ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак

Крехко месо, което се топи в устата

Публикувана: 23 Август, 2019 16:00
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2377
Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Тази рецепта е повече от вкусна – това е пълнен заек, който ще ви омагьоса. Безкрайно вкусен и крехък става, месото само се разпада и се топи в устата. А освен това се прави лесно. Такъв крехък пълнен заек, а не е никак сложно за приготвяне.

Необходими продукти:

1 охладен цял заек

150 гр масло

50 мл олио

150 гр ориз

100 гр печурки

2 стръка праз лук

150 гр пресен спанак

1 морков

1 глава лук

2 - 3 скилидки чесън

150 мл бяло вино

2 стръка мащерка

дафинов лист

1 домат

сол

черен пипер

червен пипер

Начин на приготвяне:

Овкусявате заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазвате с масло.
Загрявате олиото и задушавате нарязания на полумесеци праз лук. Добавяте ориза и чесъна и задушавате до златисто. След това прибавяте спанака, 100 мл бульон, 30 гр масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправятее със сол и черен пипер и оставяте течността да изври, като разбърквате често.

С готовата смес пълните вътрешността на заека и го зашивате с конец. Поставяте го в тава, около него нареждате моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливате 50 мл бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печете под фолио около час – час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстранявате фолиото и печете още 10 – 15 минути, докато хване коричка.

След като извадите заека, отделяте част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагате го на котлона и след като заври, доливате 50 мл бяло вино и слагате мащерката. Прецеждате соса, добавяме 50 гр масло и оставяте да се сгъсти за няколко минути. Можете да го пасирате, за да стане по-фин, съветват готвачите на Lidl. Накрая подправяте със сол и черен пипер.

Поднасяте заека със соса отстрани и украсявате с резенчета домат.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Обичам братчеда, но не и заек...!
1 Отговор
Все едно, че ядеш котка...! Спанак и гъби не понасям...! Така, че тази рецепта не е за мен...!

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +1

Кулинар
2 Отговор
Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!

Оценка:
-1 +3

Кулинар
3 Отговор
Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!

Оценка:
-0 +2

ето я жената мечта
4 Отговор
Сутрин готви заек, вечер в 00:30 статийка за загряване.

Оценка:
-0 +0

Знаем идиот
5 Отговор

До коментар #1 от "Обичам братчеда, но не и заек...!":


Пий си хапчетата !

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Доц. Стоян Миланов, директор на Пирогов
Коментира намерението на болницата да преустанови плановия прием на пациенти, след като НЗОК обяви, че ще изплати само 80% от дейността на болницата.
Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам...."

Още бисери