няколко прости и ефективни практики, с които да си помогнете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА