Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 14:29 10 207 40

Нашенци разкриват горчивата истина за лъскавия гурбетчийски живот

  • гурбетчийски живот-
  • гурбетчии-
  • работа в чужбина-
  • работа

Въпреки всичко повечето са убедени, че е по-добре да действаш, отколкото да си сложиш край на живота

Нашенци разкриват горчивата истина за лъскавия гурбетчийски живот - 1
Снимка: БГНЕС

Тайничко се възхищаваме и завиждаме на гурбетчиите, които след работа в чужбина устройват, по думите им, перфектно живота си и идват в България само да се видят с близките си. Какво са минали, как са преживели, почти никой не се замисля, важен е крайният резултат — нормален живот, добро заплащане и куп други придобивки, пише сайтът 24rodopi.com.

Толкова ли е лесно да вземеш решение да забегнеш в странство, както се казва, накъдето ти видят очите? Рискаджиите отговарят „да”, по-добре да действаш, отколкото да си сложиш край на живота, притиснат от банки, харчове и да си задаваш всеки ден въпроса: „Утре какво ще сложа на масата?”, споделя Сергей.

Смолянчанинът от 12 години е в Холандия. Първо е заминала съпругата му, а след това и той. „Желаещият да работи в чужбина, независимо от националността му, не трябва да е в тежест за социалната система на страната. Той трябва да работи или да има достатъчно средства, за да не разчита на социални помощи. Пригответе поне 4 000 лв., ако искате да си търсите работа в чужбина”, разказва родопчанинът. Кандидат-гурбетчиите трябва да са наясно, че установяването в нова държава е свързано с много разходи и с преодоляване на редица бюрократични пречки. „В тези 4 бона не влизат самолетният или автобусният билет. Парите са за наемане на квартира, карта за градски транспорт и храна през първите дни. Често се случва в началото на новия живот да влезете в порочен кръг, излизането, от който е свързано с много нерви и неприятности”, твърди нашенецът.

След пристигането си, съпругата му с още четири жени наемат квартира и започват да делят наема си от 480 евро месечно, в който влизали и битовите сметки. Гурбетчийките работили в цветарник и за да изкарват повече са се трудили извънредно и събота, неделя и след работно време. На час получавали близо 7 евро. По-късно отишъл при съпругата си и Сергей и тогава наели жилище под наем, но след като и той си намерил работа като заварчик, с надница 11 евро на час. За да търсиш работа, са нужни адрес, банкова сметка и национален осигурителен номер.

„За да си отвориш банкова сметка, ти искат пари. Наемодателите пък искат да са сигурни, че имаш работа. Нещата са навързани и без едното не можеш да имаш другото”, казва Сергей. Отделно два месеца предварително предплащаш наема и сключваш договор с наемателя. Ако се нанесат щети на имота депозита от единия наем не се връща, обяснява той. Сега семейството плаща по 750 евро наем за къща с градина.

Нощи по гарите, после предплащане на няколко наема в Австрия и Германия.

В Австрия квартирата и договорът за работа не са обвързани, но за сметка на това трябва да платиш четири наема накуп. Едностайните апартаменти тръгват от 300 евро, като апартаментите се дават почти необзаведени, споделя Стефан, който работи там. Изваждали се куп разрешителни включително и удостоверение, че си европейски гражданин, за което също се плаща. Нужен е също документ от кметството, както и здравноосигурителен номер, който се изисква навсякъде. Сметка в австрийска банка е задължителна, но за нейното отваряне е необходим адрес и името на фирмата, в която работиш. Независимо от всичко Стефан си вади прехраната в Австрия и идва в Смолян, за да се види със семейството си.

В Германия също се започва с адресна регистрация. Плащат се три наема предварително. „Първото условие за намиране на работа е езикът. Работникът трябва да може да се разбира с колегите си, а и да може да получава указания. Не можеш да го пратиш на работното му място, без да му обясниш къде е”, споделя Александър, който работи от 8 години в Мюнхен в завод на „Мерцедес”, с надница близо 8 евро на час. Родопчанинът си спомня колко трудно му е било в началото, буквално първите дни е спал по гарите, а и немският му е бил лош. Но с упоритост е успял да се справи с трудностите, както и помощта, която са му оказали други българи.

Преведете документите, проверете фирмите.

