Last news in Fakti

11 Август, 2019 11:45 3 707 21

Как би ни се отразило пътуване до Марс?

  • марс-
  • пътувания-
  • изследване-
  • човек-
  • организъм-
  • увреждания-
  • учени

Учените предполагат, че пътуванията в Космоса ще имат доста неблагоприятни последствия за човешкия организъм

Как би ни се отразило пътуване до Марс? - 1
Снимка: shutterstock

Съдейки по скоростта, с която компании като SpaceX и Blue Origin развиват идеите си за достигане и колонизиране на Марс, можем да заключим, че в следващите години пътешествията до "червената планета" ще станат реалност за мнозина.

Пътуването до Марс обаче крие различни опасности за здравето на човешкия организъм в сравнение с тези, на които се подлагат космонавтите в Международната космическа станция. Това се дължи на наличието на най-различни видове радиация в дълбокия космос, които могат да имат негативни ефекти върху голям набор от процесите в тялото ни.

И тъй като все още няма и завърнали се от Марс хора, които да бъдат изследвани за потенциални отклонения в здравето, учени от Колорадо и Калифорния, САЩ, са се заели да тестват ефектите на дълбокия космос върху гризачи.

В специално създадени лаборатории учените облъчват мишки и плъхове с определени видове радиация, които симулират облъчването, което би причинило едно шестмесечно пътуване до Марс.

Резултатите сочат, че подобно начинание хвърля централната и периферната нервна система на животните в пълен хаос, причинявайки редица от дисбаланси в мозъка им.

Гризачите, подложени на лъчението, стават по-страхливи, объркани, антисоциални и неспособни да комуникират помежду си. Нарушава се паметта им и стават тревожни, казват още учените.

Наблюдават се клетъчни промени в хипокампуса - една от ключовите структури в мозъка, служеща като свързващ хъб за мозъчните сигнали. Това от своя страна е отнело способността на мишките да научават нови неща и да правят референции към вече заучени поведения и явления.

По-притеснителното е, че измерванията върху способностите на гризачите са направени шест месеца след облъчването, което сочи, че дефектите имат дълготраен ефект.

Въпреки че става въпрос за малки на размер бозайници, а не за хора, учените смятат, че "съществува голям шанс" резултатите да са показателни за реалните последствия, с които астронавтите биха се сблъскали на истинска мисия до Марс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Физика

    2 5 Отговор
    Няя ядки ще сложим малко олово на базата да пази от радияцията и вс е шес ! пари да падат .
  • 2 Боко лунатика

    39 0 Отговор
    Всеки пътувал с БДЖ повече от час, ще се справи с полета до Марс ! В България космонавти да искаш !

    Коментиран от #4

  • 3 12345

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: най-различни видове радиация
    Четох до тук :)

    Коментиран от #7

  • 4 Смех

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Боко лунатика":

    Коментарът ти удря право в десетката.
  • 5 Алфа Вълкът

    4 12 Отговор
    Червените човечета да се качват на летящата си чиния на Бузлуджа и да заминават за червената планета! И ще им пратим Бойко и Слави да ги управляват! А тук и 🐑 овца партия да направи и тя ще бие Нинова на избори!🤣😂🤣😂🤣😅🤣😂
  • 6 Робот

    19 6 Отговор
    Ако и първия пилотиран полет до Марс е сниман в Холивуд, няма никаква опасност за нечие здраве!

    Коментиран от #12

  • 7 Преброяване на бесните язовци

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Ти и в училище толкова си чел явно. Иначе щеше да знаеш, че съществуват различни видове радиоактивно излъчване...
  • 8 Марсианците...

    5 0 Отговор
    Винаги пътуват до там...! Явно е интересна дистинация...!

    Коментиран от #9

  • 9 Сори...

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Марсианците...":

    Дестинация..!
  • 10 Пътуването до Марс е немислимо засега

    7 2 Отговор
    Първо отидете на Луната и се пробвайте да живеете там, а после мислете за Марс! Засега на Марс само в Холивудските филми, а и на Луната тоже!
  • 11 Le gilet jaune

    12 1 Отговор
    Да си пазим планетата, да не правим глупости с нея, защото друг шанс нямаме. Ни Марс, ни Луна, ни нищо може да ни поддържа живи. Това е защото сме се развили като организми точно според условията на Земята в продължение на милиони години. Образно казано - направени сме по калъп точно за Земята и на друго място не можем да виреем. Силата на гравитацията, според която е направена структурата на телата ни и здравината на костите ни, състава на въздуха който дишаме, състава на храните които ядем, наличната радиация, която е безпроблемна за нас, околната температура... и още много дребни на вид нещица. Не че не би съществувала планета с подобни на земните условия. Даже много такива би трябвало да има из вселената. Но пръснати на огромни разстояния от нас и една от друга.
    Така че да си пазим това което си имаме и за което сме създадени...
  • 12 СссереМ

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Робот":

    Това да не ти е гагарюшка пияницата, трябват технологии и дупе за тая работа.
  • 13 Орегон

    4 2 Отговор
    За да стане възможно пътуване до Марс, трябва да стане някакво революционно научно откритие.При сегашните технологии не виждам как ще се случи.Със сегашните двигатели, полетът би траял години, а едва ли защитата от силната радиация е достатъчно ефективна.Дори да се доберат хора до Марс, там също условията са смъртоносни и не виждам скафандрите,каква дълготрайна защита биха предложили.
  • 14 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Унищожаваме си собственната красива планета после ша ходим на майна си райна да гоним михаля, едно време като бях по-млад не вярвах че човека е толкова глупаво и изостанало създание...
  • 15 Чобака

    4 0 Отговор
    Хилядолетния сокол съм го вкарал в сервиза сега за обслужване ремъци ролки масла и филтри като стане готов ще ида и до марс.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хайаха

    6 0 Отговор
    Всичко разбрах, само се чудя копроцин или син камък да използвам за марсиянските попови прасета, щото на венера ми изядоха картофите гадовете и нищо не помогна.
  • 18 папарака

    1 1 Отговор
    Ха сега
    Кой ходил на Луната
    НИКОООЙ
    Сами се нацакаха
  • 19 Westmoreland Mechanical Testing

    3 0 Отговор
    Малко да бяхте се запознали с материала, малко да бяхте размърдали тез мозъци, щяхте да разберете 2 неща: 1. Техника за заснемане на такъв "филм" по онова време НЯМА. И да имаше, тя щеше да е ПО-СКЪПА от реален полет дотам. 2. И при НАЙ-МАЛКОТО съмнение, че кацането на Луната е изфабрикувано, братушките щяха да ги РАЗКАТАЯТ! Да, ама те си имат техника и спътници и скромно сведоха глава и казаха: е, на бялото не можем да кажем черно: американците бяха първи.

    Вие обаче не мислите, само копирате и преразказвате свободните съчинения на тези преди вас. Интелигентният човек подлага всичко на съмнение.
    Само че тук съмнение за нещата оставени "горе" няма, защото те още са там, виждат се с телескоп и ще си останат мноого след нас.
  • 20 Космонавт

    1 0 Отговор
    Че аз всеки ден пътувам до Марс на стоп ама досега никой не ми е спирал.Значи от тук като си поема въздух стига ми кислород и на връщане.
  • 21 Tio

    0 0 Отговор
    За незапознатите-камерите и фотоапаратите са позиционирани на гърдите на ,,космонафтити,,/Аполо мисии/.Прекрасни снимки.Най-добрите космонавти сред фотографите и най-добрите фотографи сред космонавтите.😆