27 Май, 2019 01:30 1 879 4

Израелски учени варят новаторска „древна бира“ от 5000-годишна мая

  • бира-
  • израел-
  • мая

Учените смятат, че става дума за истински пробив, защото за първи път се произвежда алкохол от древна мая

Използвайки керамични частици от четири обекта на Свещената земя, интердисциплинарен екип изолира и ревитализира шест щама на древни дрожди за пресъздаване на алкохолни напитки от миналото, съобщават израелски учени.

Използвайки дрожди, които са били в спящо състояние в продължение на хиляди години, екип от израелски биолози, археолози и производители на бира успешно свариха бирата, която e изгълтал Голиат преди да срещне младия овчар Давид. И ако се осигури финансиране, скоро приготвянето на напитката ще се появи по рафтовете на супермаркетите.

В многопластов интердисциплинарен дългосрочен експеримент учените изолираха шест щама дрожди от 21 отломки от съдове за вино и бира, открити при разкопки в Свещените земи, някога населени от филистимци, ханаанци, египтяни или юдеи.

След използване на генетични и други високотехнологични медицински методи за визуализация и идентификация, шестте изолирани щама на жизнеспособни дрожди бяха успешно съживени и използвани за приготвяне на „древните бири“.

Учените смятат, че става дума за истински пробив, защото за първи път се произвежда алкохол от древна мая. Археологът д-р Ицках Пас казва още в прессъобщение, че това новаторско изследване ще допринесе и за други начинания, които ще идентифицират древни останки от хранителни продукти и ще ги пресъздадат.

Що се отнася до близостта на бирата до автентичните древни напитки, той каза, че: „Най-важната съставка - маята, е древна и тъй като продуктът е много близо до бирата, известна днес в Етиопия и другаде, вярваме, че ароматът, който постигнахме, е много близък, ако не и идентичен с този, от древността“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както винаги са

    13 1 Отговор
    Мошенници
  • 2 Цукерман

    9 0 Отговор
    Много са закъснели! От отломки македонците история си сглобиха.... Някой древен булгар, препил вечерта с оловина, им е припикал отломките и тези многопластово- мултидисциплинарни пияндета са открили дрожди в Обетованата си земя!
  • 3 Мисъл

    13 0 Отговор
    Който вярва на евреин и български политик е глупак !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.