Last news in Fakti

31 Март, 2012 09:00 1 972 0

Пуканките могат да са и полезни

  • пуканките-
  • полезни-
  • здраве

Пуканките, когато са направени от натурално отгледана царевица и без добавяне на трансмазнини, са полезни и здравословни. Това звучи успокоително за всички, които обичат, заредени с купа пресни пуканки, да седнат пред телевизора. Ново изследване показва, че пълнозърнестото хрупкаво лакомство съдържа повече полифеноли - полезни антиоксиданти - отколкото някои плодове и зеленчуци, съобщи здраве.бг.

Количеството полифеноли в пуканките се оказало до 300 мг в порция в сравнение с количеството от 114 г в порция сладка царевица и 160 мг в порция смес от различни плодове. Това, според авторите на изследването, се дължи на факта, че тези полезни антиоксиданти се разреждат в голямото количество вода, от което се състоят повечето плодове и зеленчуци, а в пуканките, които съдържат само 4% вода, са по-концентрирани.

В средностатистическата диета плодовете осигуряват по 255 мг полифеноли на ден, а зеленчуците – по 218 мг. Една порция пуканки може да осигури 13% от средния дневен прием на полифеноли на човек, сочат резултатите.

Защо пуканките са полезни

Нивото на полифеноли в пуканките, открито от изследването, са по-високи от очакваното. То е сходно с нивата в ядките, но е 15 пъти по-високо от тома в пълнозърнестия тортила чипс.

Изследователите също така открили, че обвивката на царевичните зърна (онази част, която ни засяда между зъбите, когато ядем пуканки) съдържа най-голяма концентрация от полезните антиоксиданти и фибри. Предупреждават ни обаче, че добавянето на масло, сол или други овкусители, пълни с калории, могат да превърнат това полезно лакомство в неприятел на здравето.

Пуканките за микровълнова не са за предпочитане

Разбира се, пуканките, приготвени без мазнина имат най-малко калории. Пуканките за микровълнова са два пъти по-калорични - около 43% от тях се състоят в мазнини.

Яденето на пуканки обаче не трябва да е извинение да не консумираме и пресни плодове и зеленчуци. В пуканките липсват витамините и другите хранителни вещества, които пресните плодове и зеленчуци съдържат и които са особено важни за здравето.

Пуканките са единствената хрупкава бърза закуска, която се състои от 100% непреработени цели зърна. Всички други „пълнозърнести” продукти са преработени и обогатени с други съставки. Това се отнася дори за зърнените закуски, на които пише, че са пълнозърнести – това значи единствено, че над 51% от продукта е съставен от цели зърна.

Една порция пуканки задоволява 70% от дневната препоръчителна доза за пълнозърнести храни. Повечето хора приемат по-малко от половината на това количество всеки ден, а пуканките са лесен и удобен начин да запълним разликата.

Изследването е било финансирано от университета в Скрантън, САЩ и не е финансирано от компании-производителки на пуканки или каквито и да било храни. Данните и заключенията са представени на медицински срещи, но трябва да се разглеждат като предварителни, докато не бъдат публикувани в утвърдено научно издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА