23 Март, 2019 18:48 9 909 24

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

  • япония-
  • японци-
  • дълголетие-
  • 100 години-
  • век-
  • живот-
  • тайни-
  • тайна-
  • здраве-
  • здравословно

Ето какво правят японците, за да се радват на дълъг живот

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години - 1
Снимки: Shutterstock

Японците са абсолютните шампиони по дълголетие в световен мащаб. Средната продължителност на живота в страната на изгряващото слънце е 84 години. Освен това смело може да се каже, че японците са най-здравата нация на земята, пише jenata.blitz.bg.

Най-важните неща за дълголетието им са правилното хранене, начина на живот, който водят и упражненията, с които се грижат за гръбначния си стълб. Сред японците почти няма хора с наднормено тегло. От 100 човека, само трима може да са пълни, което е три пъти по-малко, отколкото при французите и 10 пъти по-малко, отколкото при американците. Изключение са сумо борците.

Освен това, в страната на изгряващото слънце жените изглеждат много по-млади от истинската си възраст. 45-годишните дами често са бъркани с 25-годишни момичета. Дори 80-годишните баби и дядовци младеят и водят активен начин на живот - играят голф, карат колела и се радват на живота всеки ден без притеснения.

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Защо нацията, която обича да яде най-много в света, има най-ниски нива на затлъстяване сред всички цивилизовани страни и се характеризира с най-дългата продължителност на живота в света?

Ето какво правят те, за да достигнат столетие.

Правила за здравословен начин на живот

На запад ние пътуваме до работа с кола, за да стоим цял ден седнали на бюрото. За японците обаче автомобилът си остава лукс и всички са свикнали да се придвижват с обществения транспорт. Те стоят прави в метрото и вървят пеша до работното си място, а някои дори работят зад компютъра прави.

Когато японците се хранят, те се ръководят от правилото за 80%, т.е. не изяждат цялата храна, а оставят малка част от нея. Размерът на чиниите им е много по-малък и вместо с огромни лъжици, те се хранят с пръчици.

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Докато ние умираме за пържени храни, приготвени във фритюрник, японците предпочитат да варят храната си или да я приготвят на пара. А вместо мазни супи, те похапват постни бульони от водорасли.

Основните продукти в японската кухня са рибата, плодовете, зеленчуците, соята и оризът. Това са нещата, които местните ядат и сутрин, и обед, и вечер. Любимата им риба е сьомгата. Ежегодно един японец изяжда 68 кг. риба. По този начин те буквално се къпят в огромния океан от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се срещат в значителни количества в скумрията, сардината, сьомгата и пъстървата.

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Японците обожават водораслите, а тези растения притежават много ценни хранителни свойства. Освен това не могат да живеят без соята и соевите продукти - супа мисо, сирене тофу и соев сос. Соята е богат източник на протеини, съдържа всички аминокиселини, необходими за организма и е нискокалорийна.

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Японците ходят по-често в болницата, отколкото на фризьор

В Япония здравеопазването е на много високо ниво. Жителите на тази страна се преглеждат поне 12 пъти годишно, като пациентите имат право сами да избират лекаря, при който да отидат.

Чаят като смисъл на живот

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Японският чай е много по-полезен от този, който сме свикнали да пием в нашите географски ширини. А нито една чаена церемония не минава без натрошения зелен чай в прахообразна форма матча.

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Японците обожават зеления чай. Пият го по време на хранене, между отделните хранения, рано сутрин, за да събудят организма си и преди лягане, като средство за успокояване на тялото. В японските ресторанти зеленият чай се предлага безплатно.

Освен зелен чай, японците пият и черен, а през лятото - студен чай от ечемик.

Упражнения за гръбначния стълб

Според лечителя Кацудзо Ниши, първопричината за всички болести трябва да се търси в гръбначния стълб - ако той е здрав, то и цялото тяло е здраво. Той е описал полезните упражнения за разтоварване на гръбначния стълб. Най-ефективното от тях е "Златна рибка". То е наречено така, защото движението на тялото при изпълнението му наподобява движенията на плуваща риба.

