Last news in Fakti

2 Юли, 2019 16:27 8 912 17

Ваканционните селища, забранени за българи през социализма

  • спомени от социализма-
  • ваканционни селища-
  • социалистически режим-
  • социалистическо минало-
  • забрана-
  • българи-
  • курорти-
  • елените-
  • дюни-
  • русалка

По онова време и на тези три места ол инклузивът тепърва прохожда

Ваканционните селища, забранени за българи през социализма - 1
Снимки: shutterstock

Затвореният тип туристически комплекси не е туристически писък на съвремието. Първите ваканционни селища в България се зараждат по времето на соца.

Те са три и са разработени от чужденци в договор с тогавашния Комитет по туризма и изпълнител Балкантурист.

На юг това са в.с. „Елените“ и „Дюни“, в последното почиват главно немци, а на Северното Черноморие истинската перла тогава е ваканционно селище „Русалка“, където за първи път преди близо 50 години стъпват западни туристи и то французи. Селището е затворено за нашенци, като българи са само от персонала.

Ваканционните селища, забранени за българи през социализма
Плаж Русалка
И на трите места по това време за първи път прохожда ол инклузивът, разказва сайтът socbg.com.Ваканционните селища, забранени за българи през социализма

Вижте какво пише областният вестник „Черноморски фронт“ за началото на в.с „Дюни“, стопанисвано от Балкантурист –Бургас и пуснато в експлоатация в края на май 1986 година.

Ваканционното селище "Дюни" е наречено „перла в огърлицата на туризма“ и има защо.

Ваканционните селища, забранени за българи през социализма
Снимка: socbg.com

Когато преди време се заговори, че край уникалното езеро, на няколко километра на юг от Созопол, ще се изражда голямо ваканционно селище, се чуха гласове на отрицание или въздържание. Малко останаха населените приказни заливи по Българското черноморско крайбрежие, пък и никой все още не беше виждал проектите. Опасенията идваха и от близостта с природозащитения обект, който е една от станциите за почивка по международната птича магистрала „Виа Понтика“.

Строителството, осъществено от предприятие „Туристстрой“, съвместно с полската фирма „Будимпекс“ и с помощта на австрийската фирма „Рогнер“, използва нова за нас технология – с големи възможности за архитектурно раздвижване на формите, с по-добри изолационни свойства и т.н. Проектът е на арх. Николай Дамов и Селма Топарева от ИПП „Турист проект“, познати и с хотел „Поморие“ в едноименния град.

Архитектите са претворили в съвременните постройки традициите на възрожденската къща. Селището разполага с 16 заведения за хранене, традиционна търговска улица с много магазини за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, цветя, сувенири, плажни и промишлени изделия. Изграден е голям спортен комплекс – седем тенискорта с училище за начинаещи, плувни басейни, игрище. За гостите и летовниците тук са създадени отлични условия за приятен отдих и развлечения.

С много голямо внимание проектантите и строителите са се отнесли към неповторимата околна среда. Запазени са почти всички дървета и са засадени много нови. Работи се и по създаването на голяма буферна зона от водни площи и горски пояси, която да отделя уникалното езеро – междинна станция на прелетните птици, от селището.Ваканционните селища, забранени за българи през социализма
Дюни

Изведнъж се озоваваме в старопланинско градче, разположено на южен склон сред борове. Едно- и двуетажните вили са накацали една над друга, всяка с прекрасна панорама към морето и езерото. Интерес сред чуждестранните туристи предизвикват и самостоятелните вили – тип стара созополска къща. Намираме се в един от трите района на селището „Зеленика“, разполагащ с около 700 легла.

Ако желанието ни е да бъдем на самия морски бряг, можем да потърсим място в другия район – „Бисер“. Той е сгушен току на брега, отново на малък скат, но е с двойно по-малък капацитет.

Подслонът е осигурен – нека побързаме за плажа. Очакват ни десетки нови водни колела, разходка с яхта или силното усещане, когато се издигнем с парашут над залива. Ако все още не можем да управляваме сърф, ще ни помогнат учителите от специалното училище, а после можем да вземем под наем тази „дъска с платно“, за да се зареем по вълните, улавяйки диханието на вятъра. На метри от плажа са заведенията за закуски, безалколохни напитки, кафе, сладоледи, плодове…

Бавно припада залезът, потъмнява златото на плажа. Накъде – на тенискортовете, игрищата или в дискотеките, на ресторант или в малките кафенета, на танци или просто ще повървим по търговската уличка? А може би ще се разходим до Созопол или Ропотамо, да отидем на концерт или просто да повървим по мокрия пясък? Изборът е наш – според настроението и желанието.

А утре – отново при галещия плисък на вълните.

И ако случайно видите хора с каски и опръскани от вар дрехи – не се чудете. Довършва се първокласният къмпинг с 1 000 места и третият район – този път събран в едно цяло. Дори и от пръв поглед приликата му с Рилския манастир е поразителна.