Преди да тръгнете на гурбет, проверете фирмата, която ви посредничи за устройване там. Частният трудов посредник трябва да е регистриран в Агенцията по заетостта, съветват нашенци. Ако пък заминавате, без да сте си намерили предварително работа, носете дипломите си преведени на съответния език и легализирани. Ще имате нужда и от европейска здравноосигурителна карта, както и от осигурителната ви книжка, за да докажете, че имате опит и специалност, съветват нашенци.

Все пак родопчани се насочват да работят в хотелите и ресторантите, в строителството и в селското стопанство. В тези сфери имат най-голям шанс. Гледането на деца и възрастни хора и почистването на домове и офиси също е добра възможност. Албена от Кърджали е била на сезонна работа във Великобритания. Във ферма е брала ягоди.

„Бяхме настанени в каравани, където имаше много добри битови условия. По-евтино излиза ако се настанят по три жени в каравана, защото наемът е по-изгоден”, споделя 39-годишната жена. „Получавахме по 6 паунда на час за работа, а наемът за месец като сме три жени ни излизаше по 60 паунда на всяка. Един път седмично ни транспортираха до хипермаркети, където си пазарувахме и също бяхме на сметка откъм храната. За шест месеца си спестих 20 хиляди лева”, споделя Албена. Теодора е работила в Атина, където е гледала възрастни хора. Тя е нямала разходи за храна, квартира, ток и вода, но пък работата не е особено приятна, споделя 54-годишната жена. Тя си е докарвала около 600-700 евро на месец. Работила е четири години, но сега се е върнала в Смолян и няма желание да отива отново в Гърция.

Има и много кандидат-гурбетчии, които не са успявали да се реализират в чужбина и са се връщали. Всеки прави избора си, защото е свързан с оцеляването му. Човек настройва психиката си и е готов да се лиши и от семейството, и от по-добрите условия. Но лишавайки се ще изкара средства, за да съществува семейството му и да не се разпадне от битови проблеми.

Бягството от държавата е и бягство от начина на живот тук, независимо от цената, която плащаш. Няма изгледи да се подобри икономическото положение в България затова всеки е на принципа „Спасявай се сам”, смятат гурбетчии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емигрант

    38 18 Отговор
    В София наема за 2 стаен е 600 лв. обаче храмата е 45 % по скъпа от чужбина така че, резултае на 0:0 от тук започваме минималнаъа в Австрия е 1500€ честито на всички злорадстващи в България!

    Коментиран от #2

  • 2 верно ли бе

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емигрант":

    купмел, аз що си мисля , че в австрия продавачка в супермаркет взима 1200 евро ?? това което казваш за 1500 е за строителството и то ако имаш занаят . храната...ами кг свинска рибица е около 12-13 лева .но спор няма , че си заслужава в австрия махс гут

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    45 5 Отговор
    Имигрант съм от много години. Проблемът е в езика и в манталитета ни. Но подготвените с език и другите, които не гледат паничката на съседа, успяват. Мит е работливостта на българина, но пък не е мит умението ни да крадем хитро и умело. Като цяло българите не успяват като другите защото нямат подпомагащо си един на друг общество. Когато трябва да се оправяш сам обикновено стигаш до камион или строителство като връх на сладоледа. Но това не можеш да го работиш като поостарееш, а нашите хора за бъдещето не мислят.

    Коментиран от #21

  • 4 Както казва мой познат:

    28 2 Отговор
    Глупости върху щуротии... Имаше и една песен "Стой си Стойчо в България - майната й на Швейцария...". За да взимаш пари трябва да работиш, само дето в БГ всеки те клати с минимални осигуровки и смешно заплащане за 8-10 часа труд та и повече (изключая държавните чиновници). В чужбина това се плаща като оувъртайм (всеки допълнителен час ти се плаща на по-висока ставка). Не е лесно (и в БГ не е), но когато си погледнеш банковата сметка (където и да работиш) можеш да си направиш извода.
  • 5 някой си

    17 8 Отговор
    Спомням си едно време в един виц имаше такъв лаф : филма не е шведски, а съветски. Нещо такова е и сега. Зависи къде попаднеш и какво търсиш. Аз например живея в Щатите, тук цените за жилище са доста по-високи, но разнообрзието от работа и доходи е голямо. Предполагам че и Европа е нещо подобно. Друг е въпроса че българите се ориентират към ниският сегмент на заплащане! Това е поради причина ниска квалификация.
  • 6 Емигрант

    23 8 Отговор

    До коментар #2 от "верно ли бе":

    Да след одръжките от 1500 остават 1200€ най ниско платената работа продавач в супер маркет а тука е престижна със заплата от 400€. И не се заблуждавайте че това да седиш тук е патриотизъм или някаква форма на борба, живота не е да се бориш живота е за да се живее! И рипично бг. емигрантски обичай там не е хубаво стойте си тук обаче той пак заминава в кофти чужбината. Работа в Германия за електрокарист нощна смяна 2800€ курса в България е само 280лв.

