Last news in Fakti

16 Август, 2018 11:17 5 722 11

Изхвърлете тези 12 неща от дома си

  • изхвърлете-
  • неща-
  • предмети-
  • сувенири-
  • дом

Тези предмети, без да осъзнаваме, скапват живота ни

Някои вещи са способни да развалят настроението ни ден след ден. Десетки специалисти отдавна са стигнали до извода, че обстановката вкъщи оказва огромно влияние на качеството ни на живот.

Лятото е най-подходящият сезон, в който можем да се отървем от излишните неща и да изхвърлим онези вещи, които отдавна не са ни нужни. Сайтът jenata.blitz.bg посочва част от предметите, които, без да осъзнаваме, скапват живота ни.

1. Подаръчни сервизи

Всяка домакиня разполага поне с един сервиз за специални поводи, подарен й от някой роднина, който стои в шкафа с години и събира прах. Тази посуда отдавна се е превърнала в семейна реликва. Тя само заема място и не ви дава сърце да я изхвърлите на боклука. А като се замислите, без нея ще има толкова много място. Ще можете да оформите пространството по ваш вкус, а не така, както прабаба ви си е представяла нещата.

2. Сувенири

Колега ви е донесъл малка статуетка от ваканцията си в Турция, далечен роднина ви е подарил дървено преспапие. И постепенно тези дреболии се превръщат в ненужни вещи, които ви е неудобно да изхвърлите и затова продължавате да редите по мебелите. Многото сувенири само заемат пространство. Затова оставете нещата, които наистина са важни за вас, а останалото изхвърлете в боклука.

3. Ароматни свещи

Ароматните свещи и подобните на тях вещи имат свойството да се трупат и да чакат деня, в който ще бъдат използвани. Запалете най-накрая тези свещи, използвайте подарените чашки или сварете донесения ви от някоя далечна страна чай. Животът се случва тук и сега и няма смисъл да трупате неща за черни дни.

4. Счупени вещи

Напукани чаши, нож със счупена дръжка, прословутият куфар без дръжка. Всеки от нас е прибрал по шкафовете неща, които отдавна са неизползваеми и са готови да отидат в заслужена пенсия. Използването на предмети, които не са в състояния да изпълняват функциите си нормално, може да бъде много опасно и да предизвика раздразнение. Нужно ли ви е подобно нещо?

5. Телевизор

Тук дори не става въпрос за самата техника, а по-скоро за навика да я държите непрекъснато включена. Шумът, който излъчва телевизорът, може и да се възприема нормално от човека, но когато ярките картинки и сменящите се звуци ни обкръжават непрекъснато, мозъкът ни се уморява. Умората предизвиква раздразнение, което може да се отрази на качеството на съня ни и да намали когнитивните ни способности.

6. Предмети, останали след забравено хоби

Незавършен шал, гривна или някакъв колаж... От каквото и хоби да сте се отказали, не е нужно да пазите в дома си следите, останали след него. Да си кажем честно, ако цели 3 години не сте се докоснали до снимките, едва ли след толкова време ще ви връхлети внезапно желание да се захванете отново с тях. Освен това, подобни недовършени неща подсъзнателно предизвикват чувство на вина и развалят настроението.

7. Тежки предмети от интериора

Масивните кресла и кадифените завеси са подходящи за аристократичните имения или за приказните замъци. В типичния градски апартамент подобно обзавеждане само ще направи свободното пространство да изглежда по-малко и ще отблъсква светлината, правейки стаята да изглежда по-мрачна. Животът ви няма да стане по-позитивен, а претрупаното пространство само ще ви потиска.

8. "Скривалища" за вредни вкусотии

Според едно изследване, продуктите с кофеин, захар и различни подсладители допринасят за развитието на стреса. Определено ще се чувствате много по-спокойно, ако кутийките с бисквити не ви дебнат от всеки ъгъл, а пакетът с чипс не ви изкушава от шкафа.

9. Финансови документи

Кредитни договори, сметки... Естествено, че не трябва да ги изхвърляте, но не трябва да пазите и бележката от уредбата, която се е счупила преди 5 години. Добре е да държите всички финансови документи на едно място и периодично да ги преглеждате, оставяйки само актуалните.

10. Огледала

Лондонски психиатри са наблюдавали 50 души и са стигнали до извода, че ако човек се гледа в огледалото прекалено често, той незабелязано се сдобива с нови комплекси, а старите му стават още по-големи. Зацикляйки над външността си, може да развалите настроението си. Затова не рискувайте и се отървете от излишните огледала. Два броя са напълно достатъчни.

11. Чекмеджета, пълни с боклуци

Чекмеджетата, пълни с ненужни боклуци, могат да предизвикат раздразнение у всеки, така че най-накрая се отървете от старите зарядни устройства, проводници и други ненужни дреболии. Да си кажем честно - едва ли някой ще се откаже от новия си смартфон и ще го замени със стария телефон с бутони. Може да си запазите един апарат, но да разполагате с цяла колекция от стари телефони... В това няма никакъв смисъл.

12. Страхотни дрехи и обувки, с които се чувствате дискомфортно

Със сигурност всяка жена пази в гардероба си потресаващи дрехи и обувки, които й стоят страхотно, но не ги носи, защото не се чувства удобно с тях. Ако не обличате една дреха, тя няма място в дома ви. Освободете място за още по-прекрасни обувки, които ще ви бъдат удобни, а старата блузка сменете с нова ярка тениска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    33 0 Отговор
    А защо не е посочена тъщата ???
  • 2 Тъпото

    15 1 Отговор
    Аз си пазя и страрите касети с порно, а видео отдавна нямам.
    Май е време да ги "пенсионирам".

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Дрън дрън

    10 0 Отговор
    Изхвърлени ги циганите точно това чакат.
  • 4 Торбалан

    12 0 Отговор
    Нищо ново за секса не научих. Що тъй?!
  • 5 Чък Норис

    3 1 Отговор
    Някой се е опитал да направи нещо на фотошопа, но не се е получило и после е направил разказ по картинки...
  • 6 ХХХ

    2 0 Отговор
    Не всички живеят в типичния градски апартамент кимозарник, затова не всяка статия трябва непременно да се превежда.
  • 7 Баба Гена

    2 5 Отговор
    Изключително тъпа статия
  • 8 Bossman

    4 2 Отговор
    Направо махнете стените и тавана на дома си,щото пречат да гледате звездите.
  • 9 иху

    4 0 Отговор
    Първо изхвърлете коврата , после и всички боклуци ще изчезнат.
  • 10 723

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпото":

    луд ли си, това са реликви
  • 11 deadman1488

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпото":

    ти си луд ве вече има харддискове с по 4 TB..ти си динузаврър и голем главанак .аз 2000 хвърлих вси4ките си касетки за касетофон и плочи грамофонни.и през 2005 вси4ки дискове..и съм щастлиff 4е съм с мноу много свободно място в къщи.