Last news in Fakti

25 Юли, 2018 12:36 15 191 8

Уникална императорска могила бе открита край Пловдив (ВИДЕО)

  • най-голямата могила на балканите-
  • малтепе-
  • село маноле-
  • археолози-
  • императорска могила-
  • погребение-
  • край пловдив-
  • римска епоха

Покривът й се показа от върха на най-голямата могила на Балканите - Малтепе в село Маноле

Уникална императорска могила бе открита край Пловдив (ВИДЕО) - 1

Монументална императорска гробница от Римската епоха откри археологът доц. Костадин Кисьов на 20-ина километра от Пловдив.

Тя е с размери 7 на 7 метра и е висока над 5 метра след извършени електротомографски изследвания, пише местният сайт trafficnews.bg.

"Сензацията дойде! Гробното съоръжение е смайващо, ако съдим по покрива, който в момента разкриваме", заяви пред в. "24 часа" ученият.

Мащабната находка се показа на 5 метра от върха на могилата Малтепе край с. Маноле, чиито проучвания започнаха преди две години. "В продължение на месец ще търсим в дълбочина нейният вход", уточни Кисьов, който е и директор на археологическия музей в Пловдив. Покривът на гробницата е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с бял хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които най-вероятно носят в дълбочина цялата конструкция на съоръжението.

Ученият допуска, че най-вероятно отвътре е във формата на свод. Находката е впечатляваща. "Подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум в днешна Сърбия. Тя е принадлежала на император Марк Аврелий Карин (283-285 г.) Това е времето на така наречените Войнишки императори.

"Гробницата в Маноле е със същите размери и конструкция. Датира се от ІІІ век според откритите около покрива й бронзови монети", обясни доц. Кисьов. Южно от голямата находка екипът е попаднал на съоръжение с огромни мраморни квадри, единият от които тежи над 400 кг. Тепърва ще се установява дали е отделна гробница или светилище. "За съжаление и тук е констатиран голям иманярски изкоп. Той започва от върха на могилата и е разрушил част от покрива на голямата гробница. Още не е ясно дали не е ограбена", каза археологът.

По думите му няма как такова мащабно съоръжение да е на случаен човек.

"Най-вероятно става въпрос за тракийски владетел, тъй като гробницата е в ареала на Филипопол", разсъждава Кисьов. А и практика на траките е да полагат владетелите си в могили. Другата версия е там да е бил погребан римски благородник, който е управлявал Филипопол и е имал вила в околностите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГГХ

    17 3 Отговор
    Чудесно! Сега на момента да се пусне през нея магистрала! Както за струма.
  • 2 Гост

    34 4 Отговор
    Отдавна е очушкано всичко! За археолозите само ломените камъни са останали! Иманярите не спят по цели нощи докато държавата спи постоянно!

    Коментиран от #3

  • 3 БОКО

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Най вероятно е опоскана още през турско!

    Коментиран от #8

  • 4 Така е...

    19 0 Отговор
    "Вода газим, жадни ходим!"
    "Върху злато "спим", бедни умираме!"
    "Върху живата си Историята живеем, Историята си не знаем!"
    "Другите" от два камъка, от своите митове и откраднатите наши легенди създадоха и наложиха на Света нашата История като "своя" История!!!
    Във "Библия Бесика" :
    ""Те" ще преобърнат Светът във Джендем (ад), във който маймуната ще изяжда лъва."

    Някога по Балканите и цяла Европа е съществувал европейски ЛЪВ, който е бил "домашен" любимец на местното балканско население, защитник, покровител и водач в битките срещу нашествениците, затова първата задача на гърците и римляните, освен гоненията над християните, когато пристигат на Балканите(Европа) е :
    Да унищожат Европейските лъвове(вид Лъв, различен от африканския, живял до 1 век след Хр. по Балканите и цяла Европа. изчезнал от свръх експлоатация от гърците и римляните, като лов и гладиаторски боеве, устройвали си пиршества и като деликатес имало-печен лъв.
    П.П.
    Българският Лъв на Българските символи е същия този изчезнал европейски лъв!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 стоян

    4 1 Отговор
    По точно разкопаха =защото тя се вижда от километър
  • 6 опази ни от патрЕотите

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Така е...":

    А ти като си толкова възмутен какво правиш по въпроса? Или да се цитират глупости по форумите е достатъчно да се отчетеш.
  • 7 БашИманярин

    5 1 Отговор
    От Коцето Кисьов по голям крадец и айдук нема,всичко е подменил с ментета в Пловдивския музей,а на разкопки краде като за световно,и после на Черепчето за жълти стинки
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.