    Коментиран от #10, #12, #32

  • 7 Лопатата

    24 2 Отговор
    Да уточним, че примерите в тази статия се отнасят за работническата класа. Има немалко емигранти от средната класа, говорещи езика, със специалност и с предварително подписан договор за работа. Тези хора трябват на България.
  • 8 От Бяла Държава

    21 1 Отговор
    Опаопа завистниците седнага подскочиха като се задоволявате с малко си седете там обаче после не завиждайте като се върнат усмихнатите емигранти! И на бай Ефрем от Смолян му е тежко защото не знае една дума на английски!!! Преди да тръгнете научете поне 100 думи на езика на държава в която сте решили да емигрирате.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ами то

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    аз пиша от 22 бецирк....кое те кара да мислиш , че съм в България ?
  • 11 Пеньо

    13 5 Отговор
    Ако си без професия, образование и не знаеш езика ще караш трудно гурбетчийство.

    Коментиран от #33

  • 12 гост

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    Последно работих преди повече от 10г. в Германия. Тогава цените и заплатите бяха следните:
    -жилище в града (300х.население) двустайно 500евро, етаж от къща с градинка извън града (30мин път до центъра на града) 600евро
    -заплащане от 1400 до 1800евро чисто
    -обществен транспорт 100евро месечно +колело
    -здравна застраховка 50евро
    -храна за един човек 200евро месечно
    -бира в заведение 2евро, бира от магазин 50евроцента
    -кола струва към 300евро месечно като разходи за гориво и застраховка беа амортизацията на самата кола или покупната цена
    Когато имаш здравна застраховка отиваш на лекар или в клиника, даваш си картата и това е, няма разходи, кофтито е, че много се чака за час и няма оправия с това.
    Така че 800евро стигат за сам, 1000евро за двойка, другото е спестено.
  • 13 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Факт! Ленин е немски агент обучен и спонсориран от Германия да съсипе Русия. И се справя доста успешно.
  • 14 Morgoth

    27 3 Отговор
    Изкарвам повече от гореспоменатите и то в София, само че съм започнал по същия начин - квартира с 2 наема напред, дето се чудиш от къде да вземеш пари за тях. Начална заплата, която едва стига за наем, храна и карта за градския транспорт. Колело си купих на заем и го изплащах месеци, после кола навършила пълнолетие и накрая апартамент в който имаше точно един матрак на който да спя. Тези премеждия ги има всеки на който му се налага сам да се издържа и не живее при мама. Така че да не се жалват гурбетчиите.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Реалист

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Хахаха - забравяш че една от най-характерните НИ черти е да ореваваме околията колко е зле това или онова. От някакво глупаво суеверие - да не ти тръгне назад. А живота е прекрасен когато си здрав, имаш работа и ....комундетата не са в парламента :):):)
  • 16 От опит

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Не прочетох някой от емигрантите да се оплаква. Само сяна и обективна оценка и готовност за преодоляване на неизвестното. Резултата зависи от много фактори - трудолюбие, характер, навици и малко късмет.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ивайло

    35 14 Отговор
    Кой каквото ще да ми приказва, чубжината си е чужбина! Никой не те брои за човек, работиш като роб и живееш като скот, за да заделиш нещо и да пращаш на роднините си в България! Там не започваш от нулата - започваш ПОД нулата! А тук все пак имаш някаква основа - имаш жилище и си БЪЛГАРСКИ гражданин, с осигуровки и някакви права и привилегии все пак! Няма работа в този град - палиш колата и отиваш в другия и си пътуваш! Вярно, заплатите са малки, но предпочитам по-скромно ТУК в България при семейство и приятели, където съм НЯКОЙ, отколкото да скотувам в чужбина, където съм НИКОЙ!!! Както са казали старите хора - ДОМ ДУПЕ ЛОЙ БЕРЕ - демек си е по-добре, все някак ще се оправиш! То ако всички се разбягаме по чужбина тая страна ще остане за циганите!

    Коментиран от #19

  • 19 Анонимен

    16 12 Отговор

    До коментар #18 от "Ивайло":

    Много стереотипно изказване. Българите, коите вече са се установили в чужбина, завързват контакти и приятелства, водят социален живот и не живеят като скотове.

