4 Октомври, 2018 13:11 2 016 3

Ударните диети ни правят по-дебели

  • ударни диети-
  • дебели-
  • коремни мазнини-
  • мускулатура-
  • диети-
  • тегло

Вместо да отслабваме, ние увеличаваме коремните мазнини и отслабваме мускулатурата си

Ударните диети ни правят по-дебели - 1
Снимки: shutterstock

Ударните диети не работят и не само това - те увеличават мазнините на корема и отслабват мускулите ни, предупреждават авторите на ново изследване.

Екипът от университета в Джорджтаун провел експеримент с лабораторни плъхове, по време на който на животните бил намален приемът на калории. Те не само увеличили обиколката си, но също така техните коремни мускули отслабнали.

Още по-притеснителна се оказала друга констатация, направена в хода на проучването - в организма на тестовите обекти била забелязана хиперсекреция на хормона, който повишава кръвното налягане.

Комбинацията от повишено кръвно налягане и коремни мазнини може да доведе до опасни рискове за здравето в дългосрочен план, като диабет и сърдечно-съдови заболявания, предупреждава екипът.

Ударните диети ни правят по-дебели
Снимки: shutterstock

За своето изследване учените раздели женски плъхове на две групи — при едната те намалили приема на калории, а при другата - диетата останала непроменена.

При първата намалили приема на калории с 60%, еквивалентът е човек, който приема 2000 килокалории, да започне да приема 800 килокалории.

След три дни на понижен прием на калории теглото на плъховете било по-ниско, но диетата причинила разстройства в цикъла на плъховете. Много от метаболитните функции намалели, в това число кръвното налягане, сърдечният ритъм и кръвното налягане.

Когато плъховете се върнали към нормалната си диета, цикълът се възстановил и другите функции придобили обичайния си ритъм. Изследователите открили, че три месеца след нискокалорийната диета плъховете имали повече коремни мазнини, отколкото тези, които се хранели с обичайната диета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    7 2 Отговор
    Семейството ми не спазва диети, а само следваме няколко ясни правила. Всички сме стройни и се чувстваме добре.
    1. Не ядем хляб
    2. Без сладко освен плодове
    3. Алкохол много рядко
    4. Много движение. Ако едно разстояние може да бъде изминато пеша не ползваме транспорт.
    5. Пием само вода.

    Коментиран от #2

  • 2 Доктор УдХаус

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    E, то, това - вашето, живот ли е?...
  • 3 qwerty

    0 0 Отговор
    Спрях бирата (не алкохола) и без хляб и тестени изделия - за 1 месец 4 кила надолу.