26 Март, 2012 14:42 639 2

Обещават до 20% скок на заплатите в „Спешна помощ“

  • спешна помощ-
  • десислава атанасова

До 20% могат да се увеличат заплатите на лекарите в "Спешна помощ", ако за тази цел Министерство на здравеопазването прехвърли 11 млн. лева, предвидени за капиталови разходи на ведомството. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Тя предложи и друг вариант - повишение на възнагражденията, като се вземат 7-8 милиона лева от финансовото министерство.

Министър Атанасова не се ангажира със срок кога увеличението ще се случи, но подчерта, че й предстои среща с финансовия министър Симеон Дянков.

Десислава Атанасова се срещна с представители на Българския лекарски съюз, с Българския зъболекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Ръководствата на съсловните организации изразиха подкрепата си спрямо досега предложените от министъра мерки за решаването на проблемите в здравния сектор. След срещата стана ясно, че Атанасова ще предложи на правителството да започне реално да функционира консултативния съвет по здравеопазване, който да очертае конкретните приоритети с участието на пациенти, съсловие, синдикати и работодатели.

БЛС подкрепи министъра за идеята да бъдат налагани административни санкции за граждани, които не плащат здравните си вноски. БЛС настоя изборът на екип в болница да бъде премахнат за децата и родилките.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи на Министерския съвет по най-бърз начин да стартира работата на Консултативния съвет по здравеопазване.

Това беше обявено на брифинг след проведената работна среща с ръководствата на БЛС, БФС,БЗС и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Членове на Съвета са представители на различни ведомства, съсловни, пациентски организации.

Задачата на този орган е в условията на консенсус да начертае дългосрочната политика в областта на здравеопазването, която да бъде реализирана през следващите 5-10 години, допълни министър Атанасова. МЗ получи подкрепата на съсловните организации за подобряване състоянието на спешната помощ в страната. Обсъждат се различни финансови източници за подобряване заплащането на работещите в Спешна помощ, подчерта министър Атанасова.

Участниците в пресконференцията подкрепиха идеята за необходимостта от демонополизация на НЗОК и за промяна в системата на специализациите с цел повишаване качеството на лекарския труд и спиране на изтичането на квалифицирана работна ръка в чужбина.

Според Атанасова изборът на екип задължително трябва да става чрез доброволните осигурителни дружества, които да предлагат допълнителни услуги и да надграждат базовия пакет, осигурен по линия на НЗОК. От БЛС заявиха, че изборът на екип е право на пациента, което не следва да се отнема и подкрепиха идеята това да става чрез осигуряване на гражданите в допълнителните здравни фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люси

    0 0 Отговор
    дайте им още ама дано да престанат да просят от пациентити си както ми се случи на мен в гр. Елин Пелин в спешното отделение преди седмица
  • 2 joro

    0 0 Отговор
    Много са на ниво .Да не ти се налага да ги чакаш,направо си пътник.Ако пасът охлюви ще ги загубят ,много са бързи.На пожарникарите да увеличат паричките те поне рискуват живота си хората ,ама тука нали всичко е сбъркано...