Last news in Fakti

15 Август, 2019 16:35 37 530 35

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

  • предупреждение-
  • лекари-
  • кафе-
  • консумация-
  • пиене-
  • смъртоносно

Любимата на мнозина напитка носи сериозни вреди за тялото

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно - 1
Снимки: Shutterstock

Кафето е една от най-разпространените напитки в цял свят. Милиони хора по света всеки ден стават с чаша кафе. Пиенето на напитката се е превърнало и в нещо като ритуал при социалните ни контакти. Учени от цял свят обаче ежедневно спорят за ползите и недостатъците за здравето от редовната консумация на кафе.

Повечето експерти се обединяват около твърденията, че тази напитка е полезна за здравето, ако се консумира обаче в умерени количества. Според ново проучване обаче то крие страшна опасност.

Пиенето на две или повече чаши кафе дневно увеличава риска от рак на белия дроб с 41%, дори при непушачи. Това е заключението на Американската асоциация за изследване на рака. След анализ на 17 научни статии, съдържащи данни за 1,2 милиона жители на Съединените щати и Азия, учените установиха, че не самото кафе убива белите ни дробове, а процеса на печене на зърната.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Кафето провокира появата и развитието на тумори

Кафето увеличава риска от развитие на тумор в организма, смята кардиолог Юрий Серебрянски. 2-3 чаши кафе на ден е неприемливо голяма доза, която води до дисбаланс на нервната система. Вече е установено, че кафето води до колебания в кръвната захар, но също така влияе и върху имунната система по определен начин. А срив на имунитета от своя страна може да предизвика туморен растеж, добавя сърдечният лекар.

Все още не се знае точно какво предизвиква развитието на коварната болест. Учените търсят отговор, дълбоко изучавайки имунната система. Експертът отбелязва, че от тези региони на света, където се отглежда кафе, няма информация за масовата честота на рака. Но той остава категоричен, че все пак е по-добре да се намали консумацията на кафе.

Д-р Юрий Серебрянски съветва да се пие кафе, следвайки примера на италианците - от чаши за кукли, предназначени за една глътка. Изразът "чаша кафе" трябва да се разбира буквално, подчертава лекарят.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Така наречените кохортни изследвания, т.е. медицински наблюдения на определена група хора, позволяват да се прецени връзката между кафето и рака. При силно изпичане на зърната се образуват канцерогени, които могат да се натрупват. Тяхното влияние се засилва при други нездравословни навици - прием на алкохол, засилен стрес, нередовно и неправилно хранене. Макар че това доказателство не е желязно, все пак е добре да се променят навиците ви - да се откажете от силното кафе в полза на по-лека напитка, добавя д-р Александър Серяков.

Лекарят също така смята, че кафето може да провокира не само рак на белия дроб, но и рак на панкреаса и пикочния мехур. Има голяма опасност за вас, ако пиете силно кафе и то повече от пет чаши на ден.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Сърце с ритъма на кафето

Кафето е един от продуктите, които силно влияят върху кръвното налягане. Сърдечните проблеми могат да бъдат фатални. Освен върху сърцето, кафето има огромно влияние и върху стомаха. То дразни стените на стомаха, особено ако го пиете на гладно, може да предизвика гастрит, казва онкологът Максим Зинкевич.

Онкологът Искандер Абдулин пък вярва, че не е вредно самото кафе, а начинът на неговото потребление.

Тази напитка се консумира предимно от жителите на големите градове - поради постоянен стрес и бързане. Пушачите, хората, които употребяват алкохол и водят заседнал начин на живот, пият чаша след чаша ароматно кафе. Спортистите и привържениците на здравословния начин на живот пък се опитват да се въздържат от кафето, защото практически осъзнават, че няма полза от тази напитка, добавя лекарят.

В същото време много медици, които са поддръжници на здравословния начин на живот, не виждат деня си без чаша кафе, така че проучването на американските учени е поставено под въпрос. Терапевтът Сергей Ануфриев отбелязва, че е трудно да се направят твърди научни заключения за връзката между кафето и рака на белия дроб. Проучванията по този въпрос се нуждаят от проверката на времето. Но все пак трябва да намалите дневната доза кафе, съветва zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 65y6ur5yu

    89 12 Отговор
    При положение , че водата и въздуха са токсични в известна степен недоказаните вреди от кафето едва ли ще ви унищожат.
  • 2 Наблюдаващ

    115 2 Отговор
    Само във Факти можете да прочетете статии с коренно противоположен смисъл .