    Коментиран от #20

  • 20 Ивайло

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Това си е лично мое мнение! На мен така ми е по-добре. Който иска нека си ходи в чужбина и зад чужбина ако ще, за мене - не мерси! :)

    Коментиран от #22

  • 21 Въжделнията

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    на българина превъзнасят в митове и легенди, че българина е трудолюбия, а българката чистница...
  • 22 Анонимен

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ивайло":

    Личното ти мнение се отнася до твоите предпочитания, но нямаш основание да казваш, че българите в чужбина живеят като скотове, особено ако не си живял сред тях. Така, вместо лично мнение изказваш обида. Джентълменско ще е да поднесеш извинение.

    Коментиран от #30, #37

  • 23 гост шофер

    14 7 Отговор
    Никога в този живот няма да работя за чужденци.Хора който ни мислят за примати.Тереза Мей се изказа по въпроса миналата година че нашите висшисти могат само боклука да изхвърлят.
  • 24 НАША КОМШИЙКА ЗАМИНА И РАБОТИ

    20 1 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ КЪМ ПОЧИСТВАЩА ФИРМА. ГЕРМАНКА ГИ ВИКА В ХОТЕЛА СИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НО ГИ И КАРА ПРИ МИНУС 15 ДА ЧИСТЯТ И СТЪКЛАТА ОТВЪН. НАШТА ОТКАЗВА ГЕРМАНКАТА СЕ ОБАЖДА НА ШЕФА НА НАШТА КОЙТО Е НЯКВА 100 КГ. РУСКИНЯ .ТЯ ИДВА И КАТО РАЗБИРА КЪВ Е ПРОБЛЕМА СИ СВАЛЯ УШАНКАТА И Я НАХЛУЗВА НА ГЕРМАНКАТА И И БУТА В РЪЦЕТЕ БЪРСАЛКАТА НА БЪЛГАРКАТА КРЕЩЕЙКИ И - ЧЕ Е ЛУДА ШВАБКА И СЯ ДА СИ ГО СВЪРШИ САМА А РУСКИНЯТА ША И ПЛАТИ ПЕТОРНА НАДНИЦА.ГЕРМАНКАТА КЪТ НАСРАНО КУЧЕ СА СКРИЛА.....
  • 25 бай Ив

    16 3 Отговор
    Типична Българщина! Някой чул от съседа, друг от приятел и хайде вече имаме мнение и можем да плюем наред. Трудно е, даже много ама всичко си идва на мястото след време. Не съм съгласен, че живеем като скотове. Напротив имаме си приятели, нормален социален живот и важното е, че не си говорим колко е трудно или за безпаричие а се радваме на всеки ден от безценния ни живот. Бъдете здрави!
  • 26 Опитен

    20 2 Отговор
    Който може да се оправя в БГ, ще се оправи и в чужбина, на който му е трудно тука , ще му бъде трудно и там. Това е истината. Развивайте по-вече способности, учете и трупайте знания и умения. Тогава животът е песен.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Крали Марко

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Опитен":

    ++++++ !
  • 28 Ввв

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Опитен":

    Чак песен,я свали розовите очила
  • 29 Генерал

    19 7 Отговор
    Само слабите напускат България.Истински смелите не се страхуват от калта и мръсотията, а тук правят от нея къща. Видях чужбина, там нещата стават по-лесно но се върнах у дома, където нещата стават трудно и мъчително и нито ден не съжалявам за избора си. Няма по-велико чувство от това да се събудиш с изгрева и кукуригането на петела, да целунеш майка си, да се разходиш до гроба на баща си, да се изпотиш в двора си, а вечерта да се наслаждаваш на залеза с чаша вино в ръка, спомняйки си за детството и отишлите си роднини. Такова чувство не съм изпитвал никъде другаде по света. Да тук е трудно, да мъчно е да се гледа бедността в очите, но тук се чувствам истински жив и точно на мястото си.Силен си ако останеш и се бориш в родината си, ЗАРАДИ нея. Точно както са го правили хиляди поколения българи. За да я има.Ако ще и два милиона корави българи да останем на тая територия, ще я съградим наново - нашата България.

