Last news in Fakti

16 Септември, 2019 20:16 7 885 7

Светът онемя от исторически експеримент СНИМКА

  • майка-
  • изследване-
  • мозък-
  • целувка-
  • исторически експеримент-
  • невроложка-
  • окситоцин

Невероятно какво се случва, щом майка целуне бебето си

Светът онемя от исторически експеримент СНИМКА - 1
Снимки: shutterstock

Раждането на дете е голямо събитие в живота на повечето жени.

Невроложката Ребека Сакс използва своите познания, за да покаже на света как мозъка на едно невръстно дете излъчва удоволствие и щастие, когато майка му го целуне.

Историческият експеримент е направен с помощта на ядрено магнитен резонанс.

Изследователи установили, че мозъкът на бебетата, до навършване на 4 месеца, развиват зрението си почти както и възрастните.
Учените изследвали зрителната кора в мозъка, отговорна за цялата визуална информация и е тясно специализирана в области, които обработват конкретни изображения, като лица, предмети или заобикаляща среда. Те открили, че тази зона в мозъка, която реагира на лица при възрастните хора, реагира по същия начин и при бебетата.

С помощта на ядрено магнитен резонанс изследователите от MIT сканирали мозъка на бебета в различни ситуации.

Най-удивителни били изображенията, на които майка целува бебето си.

Ето как мозъкът на 2-месечното бебе и на неговата майка буквално се оцветява в червено, когато те се целуват.

Светът онемя от исторически експеримент СНИМКА

Активизират се основно тези части, отговорни за изработката на "хормона на щастието".

"Целувката води до химична реакция в мозъка и отделянето на голямо количество от хормона окситоцин, който предизвиква също така чувство на привързаност и привличане.

Целувката активизира и обмяната на вещества - освобождава се допамин, който ни кара да се чувстваме добре, както и вазопресин", обяснява невроложката, извършила уникалния експеримент.

На снимката, която тя показва, целува своето бебе и много ясно се вижда мозъчната реакция и на двамата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баща

    26 5 Отговор
    Когато сестрата ми поднесе новороденият син , още отдалеч той беше вперил поглед в мен ! И това при положение ,че беше на 3 дена и света около него беше само в сенки !
  • 2 Така се раждат бъдещите престъпници

    13 44 Отговор
    Добре целува детето но учените забравят че в по късен етап в живота това дете ще се превърне в килър на онзи сумиста престъпната група пичовете и ще стане един от тях. Защото наркотиците и дрогата и алкохола и бедността ще го погълне. И омразата още повече ще го погълне ако родителите не го глезуркат с кинти. И завистта ще го погълне като види как другите имат материално а той не. И как не се вписва в обществото. Бе днешно време да правиш едно дете щастливо с много по високи стандарти от една крва си е предизвикателство. Много богати трябва да сте за да бъде щастливо детето.

    Коментиран от #3

  • 3 Болен мозък

    39 7 Отговор

    До коментар #2 от "Така се раждат бъдещите престъпници":

    Не спирам да се изумявам от болните мисли на хората! Не случайно управляващите ни са такива, не случайно „прехода” продължава вече 30г., нищо че роско плювнята го обяви за приключил.

    Коментиран от #5

  • 4 Ай стига бе

    28 8 Отговор
    Направили са изследването. А някой предупреди ли майката какво може да причини ядрено-магнитният резонанс на бебето? Мощните магнитни полета направо са му изпържили мозъка.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Болен мозък":

    Не "хората", а троловете от ГРУ...
  • 6 Гор мон

    6 3 Отговор
    Направо не ми се мисли, какво е станало в мозъка, когато е захапало мамилата и е засмукало, като помпа... Тва си е жив инцест по съвременните €джендърски закони!!!
  • 7 Изумен

    1 0 Отговор
    Да облъчват новородено за някъв тъп експеримент и тая невроложка да става известна. Това са нормални реакции. Всеки знае, че при целувка, прегръдка, ласка, на човек му става приятно и е нормално да се отделят гореспоменатите хормони.