    Коментиран от #6, #7, #26

  • 3 Гост

    61 8 Отговор
    Мега дрън-дрън. То не бяха американски учени, пък цитират руснаци.
    Ниво "една жена на паара каза".
  • 4 УЖАС

    40 6 Отговор
    Смъртоносно може да бъде смъртоносното заглавие за смъртоносното пиене на кафе, така че кой на бира, кой на ракия, че иначе ще се "смъртоноснем" скоропостижно.
  • 5 хаха

    39 3 Отговор
    ТИНТИРИ МИНТИРИ!
  • 6 ТРОПЧО

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдаващ":

    МНОГО СИ ПРАВ ТУК СЕ ДРАЩЯТ ВРЕЛИ НЕ КИПЕЛИ ОТ ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЧЕ СА ......... ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ И ГОЛЕМИ РАЗБИРАЧИ
  • 7 диалектика Майна

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдаващ":

    затова предлагам да има два сайта, "Факти" и "Контра-Факти", а може би и трети "Ре-Контра-Факти", за да получи триадата на Хегел.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 ???

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "диалектика Майна":

    А може може и един с лява и дясна колонка.Ще бъде много весело с коментарите.
  • 9 Тодор

    33 3 Отговор
    Отровният, разяждащ всичко газ е Кислородът, а градивният - Азотът. Така наречените и обвинявани за всичко Свободни радикали, съдържат агресивна форма на Кислорода. Печеното, готвеното цигарите(никотинът намалява достапът на Кислород до клетките) и алкохолът, отдавна са обвинявани за вредни, но дълголетниците хапват пържоли с вино, пият си кафенце, с кеф и цигарка и не им пука за нищо, включат горната статия!
  • 10 Faraona

    40 4 Отговор
    При положение ,че Герб са по-вредни от кафето...какво но остава...по-малкото зло..
  • 11 Имам вирус от кафето

    16 7 Отговор
    Члена ми е винаги дигнат нагоре,защото пия много кафета.
  • 12 Грух

    7 3 Отговор
    Аз пия кафето без организма ми да разбере - крия се.
    Или пък си го поръчвам да ми го вливат на системи докато спя.
    Или пия и после връщам.
    Абе, методи много !
  • 13 Алфа Ромео

    23 1 Отговор
    Ха-хаааа, една седмица сме така за кафето на следващата иначе, голям майтап!

    Коментиран от #14

  • 14 Мечо Кух

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Ромео":

    някой подлива вода на конкуренцията, щото много са се запасили с кафе или му правят дъмпинг с цената... пък после като се оправи , почва с ползите от кафето
  • 15 УЖАС

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "диалектика Майна":

    До 7 и 8– извънредно умно и за незабавно приложение, иначе в кварталната градинка с детска книжка и баничка с бозичка, и най–важното –без мобилни устройства.
  • 16 vasik atanasova

    8 1 Отговор
    пишат че е вредно
    а после ама може и да не е вредно
    не е доказано напълно
    едни кеф и него да не го правим
  • 17 гост

    10 4 Отговор
    Когато е умерено е полезно.Когато е прекалено е вредно.То май с всичко е така.
  • 18 robin

    17 0 Отговор
    Аз 30 години пия по две големи чаши турско кафе,всеки ден...Спокоен съм като охлюв,здрав като вол,ай сега де!По скоро,ставам раздразнителен при липса на любимата ми напитка.
  • 19 1122

    13 0 Отговор
    Слушайте сега какво ще ви кажа.Съберете се всички дето пищете статиите в този сайт и се уточнете!Вчера пишете едно,днес пишете друго.Отидете ако трябва командировка до тия ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ и ДОКТОРИ ,и да вземат ЕДИНОДУШНО решение:пречили кафето или не пречи?...,или престанете да пишете глупости ,поне изчакайте десетина дена да се позабрави предишната глупост,и тогава пишете другата глупост.И в двата случая им пречи акъла на тия изследователи и доктори.

