Last news in Fakti

1 Август, 2018 16:49 1 848 7

Жегата забавя мозъка ни с 13%

  • жега-
  • горещина-
  • мозък-
  • работи по-бавно-
  • забавя-
  • харвард-
  • когнитивни способности-
  • опасно-
  • здраве

Учени от университета Харвард установиха, че необичайно топлото време намалява когнитивните ни способности

Жегата забавя мозъка ни с 13% - 1
Снимки: shutterstock

Проучване на екип от университета Харвард потвърди това, което всички винаги сме подозирали — летните жеги ни пречат да мислим.

Според резултатите от ново проучване, проведено от екип от факултета по обществено здраве във висшето учебно заведение, студентите, които живеят в спални помещения без климатик по време на необичайно високите литни горещини, дават значително по-слаби резултати на поредица от когнитивни тестове в сравнение със студентите, които имат климатични инсталации в общежитията си.

Това е първото изследване, което показва вредните ефекти от топлото време върху човешкия мозък и подчертава необходимостта от устойчиви дизайнерски решения за смекчаване на последиците за здравето от екстремно високите литни температури.

Жегата забавя мозъка ни с 13%

В проучването са участвали 44 студенти, като половината от тях имали климатик, а другата половина - не. Всеки от тях трябвало да попълни тест за когнитивна оценка по телефона.

Студентите с климатик се представили добре, докато студентите, които нямали климатик, получили 13,4% по-лошо време на реакция и резултатите им на когнитивните тестове били с 13,3% по-лоши.

"Повечето изследвания, фокусирани над начина, по който високите температури влияят на нашето здраве, се провеждат предимно върху уязвими групи от населението, като възрастните хора или хора със сърдечно-съдови заболявания. Това създава всеобщо усещане и разбиране сред хората, че останалата част от хората не са изложени на риск от топлинните вълни. За да се справим с тази заблуда ние изследвахме влиянието на летните жеги върху млади и напълно здрави индивиди", обяснява Хосе Гилермо Кедено-Лоран, водещ автор на изследването.

Жегата забавя мозъка ни с 13%

Изследването е проведено за 12-дневен период през лятото на 2016 г., когато в сраната имало петдневна гореща вълна, съобщава сайтът ВigТhink.

Резултатите от изследването са публикувани в списание PLOS Medicine на 10 юли 2018 г. като част от специален брой, посветен на изменението на климата и здравето.

В момента по света се използват около 1,6 милиарда климатични инсталации, като броят им се очаква да се увеличи 5 пъти до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос

    5 0 Отговор
    Колко време трябва да държа тъщата на слънце за да и спре мозъка?

    Коментиран от #6

  • 2 ежко бежко

    4 0 Отговор
    Някой ,и без жега ,мозъкът му е забавен!

    Коментиран от #3

  • 3 MT Гонтан

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ежко бежко":

    А на някои и 1 пълнител с патрони да им изпразниш в главате , мозъка им няма да бъде засегнат :))))))
  • 4 ежко бежко

    1 0 Отговор
    Защо искаш умна главица за прицел!Какво ти пречи? Ти ми коментираш коментарите!Айде пак съм виновен!Поне кажи в какво ме обвиняваш!Толкова свидетели! Нещо да съм те обидил!Всичко се чете!
  • 5 А стига бе

    1 0 Отговор
    Някоя голяма корпорация си е платила"едни пари" на тези учени--та да им се продават повече климатиците. Представяте ли си колко банки или офиси има по света??? Половината да клъвнат-и милиардите потичат...
  • 6 Бате Борко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "въпрос":

    Пич, тва не помага. Тъщата си нема мозък по природа, както и дъщеря и.
  • 7 Радо

    0 0 Отговор
    А аз мислех, че е поне с 16%.