22 Март, 2012 18:35 2 937 0

Лекуват деца с увреждания с конна езда

  • разлог-
  • конна езда-
  • коне-
  • хипотерапия-
  • деца с увреждания
Лекуват деца с увреждания с конна езда - 1
Снимка: Е-79

Деца с увреждания се лекуват с конна езда. От няколко дни в Разлог се провеждат безплатни занимания по хипотерапия, съобщава благоевградската информационна егенция „Е-79“. Терапевтичната езда става популярна у нас преди няколко години. Преведено от гръцки „хипотерапията“ означава лечение с помощта на коне. То се извършва от специалисти по конна езда и хипотерапевти. 

„Хипотерапията е един сравнително нов метод, който се използва за повишаване самочувствието и формиране на умения на децата с детска церебрална парализа и интелектуални затруднения”,  каза Снежана Еринина, директор на Дом за деца с увреждания - Банско. „Всяко дете се разглежда строго индивидуално. Упражненията са строго индивидуални в зависимост от клиничната картина,” заяви хипотерапевтът  Владислава Богданова.

В ездата участват всички групи мускули. Доказано е, че 110 – те импулса, предавани от коня, действат едновременно както върху тялото, така и върху мозъка на детето.

 

„Те изпитват емоции, които до момента не са изпитвали, защото допирът до животното, допирът до хипотерапевта, до природата повишава тяхното емоционално състояние и засилва тяхната чувствителност,” каза още Снежана Еринина.

Пулсът на занятията по хипотерапия на базата в Разлог се поддържа от ритмичната походка на няколко коня, преминали специално обучение.

 „Конете, подходящи за провеждане на хипотерапия, могат да бъдат от всякаква порода, но най-важното е да не са много високи, горе-долу до рамото на човека и да има добре оформен гръб и се работи без седло, за да може да се използва температурата на коня и ефекта да е по-голям,” каза  инструкторът по конна езда Николай Златков.

Хипотерапията се основава на факта, че конят става свързващо звено между детето и света.

 „Някои деца много добре приемат още първия контакт, влюбват се в конете. Някои от децата се страхуват, но това много бързо се променя,”  каза още Владислава Богданова.

И въпреки че хипотерапията не е способна да излекува напълно децата с увреждания, терапевтичната езда има поне четири пъти по-благоприятен ефект от обикновен масаж или раздвижване.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА