ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Френски сладкиш с круши и карамелен сос

Изисква се търпение за тази рецепта, но си заслужава

Публикувана: 1 Септември, 2019 16:00
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3464
Рецепта на деня: Френски сладкиш с круши и карамелен сос
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Сигурно ви се е случвало да ви се хапва нещо вкусно и сладко, но да не знаете какво точно. В такива моменти рецептата за френски сладкиш с круши и карамелен сос ще ви свърши отлична работа. Изисква се малко търпение, но пък резултатът напълно оправдава усилията, обещават от rozali.com.

Необходими продукти за форма от 24см със свалящ се ринг:

4 бр. круши

150 гр. брашно

100 гр. захар

2 яйца

100 мл. прясно мляко

3 с.л. олио

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

Продукти за заливката:

80 гр. масло

3 с.л. захар

1 яйце

Продукти за карамеления сос:

1/2 ч.ч. захар

бучка масло

1/4 ч.ч. сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте, докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото.

Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор.

Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете стените с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто.

Запечете сладкиша за 30 минути. Към края на времето за печене си пригответе заливката:

В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа не бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето.

Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде.

Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос.

Пригответе карамеления сос:

Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи, прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно, налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.

Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Приятел
1 Отговор
Кон сладкиш пасеше,а муа го апеше?

Оценка:
-2 +0

русо гладно
2 Отговор
Представям си, как авторката готви сладкиша само по престилка.

Оценка:
-1 +1

3
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димитър Манолов
Това заяви за протестите председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНТ.
Мислил съм си, че тези неща може да си ги организират и управляващите, за да хвърлят пешкира."

Още бисери