Новини

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно

Публикувана: 17 Септември, 2019 12:55
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2944
Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно. Статистиката показва, че от всички онкологични заболявания, той е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

Какво представлява заболяването?

Ракът на белите дробове е онкологично заболяване, при което от епителната тъкан на бронхите се образува злокачествен тумор, който постепенно увеличава размера си.

Макар ракът на белия дроб да се развива най-често в лигавицата на бронхите, но може да започне от всяко място на дихателната система - алвеоли, трахея или малките бронхиоли. Честотата му нараства в световен мащаб. Развива се бавно в продължение на години, преди да се проявят първите симптоми.

Когато туморът достигне 4-6 cm, при хората започват да се появяват регионални метастази, в същото време растежът на тумора продължава и той се разпространява в съседните органи.

Белодробният карцином се разделя основно на две големи подгрупи – недребноклетъчен (НКБД) и дребноклетъчен. Това е много важно, тъй като различните видове имат различно поведение и се лекуват различно. Също така е различна и прогнозата при всеки отделен вид.

Данните за заболеваемостта в България от 2010 г. са общи за двете подгрупи (относителен дял на дребноклетъчен вариант – 14.5%): годишна заболеваемост – 86.1 на 100 000 мъже и 16.2 на 100 000 жени, а смъртността е съответно 74.8 на 100 000 и 14.6 на 100 000.

През 2012 г. в България са регистрирани 4 064 нови случаи на болестта, от които 81.2% са мъже. Починалите от карцином на белия дроб са 3 594 души.

Тенденциите в заболеваемостта и смъртността от карцином на белия дроб показват увеличение и при двата пола.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Каква е средната продължителност на живот при хората с диагноза рак на белия дроб?

В по-голямата си част продължителността на живота на пациентите с диагноза рак на белия дроб зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта. Близо 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми, поради което много често заболяването се открива твърде късно.

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, когато е твърде късно. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%, твърдят специалистите.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 1 на заболяването.

На този етап от заболяването туморът има малък размер - по-малко от 3 см и е разположен в един сегмент на белия дроб.

На първия етап на заболяването най-често ракът на белия дроб се открива случайно по време на рутинен медицински преглед.

Ако това може да се направи, тогава пациентът, може да се каже, е имал късмет. На етап 1 от рак на белия дроб болестта реагира добре на лечението и съвременната медицина успява да постигне 85-90% петгодишна преживяемост.

Около 75-80% от пациентите са напълно излекувани от болестта.

Продължителност на живота при пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб в стадий 2 от болестта.

На този етап от заболяването туморът вече достига размери от 3 до 6 сантиметра и се появяват единични регионални метастази.

Можем да кажем, че ракът на белия дроб във втори стадий е критичен момент. Цялостното лечение, което включва хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, може да постигне 40-45% петгодишна преживяемост.

В същото време, ако лечението не започне на този етап, тогава повечето пациенти умират в рамките на 2 години.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 3 на заболяването.

На 3-ти стадий на рак на белия дроб туморът вече достига размер над 6 см, расте в съседния бронх и провокира появата на много метастази в регионалните лимфни възли.

На този етап ефективността на лечението значително намалява. Само 15-20% от пациентите живеят повече от 5 години, а повечето пациенти умират в рамките на 1-2 години.

Продължителност на живота при пациенти с белодробен рак, открит в стадий 4 от заболяването.

На този етап от заболяването туморът расте извън белите дробове. Метастазите засягат най-важните органи на човека.

На етап 4 от рак на белия дроб лечението, насочено към борба с тумора, не е ефективно, затова се използва само палиативно лечение, което е насочено към подобряване на качеството на живот на пациента.

Повечето хора на този етап от заболяването умират в рамките на 6-12 месеца.

Както можете да видите, за да имате доста голям шанс да излекувате рака на белия дроб, трябва да откриете заболяването и да започнете лечение на етапи 1-2.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Не разбирам
1 Отговор
защо се занимават с медицина, хора, дето това не е за главата им. Такъв "компот" от полуистини и откровени глупости не бива да се поднася.

Коментиран от #2, #3


Оценка:
-7 +10

И махнете
2 Отговор

До коментар #1 от "Не разбирам":


снимката на онзи "доктор" в началото, защото показва пълна неграмотност. Държи рентгеновата снимка на обратно.

