Last news in Fakti

7 Декември, 2018 19:48 3 765 1

Защо е важно да ядем репички? (ВИДЕО)

  • важно-
  • ядем-
  • репички-
  • кореноплоден зеленчук-
  • зеленчук-
  • здраве-
  • полезно

Свежи, хрупкави и леко пикантни — репичките ни зареждат с множество полезни витамини и минерали

Защо е важно да ядем репички? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Макар зимата да не е сезонът на репичките, в наши дни можем да си набавим тези хрупкави пролетни зеленчуци във почти всеки плод-зеленчук. Ако изберете да ги добавите и към зимното си меню, а не да чакате до пролетта, ще откриете колко освежаващо ще ви се отрази тази промяна.

Съществуват много видове репички — бели, червени, лилави, черни и дори зелени (прословутата зелена паста уасаби се приготвя от вид силно лютиви репички). Сеща ще обърнем особено внимание на ситните червени репички, които са широко разпространени у нас.

Родината на репичките е Средна Азия, но днес те се отглеждат и консумират по цял свят. Освен че са апетитно допълнение към салатите, пресните репички са особено полезни за здравето.

Те съдържат витамини от група В, както и витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.

Защо е важно да ядем репички? (ВИДЕО)

Благодарение на съдържащите се в тях витамини, фосфор и цинк, репичките са вечер съюзник в грижата за кожата. Някои хора използват сурови репички като средство за почистване на лицето.

Репичките са и с изключително нискокалорични - в 100 гр. репички се съдържат 16 калории - което ги прави подходящ продукт за диети и поддържане на здравословно тегло.

Защо е важно да ядем репички? (ВИДЕО)

Наред с изброеното до тук трябва да знаете, че този кореноплоден зеленчук е и много добър източник на антиоксиданти, минерали и диетични фибри.

Репичките са полезни и за бъбреците. Доказано е, че противовъзпалителните им свойства защитават бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.

Защо е важно да ядем репички? (ВИДЕО)

Приемът на репички доказано бори стреса. Това ги прави прекрасно средство за превенция на някои ракови заболявания и възпаленията. Те помагат за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    14 0 Отговор
    Истински репички,а не пълни с химия