Last news in Fakti

7 Август, 2019 16:38, обновена 22 Юли, 2022 10:56 63 410 10

Яденето на боровинки може да е опасно, ето защо...

  • храна-
  • боровинки-
  • полезно-
  • здравословно-
  • опасно-
  • вредно

Колкото и полезни, толкова и вредни могат да бъдат вкусните боровинки

Яденето на боровинки може да е опасно, ето защо... - 1
Снимки: Shutterstock

Боровинката отдавна е призната за истинско съкровище, пълно с полезни вещества.

Пресните боровинки могат да останат годни за консумация само за много ограничен период от време, така че с началото на сезона много хора се опитват да консумират колкото се може повече от горските плодове. Така хората смятат, че ще си "складират" витамини за по-дълго.

Въпреки че не се поставят под въпрос изключителните ползи от боровинките за организма, но, както всяко лекарство, и този плод има свои противопоказания и максимални норми на консумация. Предлагаме ви да се запознаете как да се насладите на боровинките и същевременно с това да не си навредите на здравето, пише zdrave.to.

Яденето на боровинки може да е опасно, ето защо...

Алергична реакция

Преяждането и индивидуалната непоносимост към плодовете могат да бъдат причина за алергия. Ако никога преди не сте опитвали боровинки, започнете с малки порции, за да проверите реакцията на тялото.

Плодовете могат да предизвикат обриви и подуване. Ако имате подобни симптоми, трябва незабавно да се свържете с алерголог и, разбира се, да спрете да ядете боровинки.

Влияние върху храносмилането

Твърде много боровинки могат да причинят коремни спазми, а немитите плодове водят до отравяне с нитрати и развитие на чревна инфекция. Когато консумирате боровинки, не забравяйте, че те действат като разхлабително.

Преди бабите са използвали сушени боровинки като средство за лечение на храносмилането. Добър начин да се намали този ефект е да се смесят с кисело мляко.

Яденето на боровинки може да е опасно, ето защо...

Съдържание на радионуклиди и тежки метали

Любителите на боровинки трябва да помнят, че боровинките са рекордьорът в натрупването на радиоактивен цезий-137 сред плодове. Съдържанието му в тези плодове винаги е по-високо, отколкото в почвите, на които те растат.

Всички тежки метали са склонни да се натрупват в тялото и последствията могат да бъдат много лоши. При възрастен, оловото може да причини бъбречно заболяване, а при децата мозъчната активност и концентрацията на вниманието се намалява.

Намаляване на съсирването на кръвта

Черната боровинка намалява съсирването на кръвта, което впоследствие намалява риска от тромбоза в кръвоносните съдове. Но всеки медал има две страни, така че не консумирайте боровинки, ако имате лошо съсирване на кръвта. Това може да бъде опасно.

Ежедневна консумация

Терапевтичният ефект на боровинките се свързва предимно с високо съдържание на антоцианини - биологично активни пигменти, които придават на плодовете богат цвят и имат цяла гама от противовъзпалителни, антивирусни и противоракови свойства.

Според препоръчаните нива на консумация на храни и биологично активни вещества, установени от учените, дневната консумация на антоцианини трябва да бъде между 50 и 150 мг на ден.

Плодовете на зрелите боровинки съдържат до 600 мг антоцианини на 100 грама продукт. Оказва се, че 150 мг антоцианини се съдържат в 25 грама (малко повече от една супена лъжица) боровинки - това е оптималната дневна доза според препоръките на диетолозите.

Няма смисъл да се търсят по-високи дози, те не увеличават лечебния ефект.

Въпреки това, възрастните, които харесват вкуса на боровинките, могат да консумират до 200 грама на ден, най-важното е да следват правилата и да имат предвид противопоказанията.

На децата трябва да се започне да се дават боровинки от чаена лъжичка, като постепенно се увеличава количеството. Желателно е да се събират плодовете от екологично чисти места, като се избягва близостта на магистрали, бензиностанции, индустриални зони.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 1 Отговор
    В момента на Витоша е пълно с боровинки...необичайно рано! Малините още никакви ги няма...
  • 3 Лора, внимавай...!!!!

    4 4 Отговор
    Конфитюрче или мармаладче...!?

    Коментиран от #4

  • 4 Марш

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лора, внимавай...!!!!":

    Бе говедо ... !!!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Блек Бери

    5 3 Отговор
    Дрън дрън
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1488

    10 5 Отговор
    Дайте да внасяме червена боровинка от Америка. Или по добре стока от Чернобил. Пак Чели не дочели и сътворили статия . ХА ХА ХА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нели

    0 0 Отговор
    Моля, кажете ми отровни ли са зелените плод чета на червената боровинка?