Last news in Fakti

1 Юни, 2019 12:26 11 924 28

Какво да не правим в Дубай?

  • дубай-
  • оае-
  • обичаи-
  • обида-
  • домакини-
  • правила

Няколко съвета за това как да не обидим домакините в Обединените арабски емирства

Какво да не правим в Дубай? - 1
Снимка: shutterstock

Почивките в Дубай стават все по-популярни сред туристите от цял свят. Те, обаче, трябва да бъдат много внимателни с поведението си в Обединените арабски емирства, тъй като там действат местни правила и обичаи, различни от европейските.

Има едно нещо, което трябва да избягвате да правите, когато си взаимодействате с местни жители. Може би е изненадващо, че то не е свързано с религиозните порядки или облеклото на жените, както мнозина биха си помислили.

Почивката в Дубай винаги се очаква с нетърпение заради обещанието за гарантирано слънце, впечатляваща архитектура и лукс на високо ниво. Много е важно, обаче, да не се забравя, че начинът на живот в Дубай и останалата част на ОАЕ може да се различава страшно много от този в западния свят.

Ето едно правило, което е много важно да се спазва. Нещо, което в другите страни се възприема за нормално, предизвиква проблеми в ОАЕ.

За туристите, които смятат да се подложат на диета и да намалят храната, това ще се окаже много трудно в Дубай. Причината е, че ако откажете предложена ви храна, това се счита за изключително грубо.

Говорител на саудитската туристическа компания Almosafer обяснява пред британския „Експрес“: „Трябва да приемете храна или напитка всеки път, когато ви се предлага. Ако кажете „Не, благодаря“, това може да бъде обидно, защото предполага, че не харесвате храната, която са ви осигурили“.

„Забележете, това, което се счита за най-хубавата част от ястието – например месото, обикновено се сервира накрая, така че не посягайте към него докато не ви предложат“, добавя той.

Освен това, нещо, което се счита за нормално в много държави – да си „оближете“ чинията в знак на това, че сте изключително доволни от храната и като комплимент към готвача, не се възприема по същия начин в Дубай.

„Признак на добри маниери е да оставите малко храна в чинията си в края на храненето. Традиционно се смята, че празната чиния е на глад. Също така се предполага, че домакинът не е успял да ви нахрани достатъчно“, добавя експертът.

Ястията, които са популярни в Дубай, може да изненадат мнозина от европейците.

В ОАЕ камилското месо се яде. То е по-твърдо от говеждото, но вкусът е подобен на телешко с лек сладникав оттенък.

Друго обичано ястие, което може да накара европейците да извърнат носове, е сварени в гърне агнешки тестиси. Въпреки странните си съставки, то се готви в цвърчащо олио и смес от традиционни подправки.

Още едно важно правило от етикета за маса е да не си издухвате носа. „Не си духайте носа на маса. В някои страни това се счита за силно обидно и проява на лоши маниери. Няма никакъв проблем, обаче, да си почистите зъбите с клечка“, съветва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан ал кюмюр ал файда

    114 1 Отговор
    Как мислите, Арабина интересува Ли ГО,
    Какво НЕ трябва да Прави в Европа?????

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    49 0 Отговор
    Да не ходиме.

    Коментиран от #8

  • 4 Госあ

    33 3 Отговор
    Брееей ти да видиш, и камиларите имали обноски. Откога бе ? Те лесно ще ги научат наш'те туристи, едните камиларите, другите овчари... вече бивши де 😂
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хубенов

    30 0 Отговор
    Иво редактора явно не е ходил в Дубай. Като иде тогава да копира статии и да пише. За издухването на носа, където и да е не е възпитано да се прави на маса. Всичко останало е изскукано от пръстите на краката. Никъде не ти предлагат храна ако не си седнал да ядеш, пиене предлагат в всеки магазин в моловете, като влезете да разглеждате или пазарите. Ако влезеш Иво в 50 магазина и 50 пъти ли ще пиеш чай или кафе като ти предложат?
  • 7 Дубаец

    29 1 Отговор
    Нали не си мислите, че някой от вас може да контактува с дубайски арабин. Повечето живеят в имения далеч извън Дубай и могат да бъдат видяни само в моловете. Най-вече в Емирейтс, Дубай мол, Уафи мол, а някои златотърсачки могат да намерят старичък златоносоч в Хаят Редженси. Всичко останало е индийци, пакистанци, филипинци и тук тане някой объркан сексулно англичанин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щайнер

    18 1 Отговор
    Само с примитивни претенции да се съобразяват хората, аман от малоумни джихдисти
  • 10 Лорчето от красивия град!!!!!!