    Коментиран от #30

  • 20 Иван Иванов

    7 1 Отговор
    Пийте повече алкохол, той е полезен
  • 21 Ламбов

    15 3 Отговор
    Кафето като диуретик и срането са взаимно свързани. Колкото повече пиете кафе толкова повече разтоварвате самосвала и чистите токсините. И обратно няма кафе,няма сране,от там вече се почва запек отравяне на кръвта,сепсис и в крайна сметка късате лентата и филмът свършва. Така че тоя дето ги е писал тия глупости нищо не знае за ползите от кафето. Пийте кафе колкото си искате,серете редовно и си живейте живота,бойко да му мисли за вредата от кафето.

    Коментиран от #22

  • 22 Болшевик Ибрик

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ламбов":

    В кенефа ли си
  • 23 От селото

    7 1 Отговор
    Кафе, по две кафеварки, някои им викат кубинки други италиянки. Пием и треперем!!!
    И пак пием... 😅😅😅
  • 24 Гъзобрък

    9 0 Отговор
    Събинче, колко ти платиха за тоя БЪЛВОЧ, МА?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Tomi Tomov

    3 2 Отговор
    Кой ги слуша тези .които си нямат понятие от кафе.
  • 28 Ред и законост

    2 0 Отговор
    Няква ДРУГА ЧУТОВНА ГЛУПОСТ ДА ИЗМИСЛИТЕ ??? Май ви се ходи в мини Бобов Дол ?
  • 29 Смърфа

    2 0 Отговор
    Преди СЕ РЕДЯХТЕ НА ОПАШКИ ЗА БАНАНИ. И ТИХИЧКО ЗЪЗНЕХТЕ В СТУДА ,А СЕГА МНОГО ОТВОРЕНИ ЕИИ,,МИШКИ ВЕДНАГА пи дупките

    Коментиран от #32

  • 30 ядосан

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "1122":

    Факти не пишат статии! Нито имат капацитета нито възможностите да плащат за писане на такива! Всичко е препечатки от други издания и копипеист с грешен превод в повечето случаи, защото не плащат и за лицензирани преводачи, а ползват гугъл преводач!
  • 31 Бат Расим

    1 1 Отговор
    Съгласен съм с всички ама най съм съгласен със себе си и това което ще кажа! Кафето и цигарите са убиец номер едно! Те предизвикват(подканват, стимулират се тая) стреса апък от стреса пиеш аллохол а а какво причинява алкохола няма да коментираме даже. Така че ето ви я смъртоносната комбинация глупави българи такива тровете се и мретее. Винаги което модерно е правя обратното и съм пет крачки пред всички! Взимайте пример от бат расим не бъдете оФци!
  • 32 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Смърфа":

    Смърф ти от де имаш интернет в затвора е лалугер!?
  • 33 Петър Илиев

    2 0 Отговор
    Тия "велики" учени не разбраха ли най-сетне, че въздухът, ВЪЗДУХЪТ е опасен за човешкото здраве със своите Азот (N2) 78,084 %, Кислород (O2) 20,946 %, разни други боклуци 0,03%, а няма и грам алкохол или кафе. Жените не ги слагам в сметката :-)
    Ако нямаше вуздухот ние нямаше да умираме, а просто щяхме да сме си умрели :-)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 SOLARNIA ЧОВЕК

    1 0 Отговор
    ПРИВЕТ И ЗА МНОГО ГОДИНИ. НАД 90% ОТ ТОВА КОЕТО ЧОВЕЦИТЕ ПИЯТ И ЯДАТ СА ОТРОВИ ЧРЕЗ КОИТО СЕ РЕГУЛИРА НЕ ПРЕНАСЕЛВАНЕТО НА ЗЕМЯТА!!!
    ЗА ВАША ИНФОРМАЦИЯ ЖИВЕЯ НА 1100КМ ОТ СОФИЯ И ОТ ТУК ПРЕПЪЛНИХ ПЕРНИШКИЯ ЯЗОВИР СТУДЕНА ЗА 6 МЕСЕЦА ЧРЕЗ КВАНТОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЧРЕЗ ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ МОГА ДА УНИЩОЖА ВСЯКАКВИ КОРОНИ 19 И Т.Н. НО ТОВА СТАВА С БОЖИЯТА БЛАГОСЛОВИЯ.БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.!!!!