14 Януари, 2019 14:04 3 710 7

Не очаквайте да отслабнете, ако работите прави

  • работа-
  • прави-
  • работа прав-
  • калории-
  • отслабване-
  • изследване-
  • университет на бат-
  • стоене прав

Когато човек стои прав, изгаря 0,15 калории повече за минута, отколкото в седнало положение

Не очаквайте да отслабнете, ако работите прави - 1
Снимки: shutterstock

Офис служителите, които работят прави, изгарят едва с 9 калории повече на час от онези, които работят седнали. Това твърдят британски учени в скорошно изследване, цитирани от агенция PA.

Екипът от университета на Бат обяснява, че резултатите от изследването поставят под въпрос новата мода сред работещите зад бюро, според която хората, които стоят прави по-дълго, по-бързо и лесно топят килограми.

Не очаквайте да отслабнете, ако работите прави

В изследването си учените дават следния пример: Енергията, която стрък целина дава на тялото е 9 калории — точно толкова се изгарят за час, ако работите прави. Ако човек иска да изгори калориите от капучиното, изпитото сутринта, той ще трябва да стърчи прав на работното си място в продължение на 20 часа.

"Много хора вече осъзнават вредата от продължителното седене зад бюро. Те могат да изберат бюра за правостоящи, но тук също се крият вреди за нашето здраве. Тези хора трябва да знаят, че макар да е по-полезно да се стои прав, това няма да им помогне драстично да променят теглото си“, обяснява д-р Хавиер Гонсалес, един от членовете на екипа. „Ако искат да отслабнат, те трябва да увеличат физическата си активност и да променят начина си на хранене".

Не очаквайте да отслабнете, ако работите прави

Учените са изследвали метаболизма на 46 здрави мъже и жени, следейки скоростта, с която телата им разграждат приетите калории. Доброволците трябвало да лежат, да седят или да стоят прави, по време на теста, за да могат учените да измерят и изчислят какво количество калории е изгорил всеки участник във всяко едно от трите положения.

Независимо дали работите седнали или прави, важно е да го правите правилно. Вижте какви са най-добрите и благоприятни позиции, които максимално да облекчат натоварването и не биха причинили болки, схващания или изменения в структурата на тялото ви:

Не очаквайте да отслабнете, ако работите прави


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    6 0 Отговор
    Абе спецове, работата прав води до разширени вени...това защо не е споменато в статията?

    Коментиран от #5

  • 2 Адолф

    3 0 Отговор
    На работодателите дали им пука ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Педал за беля.!

    1 0 Отговор
    Човек ,като е изнервен,нахвърля се върху храната истерично и как ще се отслабне ..!?За съжаление,един ще яде шпековия,друг нервите..!Дано някой вижда тези несправедливости...и приятелката ми да се успокои,че доста време продължи....!Да влезне в обичайния си ритъм....,!Казва жената,не издържам .....повече.....!!!!!Защо ...казват англичаните на своя език....!???????
  • 5 Стърчок

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Благой":

    Стоенето е противоестествено. Тялото ни е приспособено за движение и почивка: ходене седене и лежане. Гръбнака не е кол.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Значи по тази логика най-добре е да работиме ЛЕГНАЛИ!!! :))))) Най-много ще се отслабва и най-добре ще се почива!