24 Август, 2019 19:10 23 539 23

Германска проститутка с богат опит споделя за неволите на професията

  • ундине де ривиере-
  • проститутка-
  • професия-
  • хамбург

Интервю с Ундине де Ривиере

Германска проститутка с богат опит споделя за неволите на професията - 1
Снимка: Shutterstock

Проституцията в Германия е легална от 2002 година, но въпреки това не се е превърнала в обичайна професия. Затова повечето професионални проститутки предпочитат да не афишират начина, по който си изкарват парите, пише "Дойче Веле".

46-годишната Ундине де Ривиере, проститутка от Хамбург, е по-скоро изключение. Тя охотно се е съгласила да даде интервю за Дойче Веле. С нея разговаря Никита Жолквер.

- Разкажете, моля, малко за себе си. Откога работите в тази сфера?

- Предлагам сексуални услуги вече около 25 години. Живея и работя в Хамбург. През 2013 г. бях една от основателките на професионалния Съюз за еротични и сексуални услуги, който защитава интересите на бивши и настоящи секс-труженички.

- Как станахте професионална проститутка?

- Когато следвах, един мой състудент ми призна, че понякога ползва платени сексуални услуги. Заинтригувах се и го помолих при случай да ме вземе със себе си в стриптийз-клуба. Там говорих с мениджъра, който каза, че постоянно търси момичета. Така можех да си докарвам нещо допълнително по време на следването. А по-късно открих собствена фирма за сексуални услуги.

- Често се смята, че проституцията е свързана с криминалната сфера, наркотиците и т.н.

- Нямам нищо общо с престъпния свят. Решението ми да започна работа като стриптизьорка беше съвсем съзнателно. То не ми попречи да следвам в университета и да завърша физика. А след дипломирането си започнах да мисля с какво да се занимавам по-нататък. Реших да опитам да оказвам сексуални услуги на пълен работен ден. Така и продължих.

- И плащате данъци като всеки друг едноличен търговец?

- Разбира се - и ДОД, и данък оборот. Имам касова книга, в която записвам приходите и разходите. Водя счетоводство в съответствие с изискванията на финансовите служби. Имам и данъчен съветник, който ми помага при попълването на годишната данъчна декларация.

- Някои наричат Германия "публичния дом на Европа", защото проституцията е легализирана от 2002 г., сексуалните услуги са лесно достъпни и сравнително евтини…

- Много хора идват в Германия, за да се възползват от сексуалните услуги или да предложат такива, защото правните рамкови условия тук са по-либерални или най-малкото не са толкова лоши, колкото в други страни. За съжаление, приетият през 2017 година Закон за защита на проститутките е крачка назад в това отношение. Ние категорично не сме съгласни с този закон.

- Защо него одобрявате?

- Той задължава всички секс-труженички да се регистрират, да получат специално удостоверение и винаги да го носят със себе си. Тази практика влиза в противоречие с принципа за защита на личните данни, които в случая са много деликатни, защото оказването на сексуални услуги все още се заклеймява от обществото. Много от нас искат сами да решават кой да има достъп до тези сведения и кой - не. Смятаме, че този закон противоречи на европейското право и ще проверим дали е възможно да предприемем правни мерки срещу него.

- Но не си ли противоречите сама? От една страна сте за обществено признание на професията "проститутка", от друга - не искате проститутките да афишират своята дейност.

- Всеки човек трябва да реши сам. Някои могат да си позволят разгласяване, защото в тяхното социално обкръжение се отнасят към професията с търпимост, други - не. Никой не трябва да бъде принуждаван. А Законът за защита на проститутките ни лишава от правото на информационно самоопределение. Освен това позволява без каквито и да било основания или подозрения да се правят контролни проверки на всички помещения, в които се оказват секс услуги - независимо дали става дума за публичен дом или за частно жилище, какъвто е моят случай. А Конституцията уж гарантира неприкосновеността на жилището.

- Но може би има основания за извършването на тези проверки? Какво бихте казали за търговията с хора, за принудителната проституция, за която германската преса често пише?

- Колкото и ужасен да е всеки случай на търговия с хора, сутеньорство и принудителна проституция, тези неща не са масова практика.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето, ценител на хубавото...!

    28 4 Отговор
    Кой каквото ще да казва, контингента стар или млад, си е тачен от закъсали....!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Остър х.й

    16 6 Отговор
    ГА ЛАПА НАДЕНИЦИТЕ НИ РИВА А СИГА ???
  • 4 А стига бе

    9 14 Отговор
    Ауууу ще ревна сега...Абе дайте да проявим толерантност и милосьрдие та да и помогнем на таз мьченица бе хора...

    Коментиран от #7

  • 5 Бай

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мая Манолова,Курнелия нинова и":

    Даже и на един дет му викат тиквата !!!!!!!!!!!!!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 10 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ ПРОСТИТУЦИЯТА Е ЛЕГАЛНА ОТ 2002 ГОДИНА

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":

    НАЙ СА СИ ХУБАВИ СЕМЕЙНИТЕ СТОЙНОСТИ СЬПРУГ СЬПРУГА

    Коментиран от #11

  • 9 Работничка

    27 1 Отговор
    като мога да работя легнала, що да работя права и ли седнала?
  • 10 sex

    19 6 Отговор
    В България има около 50 000 труженички, според ЦИД.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "sex":

    ПОВЕЧЕ СМЕ ТРУЖЕНИЧКИТЕ
  • 13 Лален

    9 6 Отговор
    Боико Борисов разказва за неволите си.

    Коментиран от #17

  • 14 Питам аз

    2 7 Отговор
    Коя жина ние проститутки? Сяко сака наденицата па сака ем да иде ем да и са плаща по турско йе имало такъв данък додит душмани ядът пият и после плащай че са си изтъркали зъбите докат са яли диш хакъ са яе казвал
  • 15 Иван

    6 0 Отговор
    Ех тая Венелина не се спря
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тарен

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Лален":

    Май е Курнелия

    Коментиран от #18

  • 18 Нинова

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тарен":

    И аз да съм, не те интересува !
  • 19 Хонзик

    0 3 Отговор
    Мама мама
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз бях в Германия от 2001, там си има улица на червените фенери, където си има охрана и по няколко стаички в сграда. Влизаш и си избираш при коя искаш да останеш. Стандартната цена бе 50-70евро за час. Отнасят се добре с теб, няма простащина, няма сплашване, няма обири и др. Затова е добре да е легализирана, а не да висят като при нас по улиците някакви мърляви и заразни индивиди. По-добре да си има някъде сграда и там да си се отдават стаите под наем на труженичките, те да си рабоят за собствена сметка и да си плащат данъците, по-добро от това няма. Така ще може да се гарантира както хигиена, така и медицински контрол.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бойко Борисов не министър

    3 0 Отговор
    Лесно ли е за българските проститутки?