Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене

Учени се шокираха от нивата на замърсяване в кухнята, които се отделят във въздуха при продължително готвене

Публикувана: 22 Февруари, 2019 10:30
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1434
Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Приготвянето на печено за вечеря замърсява въздуха в помещението до нива, сходни с тези на въздуха по улиците на най-замърсените градове в света. Дори правенето на печени филийки може за кратко да предизвика замърсяване, което надвишава безопасните нива, определени от здравните власти. Това показват данните от ново изследване, което сериозно обезпокои учените.

Американският екип от учени бил шокиран от нивата на потенциално вредните частици, изпуснати от обгоряло месо и зеленчуци при продължително готвене. Според резултатите от изследването, печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по улиците на големи градове като Лондон.

Снимка: Shutterstock

Макар и този ефект да е временен, учените са загрижени от натрупването му и как се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина, каквито има в кухните по цял свят.

Резултатите са от изследване, което за първи път проследи напълно замърсяването на въздуха в един обикновен дом.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на малки частици в атмосферата, които се свързват с различни проблеми — от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е част от екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас, за да наблюдава скритите заплахи в дома. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като английска закуска или пържени зеленчуци.

Снимка: Shutterstock

Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър.

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град", казва д-р Ванс.

Резултатите не трябва да обезкуражават хората да готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.

Снимка: Shutterstock

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова коментира състоянието на енергетиката в България
Вече няма доверие между енергото и потребителите"

Още бисери
ТОП 5