Last news in Fakti

28 Януари, 2019 21:11 9 675 5

Професор от САЩ разбули тайната на витамин D

  • професор-
  • изследване-
  • здраве-
  • магнезий-
  • витамин d-
  • разнообразно хранене

Дали магнезият държи ключа към ползите от слънчевия витамин?

Професор от САЩ разбули тайната на витамин D - 1
Снимки: shutterstock

Нови изследвания установяват, че магнезият може да е ключът към разбирането как нивата на витамин D са свързани със здравето и болестите.

В проучване, публикувано в Американския журнал по клинично хранене, изследователски екип от Медицинския център на университета “Вандербилт“ в Нешвил заявява, че оптималните нива на магнезий могат да играят важна роля в състоянието на витамин D в организма.

Д-р Ци Дай, професор по медицина в Медицинския център на университета “Вандербилт” и водещият автор на проучването, преди това е докладвал за връзката между приема на магнезий и нивата на витамин D при над 12 000 души, участващи в Националното изследване за здраве и хранене “NHANES“ 2001. Д-р Дай и екипът му открили, че индивиди с високи нива на прием на магнезий, независимо дали от хранителни източници или като добавки, са по-малко склонни да имат ниски нива на витамин D. Важно е, че изследователите също така са открили възможна връзка между приема на магнезий и намаляването на смъртността, особено когато разглеждали случаи на починали от сърдечносъдови заболявания и рак на червата.

Професор от САЩ разбули тайната на витамин D

“Дефицитът на магнезий изключва синтеза на витамин D и пътя на метаболизма”, обяснява д-р Дай.

За да разгледат връзката между добавянето на магнезий и дозировката на витамин D по-детайлно, д-р Дай и колегите му са работили с подгрупа от 180 души, участващи в проучване за персонализирана превенция на рака на дебелото черво, което включвало общо 250 човека. Добавянето на магнезий към терапията довело до увеличаване на витамин D при хора с първоначално ниски нива, но и до намаляването нивата на слънчевия витамин при тези с високи нива. Това е важно, защото има връзка между твърде многото витамин D и излишния калций в кръвта (хиперкалциемия), която може да причини сериозни проблеми и здравни усложнения.

Професор от САЩ разбули тайната на витамин D

“Недостигът на витамин D е нещо, което е признато като потенциален здравен проблем в сравнително голям мащаб в Съединените щати”, обяснява д-р Марта Шрубсоле, професор по научни изследвания и старши автор. Недостигът на магнезий обаче е недостатъчно признат. До 80% от хората не консумират достатъчно магнезий на ден.

Професор от САЩ разбули тайната на витамин D


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не зная...!

    12 0 Отговор
    Често ми го препоръчват лекарите Mg....!!!
  • 2 Синан

    4 5 Отговор
    Споко, ни си имаме достатъчно манганезий.

    Коментиран от #3

  • 3 Виж Ко !

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Като имаш такъв материал ,няма да ти оправи лудостта,трябва магнезий и витамини,ама отде да знаеш ,толкова стига пущената.....!!!!Това не значи ,че цял ден като нападаш на роми,ще станеш повече от това което си,това значи си оставаш един лъжец като Парцка и обратен....!!!!
  • 4 jforfk

    7 1 Отговор
    Само две неща. Не съм виждал по американско име от Ци Дай. И не на последно място. Ролята на магнезия у нас се знае от 2002 година по мои скромни наблюдения. Жена ми /лекар/ още тогава при едно заболяване ми даде да пия магнезиий.
  • 5 Професор Мермерски

    4 0 Отговор
    За здравето на организма и повече витамин D, яжте яйца!