Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 17:29 4 601 14

Каква е вероятността да срещнем извънземна цивилизация?

  • извънземни-
  • чужда цивилизация-
  • федерален политехнически институт-
  • лозана-
  • млечен път

Учени изчислиха какви са шансовете ни за подобен контакт

Каква е вероятността да срещнем извънземна цивилизация? - 1
Снимка: shutterstock

Всички сме чували прословутата реплика от филма "Контакт", че би било ужасна загуба на пространство, ако хората са единствената разумна цивилизация във Вселената. Е, учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, който позволява да се определи вероятността да бъде открита извънземна цивилизация в Млечния път.

Заключенията им са, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус 40 хиляди светлинни години, в галактиката най-вероятно няма други, освен нас.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100 процента. Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди, освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УФОЛОГ

    27 6 Отговор
    Българите живеятпри извън земни ословия такаче са извънземни!! Хората от земята никога не биха работили за 300€ а в БГ. Работят така че са извънземни!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 да ти кажа

    10 2 Отговор
    -Вероятността за извънземни да намерим извънземни е по-голяма от вероятността Туркия да влезе в ЕС или да се намери откраднатия мост....пхахааа...хахахааа
  • 3 Усмивката

    18 1 Отговор
    Толкова колкото Бойко Борисов да назначи проверка имущество и доходи на Цветелина Бориславова
  • 4 Крипли

    6 0 Отговор
    Това НАСА, това Русия курешки да ядат. При нас в брадъра сме заминали всякакви джендъри и други форми на живот. Кулагин е първата извънземна участвала в реалити на планетата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вероятността да се срещнем с тях 😆

    2 1 Отговор
    е ако ни пущът до Антарктида ?!
    там са 🤫 но там шшшшът непущат но защо ли 🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽
  • 7 НЛО

    2 0 Отговор
    Те извънземните отдавна са тук на земята сред нас!
  • 8 Боко Тиквичката

    5 0 Отговор
    Бойко Борисов е виновен, че досега не сме се срещнали с извънземни цивилизации. Имаме толкова големи дупки по улиците че сигурно извънземните ги бъркат с черни дупки и се страхуват да не си изпотрошат летящите чинии - а и на Бузлуджа вече е кацнала една летяща чиния с нея са дошли комунистите, а дори и клингоните значт че с комунистите не трябва да се занимават иначе ще берат ядове.
  • 9 User

    7 0 Отговор
    До админите на сайта факти.бг - Писна ми да отворя поредната статия, и в коментарите да прочета, че Бойко Борисов имал пръст в това и онова, или отново спор между Русия и Евроатлантически ценности и т.н и т.н. Беше ми любопитно да прочета малко научни статии и информация, която няма нищо общо с политиката. Но тук всеки го обръща на политика. Явно премиерът ни е виновен за всички неуредици във Вселената. Русия и тя. Спрете се най после. Разбирам, че сте гневни на този и онзи. Ама със стоене и плюене в коментари нищо няма да постигнете. Резултат на положението ни ще има когато всеки започне от най малкото и върви в правилна посока. Най малкото е да спрете да си мятате фасовете по улиците, и дъвките да плюете, и после държавата мръсна, никой не мете, не чисти. Малко от малко, и резултат ще има. Второто и най важното, развивайте се. Учете, и се образовайте. Масово реват няма работа за хубави пари. Напротив, има, ама няма кадри за нея. И трето спрете с тоя негативизъм. Ако за нас момента е преходен от комунизма, то поне да направим една чиста и стабилна държава за децата ни.

    Коментиран от #11

  • 10 асддса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "УФОЛОГ":

    Ти какво си мислиш, че европейците живеят по-добре ли ? И там 90% са на помощи и минимални заплати, плащат цял живот къща и кола и едвам си позволяват една ваканция. Мястото не ти е виновно, в която и държава да отидеш ако разчиташ на правителството няма да имаш една стотинка.
    Има много по-добро от БГ има и много по-лошо от БГ.
  • 11 джими

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "User":

    тогава дай да кажем нещо по темата - според мен, имайки предвид безкрайността на вселената, краткото време, в което съществуваме и редицата от случайности, които да направили възможен живота на земята, както и безкрайните вариации на възможна еволюция, вероятността на открием разумен живот, разполагащ с технология подобна на нашата, на същия или по-напреднал етап в еволюцията си е толкова минимална, че чак не го варвам да се случи. Мисля си, че единсвената възможност е по-дълбоко разбиране на квантовите частици, вълни и взаимодействията там и насочване на всичките ни усилия в тази посока.

    Коментиран от #12

  • 12 User

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "джими":

    Аз пък имам друга теория. Съществуването на различни разумни и неразумни същества...паралелно , но в друго измерение. И не успяваме да ги видим или засечем или докажем. Просто нямаме такива уреди все още. Понякога става преплитане на измеренията и стават разни аномалии ама толкова. Може и те да не подозират за нас. А може и да не искат да ни срещат. Живеенето в 4тото и нагоре измерения предполага да виждат едновременно в миналото настоящето и бъдещето. Знам ли 😁
  • 13 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Големият въпрос е ...НИЕ РАЗУМНИ !!!!СЪЩЕСТВА ЛИ СМЕ!!!!
  • 14 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    РАЗУМ--способност за познаване смисъла на нещата и ИСТИНАТА!!!-нравствена,религиозна/научна , личностна,обществена/...ТОЙ е сроден с МЪДРОСТТА,СЪВЕСТТА!!!!/колко липсва в държавниците!!/ и се проявява като ПРАВИЛНОСТ В ПОВЕДЕНИЕТО,/чиято основна цел е ОПАЗВАНЕ НА ЦЯЛОТО-галактика,система,планета,общество,природа,семейство ,индивид/