ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак

Крехко месо, което се топи в устата

Публикувана: 23 Август, 2019 16:00
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1768
Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Тази рецепта е повече от вкусна – това е пълнен заек, който ще ви омагьоса. Безкрайно вкусен и крехък става, месото само се разпада и се топи в устата. А освен това се прави лесно. Такъв крехък пълнен заек, а не е никак сложно за приготвяне.

Необходими продукти:

1 охладен цял заек

150 гр масло

50 мл олио

150 гр ориз

100 гр печурки

2 стръка праз лук

150 гр пресен спанак

1 морков

1 глава лук

2 - 3 скилидки чесън

150 мл бяло вино

2 стръка мащерка

дафинов лист

1 домат

сол

черен пипер

червен пипер

Начин на приготвяне:

Овкусявате заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазвате с масло.
Загрявате олиото и задушавате нарязания на полумесеци праз лук. Добавяте ориза и чесъна и задушавате до златисто. След това прибавяте спанака, 100 мл бульон, 30 гр масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправятее със сол и черен пипер и оставяте течността да изври, като разбърквате често.

С готовата смес пълните вътрешността на заека и го зашивате с конец. Поставяте го в тава, около него нареждате моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливате 50 мл бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печете под фолио около час – час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстранявате фолиото и печете още 10 – 15 минути, докато хване коричка.

След като извадите заека, отделяте част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагате го на котлона и след като заври, доливате 50 мл бяло вино и слагате мащерката. Прецеждате соса, добавяме 50 гр масло и оставяте да се сгъсти за няколко минути. Можете да го пасирате, за да стане по-фин, съветват готвачите на Lidl. Накрая подправяте със сол и черен пипер.

Поднасяте заека със соса отстрани и украсявате с резенчета домат.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Обичам братчеда, но не и заек...!
1 Отговор
Все едно, че ядеш котка...! Спанак и гъби не понасям...! Така, че тази рецепта не е за мен...!

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +1

Кулинар
2 Отговор
Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!

Оценка:
-1 +3

Кулинар
3 Отговор
Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!

Оценка:
-0 +2

ето я жената мечта
4 Отговор
Сутрин готви заек, вечер в 00:30 статийка за загряване.

Оценка:
-0 +0

Знаем идиот
5 Отговор

До коментар #1 от "Обичам братчеда, но не и заек...!":


Пий си хапчетата !

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Петър Москов
Здравният министър Петър Москов коментира ситуацията в управляващата коалиция
Не сме говорили нито за развод, нито за брак"

Още бисери