Коментиран от #6


Оценка:
-4 +5

360
3 Отговор

До коментар #1 от "Не разбирам":


Кажи, човече, кои са Истините и кои Глупостите . . .

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +4

Към заглавието
4 Отговор
Колкото Господ Бог ни е отредил, независимо с лечение или без( важи за всички заболявания)

Оценка:
-4 +8

Ако беше толкова
5 Отговор

До коментар #3 от "360":


просто, нямаше само за белодробният карцином да има книги колкото "Война и мир". Факт е, че белодробните тумори далеч не са само карциноми, както и че откриването им в 99% е случайно. С "кръв и урина" по "Здравна каса" не става. Там, където застрахователят поема "риска" за здравето ти се прави в зависимост от възрастта набор от изследвания, входящи и през определен период, включващи КТ, МРТ и ПЕТКТ, в някои случаи. Хората са преценили, че по-добре е да се установи заболяването на време, вместо после да се хвърлят средства, с предизвестен резултат.

Оценка:
-2 +7

доктор ох боли
6 Отговор

До коментар #2 от "И махнете":


Аман от разбирачи! Как наобратно? Я виж да не би монитора ти да е наобратно случайно. Снимката си е точно както трябва. Виждат се шийните прешлени и раменните стави в горния край.

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-1 +2

Ти я виждаш огледално , пич
7 Отговор

До коментар #6 от "доктор ох боли":


Върхът на сърцето за него е отдясно. Друг е въпросът, че както се е пременил, очевидно е манекен.

Оценка:
-0 +2

доктор си
8 Отговор

До коментар #6 от "доктор ох боли":


колкото ме "боли". Не търси глупавият. Той сам ще се обади. "Умчо", иди и попитай някой специалист по образна диагностика, дали снимката е на където трябва. Подсказвам - сърцето се намира вляво, освен в редки изключения. В случая не е така. Знаеш ли, какво е тройно сляпо проучване? Ми трима гинеколози разчитат ЕКГ. Та и твоята така ...

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +1

Бг журналистика
9 Отговор
А най важното нещо е пропуснато - пушачите са над 90% от заболелите от рак на белия дроб. При жените заболеваемостта нарасна с увеличаването на броя пушачки... Преди 20 г беше третият по честота.

Коментиран от #11, #13


Оценка:
-1 +3

Тъй тъй
10 Отговор

До коментар #8 от "доктор си":


И снимката е на пациент с левокамерна хипертрофия...

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +1

Нищо подобно
11 Отговор

До коментар #9 от "Бг журналистика":


Това е поредната заблуда, а и най-злокачествените форми са при хора, дето цигара не са помирисвали. Не ме разбирай, че агитирам за тютюнопушене, но не мога да толерирам и откровени лъжи.

Оценка:
-2 +2

По скоро
12 Отговор

До коментар #10 от "Тъй тъй":


дилатация, но има ред причини за увеличаване на левия напречен диаметър, а талията и хилусите не се виждат добре, че да се преценят.

Оценка:
-0 +1

Консерватор
13 Отговор

До коментар #9 от "Бг журналистика":


Най-големия проблем е, мръсния градски въздух и отровната технологично приготвена храна, към която човечеството отдавна е добавило и цигарите, алкохола, психотропните вещества и лекарствата. Както се казва: "Честито"!

Оценка:
-0 +2

Гнида
14 Отговор
Кой е източника ? Прочетох само твърдения , без реална обосновка !

Оценка:
-0 +1

Браво на вестника
15 Отговор
Една безспорно необходима статия .Масовият читател е далеч от този вид проблеми и информацията е реално необходима.Естествено тази информация има популярен характер но информира за основните проблеми.Естествено с информационна популярна статия основното е да се обърне внимание на проблема.
НЕ БЪДЕТЕ «СПЕЦИАЛИСТИ» :
КАК СЕ ВИЖДАЛО СЪРЦЕТО НА СНИМКИТЕ ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ НА ЧИТАТЕЛЯ

Оценка:
-1 +1

МОЛБА
16 Отговор
Поместете подобни статии за:
1/ Рак на простатата
2/ Рак на панкреаса
Има много читатели нямащи представа за тях.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тодор Танев
Министърът на образованието говори пред студенти по време на откриването на академичната година в Софийския университет:
Въздушното пространство може и да се охранява от НАТО, но децата си ги учим ние."

Още бисери