    6 5 Отговор
    Аз бих отишла, но не съм от контингента, но не съжалявам...! Иначе с удоволствие бих си хапнала от агнешките тестиси....!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А ти !?

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Не искаш ли моите,намазани с мед...!?Аз си казвам ,какво обичам,че агнешките са крехки,някой ме храни с гнусните си дреболии,нали баба Яга ти ги яде, ненаситник...!?
  • 15 Бай Ганьо

    13 1 Отговор
    А като отидем е Саудитска Арабия, можем ли да щипнем за дупето някоя увита в черно ханъма?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аллах акбааааар

    9 3 Отговор
    Също така е много важно и да набиете жена си, или гаджето си пред всички .Това значи ,че жените ви са респектирани към вас и като я ошамарите и се изплюйте в лицето и&и кажете аллах акбар.
  • 18 мани ги тия

    11 1 Отговор
    Нещо не схванах длъжен ли съм да ходя, че чак и да уча какво не трябвало да правя. Аз нямам и най-малкото намерение да отивам. Стига с тези араби, че ми дойдоха в повече. Като ти се натресе в държавата трябва да се съобразяваш, като ходиш там, пак трябвало да се съобразяваш. А той само за аллаха брътвежи. Да си ходят из пустините и с камилите. За мен цивилизационният избор е Европа, Америка(тя не е само САЩ), Япония например, Корея(южна). Има Австралия. Що ще дремя при арабите не разбирам.

    Коментиран от #26

  • 19 Дестинацията става най вече...

    2 1 Отговор
    За две групи от тъй наречените,, вещества,,.....!!!
  • 20 дявола

    5 0 Отговор
    Ха лесно е просто не ходете там
  • 21 Порно

    8 2 Отговор
    Оттам вече минавам само транзит. В Дубай ходят две категории хора- безумно богати любители на безмерния лукс , и мизерници , които ползват евтини оферти за да се снимат на скъп фон и да се хвалят.

    Коментиран от #22

  • 22 Нереза

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Порно":

    На теб къв ти е проблема, кой ходи там.. ако можеш иди и ти вмест да мрънкаш тука..
  • 23 Бил там

    2 0 Отговор
    В Дубай е интересна изключително модерната архитектура. Големият наплив на туристи от цял свят постепенно променя освен облика на града и разбиранията на коренните жители. Но основните традиции се пазят- облекло, поведение и т.н. Интересно е, че вече могат да се забележат, макар и рядко, на оживени места, млади двойки араби да се държат за ръце. Нещо, което доскоро е било немислимо! Там се следи строго за реда и чистотата, почти няма престъпност и ако някой злосторник е заловен, присъдата следва много бързо!
  • 24 Ivo

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан ал кюмюр ал файда":

    Интересува ги много повече, отколкото допускаш. Освен това те действително пътуват мнооого (за разлика от теб и то ти личи), и прекарват поне по 3 месеца годишно в Европа. А онази пакистано-афганистанска мърша, която бъркаш за араби е съвсем друга бира.

    Коментиран от #25

  • 25 чалма тв

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ivo":

    всички са един дол дрънки, а кой прави атентати в Европа, кой ги субсидира...богати ислямски арабски държави,така че не ни разправяй колко са били те различни.В Пазарджик нашите цигани откъде се научили да носят вонящи бурки и бради..от тази арабска измет.
  • 26 моряк

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "мани ги тия":

    Прав си няма нужда да се ходи при мурджовците ,има много по -хубави места от Дубай, работата ми е такава че почти целият свят съм обиколил!!И въобще арабите може да са много богати но са си с цигански манталитет!!!

    Коментиран от #27

  • 27 моряк

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "моряк":

    На мен Сингапур ми харесва много по-вече от Дубай , въпрос на вкус разбира се!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.