Техника на изпълнение:

Малките тайни на японците, с които ще живеете поне 100 години

Легнете по гръб на пода или на твърдо и равно място. Повдигнете ръце максимално нагоре и изтеглете максимално гръбначния стълб. Краката трябва да са също изпънати, а глезените оставете под ъгъл 90 градуса, така че пръстите ви да гледат към тавана.

Като начало можете да направите няколко разтягащи движения в различни посоки с цел максимално отпускане на мускулите. Изтеглете двете ръце надясно и приплъзнете едновременно с това и дясното ходило в същата посока, задържайки за 5-7 секунди. Направете същото, но изтегляйки ръцете наляво и придвижвайки лявото ходило в същата посока. Повторете това 5-7 пъти за всяка страна.

Когато приключите с подготвителната част, сложете ръцете си зад тила, притиснете цялото тяло към пода, а пръстите на краката насочете в посока към главата. От това положение започнете да правите леки поклащания с цялото тяло наляво и надясно, наподобяващи плуване на риба. Правете това 1-2 минути.

С това упражнение ще подобрите функцията на целия гръбначен стълб, а оттам и цялостното здраве.

Чистота

Друго нещо, на което японците обръщат огромно внимание, е чистотата. Те се мият два пъти дневно и е задължително за тях да поддържат безупречен ред и чистота, както в дома си, така и на работното място.

Собствениците на магазини мият тротоара пред обекта си, боклукчиите измиват много добре кофите за боклук, а служителите на авиокомпаниите ръчно почистват килимите в самолета от дори най-малките петна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето

    37 5 Отговор
    Японците няма как да ги стигнем и тях, нито по интелект, нито начин на хранене, нито общуване, но не желая да бъда японец, заради земетресенията и цунамито...! Но тук, няма значение възрастта, лош. се родил, лош умрял...! Типична черта в нашата страна....!!!!

    Коментиран от #8, #22

  • 2 Българин

    13 16 Отговор
    Сега след радиацията от 2011та ще им пднат годините :)

    Коментиран от #4

  • 3 Радо

    31 2 Отговор
    Японецът казал:"Искам да имам акъла на българина...ама онзи втория, дето му идва после."
  • 4 От село

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Тя тази радиация от Фокушима е лечебна в сравнение с подарената 1945г. от най-голямата демокрация.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лорчето

    6 3 Отговор
    Имам сериозни проблеми и се нуждая от добър психиатър ,моля са съвет !

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Добре кифло,

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    Но не съм съгласна с тебе, защото всички племена и народи са преминали през канибализма, за да достигнат някаква еволюция...! Кражба на технологии ги правят други народи и тези добри компании, вече не са техни за съжаление...! За китове и делфини, не зная, но са също най добрите на техните рибни специалитети...! Не са уважавани само от мен, но прозвеждаха най добрата. техника и коли... да се повторя пак....! Защо съм тъй обичан от всеобщата публика, отговора е един....!!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Синан

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Добре кифло,":

    На тебе и психиатър не може да ти помогне ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госпожо...!

    2 1 Отговор
    Тези ме обиждат, защото виждат, че съм умен...!!!

    Коментиран от #15

  • 13 А да ядеш.кур...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баят хляб":

    Омръзна ли ти...?!
  • 14 Едеш. обрязан

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баят хляб":

    Ясно...!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Оптимист

    2 0 Отговор
    По-добре 70-80 като човек , отколкото 100 г като костенурка .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 По добре простичък човек...!

    0 1 Отговор
    Отколкото обратен....!!!!!
  • 22 Хуйо сан

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лорчето":

    Нямаш никаква представа за живота на японците ! Въздържай се от манията да напишеш коментар N 1 , колкото и да е неадекватен !

    Коментиран от #23

  • 23 Така ли мислиш...?!

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хуйо сан":

    Аз не мисля така и ти кой си да ми кажеш аз какво ще правя и какво ще пиша...!!!?
  • 24 Хигиениста

    2 0 Отговор
    Последното изречение ако може го пратете на кметицата на София. Предполагам, че не е чувала думата миене и почистване!