9 Юни, 2012 20:48 5 197 0

Вергиния Георгиева: Киснете марулите 30 минути в солена вода

  • храна-
  • съвет-
  • гладолечение-
  • гладуване-
  • георгиева

- Доктор Георгиева, с идването на летните месеци и горещините, наблягаме на по-леките храни. Какво друго трябва да знаем?

- Хубаво е хората да помислят за себе си за една детокс програма. През студените месеци черният дроб, бъбреците са по-натоварени с тежки храни. Добре е до обяд да има повече сокове, течности, сусамов тахан за калции, портокали, лимони. Сега е сезонът на черешите и ягодите. Особено черешите и ягодите имат мощен пречистващ ефект върху бъбреците и черния дроб. Също така те са добра храна за диабетици и тези, които не могат да ползват по-сладките плодове. Добре е до обяд да има кисело мляко, овесени ядки и плодове – около 300-400 грама дневно. Към 10.00 часа може да се хапне препечена филия с масло, чай. Много фрешове до обяд – това е тайната човек да се чувства здрав и жизнен. През деня е хубаво храненето да бъде петкратно. Да няма варианта на кафе и на цигари цял ден и вечер огромно количество храна, което затормозява стомах, тънки, дебели черва, панкриас.

- По отношение на ягодите, може ли да уточним количеството, тъй като при някои хора предизвикват алергия?

- Да, за тези, които знаят, че са алергични към този плод, е добре да консумират не повече от 50-100 грама. А по отношение на черешите е хубаво да се измиват добре, тъй като обикновено са пръскани.

- Какво да кажем на тези, които искат да отслабнат през пролетта?

- Обикновено през зимата се качват 4-5 и повече килограми. Хубаво е в седмицата да има един разтоварващ ден. По възможност на плодове, зеленчуци, супи. Мога да препоръчам по-лек режим със зеленчуковите салати. Важното е да предпазим организма от мазнини и то най-вече животински. За да се набавят протеини е добре да има повече риба, морски дарове и пиле в менюто ни.

- Как да намалим съдържанието на нитрати в зелените салати?

- Те са хубави, сочни, но за да има превенция, е добре да бъдат киснати около 30 минути в солена вода. Тогава се счита, че голям процент от нитратното съдържание се извлича. Колкото са по-тъмни салатите, толкова е по-голяма вероятността да има нитрати. Една хубава салата 350-400 грама с маслини, зехтин, ядки, бадеми, лешници, бадеми, орехи, фъстъци с малко лимон сок подтиска чувството на глад, запълва стомаха, създава чувство за ситост, а в същото време е ниско калорично.

- Различните подобрители, които се слагат в месата, карат хората да се колебаят дали вегетарианството не е по-добрия избор?

- Вегетарианството е за тези, които са готови да го приемат. Аз лично го препоръчвам, но има хора, които не са готови да се справят с този режим на хранене. Зависи от тип нервна система, възраст, кръвна група. Например, хората, които са с кръвна група „А” вегетарианството е за препоръчване, но група тези с група „0” трудно биха се справили без месо. Всичко е въпрос на избор, но пролетта и лятото са хубавите сезони за разтоварване на организма, за тонизиране и отслабване.

- Вие прилагате и метода на гладолечение. Повечето хора обаче смятат, че това е вид глад и се използва само за отслабване?

- Не. Гладолечението е цяла система, която може да даде много добри резултати при различни проблеми. Гладолечението трябва да се провежда задължително под контрол, защото се приемат лекарствени средства, които не могат да бъдат спрени. В други случаи е противопоказно и тогава един ден в седмицата не е проблем човек да бъде само на плодове, мед и чай. Това е един вид „мини гладуване”. Всеки сам избира кога да е този ден, но трябва да е ден, когато човек няма да е натоварен, за да може да даде почивка на душата и тялото.

Що се отнася до гладолечението в истинския му вид, то може да повлияе проблеми на храносмилателната система – гастрит, язви, колит, жлъчно чернодробни процеси, камъни в бъбреци.

Гладуването може да бъде патологично и да се стигне до сериозно нарушение на метаболитни процеси в организма, на жлези с вътрешна секреция, дори да се увреди организма.

- Обикновено колко продължава един курс на гладолечение?

- Има 3-, 5-, 7-дневни програми. Има и десетдневни, в зависимост от възрастта на пациента и проблемите. Лекарят е този, който преценява. Във всички случай трябва да е под контрол, защото може да има срив на имунна система, кръвното да варира, да се блокира функция на бъбреци. Има противопоказания при тежки заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА