17 Септември, 2019 09:11 3 354 1

Интересни факти за грима

  • грим-
  • факти-
  • древен египет-
  • древна гърция-
  • очна линия

В Древна Гърция мъжете носели перуки и очна линия

Интересни факти за грима - 1
Снимка: Shutterstock

Исторически погледнато гримът е намирал своето предназначение както за разкрасителни процедури, така и за церемониални ритуали, разказва Tanya Makeup Box. Но ето и някои други интересни приложения, които е имал през годините:

В Древен Египет мъжете и жените са използвали очната линия не само за разкрасяване, но също и с лечебна цел. Те вярвали, че черният прах, който слагали на очите си – kohl, предпазвал от вредните слънчеви лъчи, а също и от инфекции. И донякъде са били прави. Изследвания от 2010 г. сочат, че оловните соли, които са се съдържали в египетските гримове увеличавали производството на азотен оксид в организма, което подхранвало имунната система и предпазвало от очни инфекции. Разбира се, дългосрочната употреба на олово би имала токсично въздействие, но както е известно продължителността на животa в Египет е била около 30 г.

Интересни факти за грима
Снимка: Shutterstock

В Древна Гърция мъжете носели перуки и очна линия, когато се налагало да изиграят женска роля, тъй като през този период жените не са имали право на сценична изява.

Сред финикийците златният прах по очите на мъжете и жените е показвал тяхното благосъстояние.

През XVII в. бялата кожа се е смятала за символ на аристократичност. Ето защо жените използвали смес от олово и оцет, с която избелвали лицето си, със син молив пък рисували вени по шията, раменете и гърдите си, за да демонстрират потекло чрез синята си кръв.

Интересни факти за грима
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобко

    3 1 Отговор
    Първите наченки на джейндърство в Европа нашите комшии гърците.