При откриването Волфганг Фритче, директор на туристическия концерн „ТУИ“ –казва: „Хармония на пейзаж и архитектура, каквато рядко се среща в европейските курорти“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    30 6 Отговор
    Казваше се забрана за простосмъртни...!!!!!

    Коментиран от #15

  • 2 Хотелиера

    19 14 Отговор
    Като гледам след 10 Ноемеври не си счупихте да ходите на моренце на Руската и Дюни! На Русалката и Дюни не става с хладилната чанта и консервите кюфтенца в боб от Лидъл! Ходете до Гърция там е тихо.

    Коментиран от #6

  • 3 Социумът

    16 4 Отговор
    Така трябва и в България,като в Ямайка.Комплекса и около него кордон с автомати,за да не се приближават местните.
  • 4 Госあ

    22 0 Отговор
    Айде са,аз па да ви кажа за Русалка, понеже съм ходил няколко пъти на почивка (докато можеше) там и ми е любимо. Т.нар френска част на Русалка си беше частен френски яхт клуб. Нормално е,да бъде затворен. Сега не знам коя мутра го взе и не пипна нищо в положителна посока,а само го окепази. Но покрай това, по интересната част. До френския яхт клуб си имаше ваканционно селище, което беше отворено за всички. Чудесно място за почивка и спорт. Преди около 5 години минах оттам и визях, че тъне в пълна разруха и е необитаемо. Много тъжно. Не знам поради каква причина. Мутрата с другата част...или какво...

    Коментиран от #7, #10

  • 5 JEEP

    12 6 Отговор
    Пак ще ми набият минусите, ама карай, важното е купона да върви. Та за ставането, става си....където започва шофьорския плаж има платени чадъри а после и свободна ивица пясък. Хем си на Дюни, хем си с консервите кюфтенца в боб от Лидъл. Гледам снимат се на фона на комплекса и така. Дюни е блед аналог на гръцкия Порто Карас. Ама там цените са х2 и в евро. Та ако ще правим сравнения - поне да е съпоставимо. Дано не се появи тук ония пазарен анализатор от темата с минералната вода, дето почива на "михуевакис", че той ще ти обясни колко е евтино там.
    Извън майтапа - Дюни взе да запада и да влошава качеството преди около 3 години. Тогава главния мениджър беше немец и всичко беше по конец, после го смениха с наше момче и системата си ев@ майката тотално. Сега ако някой е бил цял живот на квартира или палатка и отиде там, ще има УАУ ефект, ако обаче имаш база за сравнение, ще осъзнаеш, че това което получаваш изобщо не е ОК за парите, които даваш.
  • 6 Ей охлюв

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хотелиера":

    Ти ако си хотелиер аз съм трамвай , като ти гледам драсканиците можеш да бъдеш единствено ибрикчия на някой селски бос със къща за гости

    Коментиран от #9

  • 7 разсипаха го:

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Баневи !

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "разсипаха го:":

    Ясно. Най вероятно и това ще им се размине.
  • 9 Хотелиера

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ей охлюв":

    Нали знаеш какво да духаш под водата!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 отговор

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Русалка е на Баневи.
  • 11 Jeep

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хотелиера":

    оСтави го да пълзи бе. За него и много от останалите тук с палатка в Гърция е по-евтино от почивка в комплекс. Технически погледнато са прави..

    Коментиран от #14

  • 12 Jeep

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хотелиера":

    оСтави го да пълзи бе. За него и много от останалите тук с палатка в Гърция е по-евтино от почивка в комплекс. Технически погледнато са прави..
  • 13 Бб666

    5 1 Отговор
    Щото сега е прекрасно нали-бетон и асфалт?Скачат от балконите като маймуни,а в стаята от тихата музика в 01 ч. немож чу комара в стаята....Аз си признавам че съм прост и ще си почивам в Хърватска,,Турция и може ако успея да видя и Албания.....
  • 14 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Jeep":

    Аз май писаАх бе омбре. С палатка на Каланг или Изу предпочитам. Селяк. К'ва Гърция те гони. Нали и там било забранено. И да, на Каланг с палатка и по евтино от ментетата по наш'то кафяво море. Изу е скъпо заради пътя. И там и "лидъла" е скъп. селяк

    Коментиран от #17

  • 15 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лора":

    Еми да, са всеки втори селянин дето продава лютеница или чипс или препродава консумативи се мисли за Бог. Особено пък такива като баневите.
  • 16 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    СКЪПИ ДЕЦА ,ЧАСТ ОТ ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ И ВСИЧКИ ВАШИ ДЯДОВЦИ И БАБИ СА БИЛИ НА ПИОНЕРСКИ И СРЕДНОШКОЛСКИ ЛЕТНИ ЛАГЕРИ НА МОРЕ / И СТУДЕНТСКИ / И ОТ ТОГАВА СА ЩАСТЛИВИ С ДЕТСТВИТО И ЮНОШЕСТВОТО СИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Jeep

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ко речи? Я си пии хапчетата, а селяк ще викаш сещаш се на кой. Паляк