    Коментиран от #36, #40

  • 30 Левски

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    А какво да кажем ние които работим в България където има работа за целия китайски народ и взимам около 4000 лв месечно нямам наем живея в огромен апартамент с гараж и таванска стая и имам и къща жената работи за 930 лева. имам три деца на които детската градина е символична такса! голямата след като навърши 5 вече общината поема таксата и не дължи нищо плащаме някакви смешни пари за занимания като тренировки по баскетбол пеене и каквото си иска от порядъка на 5 лв на месец! и сега в България лошо ли е? Изключително ми е странно когато мои приятели идваш ти си от чужбина бързат да отидат на доктор и зъболекари че са им опадали зъбите или ги боли някъде А за мен това не е никакъв проблем тук!

    Коментиран от #35

  • 31 Баце

    7 1 Отговор
    Е нали е демокрация, кеф ти чужбина, кеф ти България все с труд ще си изкарваш парите. Друг е въпросът колко са, а най-важният е колко искаш ти. Така, че всеки където му е удобно.
    "Със сиромашията се преборихме, с лакомията не."
  • 32 Пацо пойзана

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    Така е и в германия милионер няма да станеш но поне живееш що годе добре.тези които заминават говоря за нормалните хора да се информират добре преди да заминат за квартири,заплати и прочие което ще им е нужно.и ако могат езика да го учат в бг.защото в германия да работиш и учиш език е ужас.ние спяхме по 3-4 часа на денонощие 9 месеца колкото беше курса и в 5 сутринта пак на пангара по 10 часа.но който е решил успех.
  • 33 Османагич

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пеньо":

    А в България ако не знаеш език и нямаш професията си най шукар!😎
  • 34 Garrincha

    6 0 Отговор
    Вечният спор за кокошката и яйцето - кой както иска и където иска да живее, без да пречи на другите ! Според мен, най-важното е във всеки един момент да се стремиш да се развиваш и да имаш цел !
  • 35 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Левски":

    Цв. Цв., това ти ли си? Пълни глупости пишеш, както обикновено.
  • 36 Ивайло

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал":

    Подкрепям те напълно! Камъкът си тежи на мястото, това е! Силен си там, където са корените ти, иначе си дърво без корен! Избягат от България, плюят, че не става нищо тук, ама иначе ГЛАСУВАТ и решават съдбата на останалите тук! С какво право? За какво са се борили нашите предци за тая свобода и тая държава, ако ние сега я изоставим и подарим на циганите?
  • 37 Ивайло

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Ами имам познати, които живеят по Англия и Шотландия и точно така живеят, както ти казвам! Разбира се, че има изключения - за хората с образование, но повечето гастарбайтери живеят кофти. Ако съм засегнал някой, извинявам се!
  • 38 някой

    4 1 Отговор
    Гурбетчийството не е от вчера, в някои страни се практикува отдавна. Така научаваш чужд език, проникваш в културата на държавата. Хубавото е, че бягаш от непрекъснатото напрежение, което цари у нас. Изнервящо до непоносимост! Всекидневни караници, залавяне на някакви нарушители на законите, които са действали в продължение на десетки години, без да бъдат заловени, съвсем умишлено, несправедливи обвинения, объркана система. Когато успееш да отидеш в нормална държава, там нещата са съвсем различни. Заплатата ти е логична, с нея можеш да живееш с ДОСТОЙНСТВО, независимо от труда, който упражняваш. У нас не е така. Притеснен, унизен, напрегнат, измъчен. Такъв е животът в родната ни страна. Нелогичен!
  • 39 Зара

    3 2 Отговор
    В началото всеки е минал през труден период, но хората малко по малко се оправят и започват да живеят добре. Има държава, която да се грижи за тях, дават ти помощи, ако не бачкаш, обажда ти се личния лекар да те покани на преглед. Лично аз където съм живял всички българи бяха добре, само 2 семейства се върнаха на България, но пак са на Испания, та ...всичко е според зависи. Гледам българите в София по магазините хората изглеждат зле, защото явно се и чувстват така. Как едно младо семейство ще плаща за 2 кутиики 80 000 евро на зелено и ще бъде щастливо...
  • 40 ТАКИМ ТЫ БЫЛ

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал":

    ДА ТИ ИМАМ ГЕНЕРАЛСКАТА ПЕНСИЯ- ЩЕ СЕ РАДВАМ НА ПЕЕНЕТО НА ПЕТЛИТЕ И НА ПРИРОДАТА
    НЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ ЛЕЖАЧ С ПАГОНИ И ВИСОКА ПЕНСИЯ
    ОСТАНАЛИТЕ МИЗЕРСТВАТ ПО ЕДИНИЧНО ИИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ АКЪЛ НЕ ИСКАТ.