12 Август, 2019 13:35 3 993 17

Само 2 градуса по-топло ни делят от Апокалипсис

  • глобално затопляне-
  • топлина-
  • жега-
  • градуси-
  • апокалипсис-
  • армагедон-
  • края на света

Глобалното затопляне вече е придобило изключително плашещи темпове

Само 2 градуса по-топло ни делят от Апокалипсис - 1
Снимка: Shutterstock

Само 1,5-2 градуса по Целзий повишение на средногодишните температури и Земята ще се превърне в пустиня. Ако темпът на глобалното затопляне се запази през следващите години, това ще означава край на човечеството. Апокалиптичната прогноза направиха експерти на ООН в последния доклад за климатичните промени.

Криза застрашава способността на Земята да изхранва населението, чийто стойности в глобален план растат непрекъснато. По-голямото потребление води до повече производство и транспорт, което пък означава увеличаване на вредните емисии в атмосферата и лавинообразно покачването на температурите.

Глобалното затопляне увеличава периодите и големината на сушата, ерозията на почвите и горските пожари, като същевременно намалява реколтата в тропиците и топи вечните ледове около полюсите. Според доклада продължаващото изсичане на гори и промишленото животновъдство ще засилят темповете на затоплянето.

Дори малкото повишаване на температурите само с градус и половина може да доведе до катастрофални последици. ООН предвижда в доклада си, че до 2100 година приблизително 70-90% от кораловия риф ще бъде заличен. Ако температурите обаче се повишат с 2 градуса той ще изчезна напълно.

За да се справим с климатичните промени, организацията посочва, че до 2030 г. трябва да намалим емисиите на въглероден диоксид с 45%, а до 2050 г. трябва да ги заличим нацяло. Дали това е възможно обаче не е съвсем ясно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    18 18 Отговор
    Все едни и същи глупости се пишат последните 20 години с цел налагане на нови данъци и такси. А зимата когато на някои места е -50 защо не пишете за глобалното затопляне ? Глобалното затопляне е една политическа измислица с цел да се манипулират хората.

    Коментиран от #5

  • 2 Сиромаха

    12 6 Отговор
    Дано дал бог! По скоро да идва че ми омръзна да гледам АЛЧНА БЕЗСКРУПУЛНА ЗГАН!!!!!!
    ... Селски тарикати да не ми отговарят : ами гръмни се!!!!!!!!
  • 3 63336388229

    18 3 Отговор
    Това няма никакво значение за мен 2 мин. от Световна война, 2 мин. от апокалипсиса, пълни измишльотини, когато портфейла празен, няма ко да се яде, няма как си платиш сметките, ей тва е най-страшното от СВ и Апокалипсис.
  • 4 Анти милиционер

    11 2 Отговор
    Дарвин не прощава - ще изчезне най-умният бозайник пт планетата на милиционерите
  • 5 Гогата

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "abv":

    По принцип заради такива като вас които си нямате никаква идея как работи глобалния климат вече му викат климатични промени защото малкото ви гръбначен мозък не можа да разбере как вдигането на глобалната температура влияе на решенията и как това води до студове и бури.
  • 6 no name no face no number

    2 3 Отговор
    А дано егати и кефа
  • 7 Коментар📝

    16 0 Отговор
    Алчността на ВИСШЕСТОЯЩИТЕ ЩЕ УНИЩОЖИ ПЛАНЕТАТА.НЕ ХОРАТА КОЙТО РАБОТЯТ НА ПОЛЕТО ИЛИ В ЦЕХА.ТУК СЕ СЛЕДВА ЕДИН ОКСИМОРОН КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ,НАКРАЯ ПАРАЗИТА УНИЩОЖАВА ПРИЕМНИКА СИ.

    Коментиран от #10

  • 8 Шоп

    7 5 Отговор
    Конспирацията няма край,ами спрете го това глобално затопляне Вие,които управлявате света.Толкова напред е стигнало човечеството в наука и изследвния,че такива статии са несериозни.Дълга тема и много задълбочен анализ на всичко.Не само да се дърдорят глупости.
  • 9 незнайко

    4 2 Отговор
    Мислят само за войни и размирици а не помислят за един слънчев ЧАДЪР ! Технологията е в състояние да го направи и не ми е ясно какво чакат още ? Може би думите ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ носи пари на някого !!! Да не би пък ЛУНАТА да е тази която ще ни спаси, заставайки винаги между Земата и Слънцето ???
  • 10 Не е така

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар📝":

    Висшестоящите ли правят милиардите човеци по планетата?пак те ли забременяват жените ви и раждат като хлебарки? Не нали😂😂проблемите идват от многото човеци
  • 11 Бай Спиро

    3 1 Отговор
    Под глобално затопляне рабирайте :Глобално пренаселване, това е основния проблем който мъчи душиците на хората от световния елит, постоянно се чудат как по бързо и ефикасно да редуцират това Земно население.
  • 12 Реално е така

    1 1 Отговор
    Накратко - Всеки ден ни е подарък!
    Затова ще си хапвам, ще си пийвам, ще си нося новите дрехи, ще си карам колата и ще дъня п*тките здраво, за да съм доволен от живота и да си отида спокоен, че съм си поживял добре...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сериозен проблем

    4 1 Отговор
    Не мога да повярвам колко безумни са 90% от коментарите под такава сериозна информация. Сериозните учени тръбят за това от началото на 70-те. Ако не спрем да горим нефт, газ и въглища, цивилизацията наистина е към своя тъжен край. Нещата са много, много фатални.

    Коментиран от #15

  • 15 aaa

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сериозен проблем":

    Кажи на Тръмп да не ползва петрол и на Китай. Приказки мноого. Деийствия никакви.
  • 16 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Време е да се намесят извънземните сили и да заличат алчната сган която управлява света, в противен случай планетата и живота на нея са обречени. Имало е учени които са открили екологични и безплатни източници на енергия но са затрити от въпросната сган за да могат да си продават мръсната енергия произведена със средновековни технологии.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.