17 Септември, 2019 12:55, обновена 26 Юни, 2022 14:27 104 157 18

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

  • рак-
  • бял дроб-
  • онкологично заболяване-
  • продължителност на живот-
  • рак на белия дроб-
  • здраве

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб? - 1
Снимки: shutterstock

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно. Статистиката показва, че от всички онкологични заболявания, той е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

Какво представлява заболяването?

Ракът на белите дробове е онкологично заболяване, при което от епителната тъкан на бронхите се образува злокачествен тумор, който постепенно увеличава размера си.

Макар ракът на белия дроб да се развива най-често в лигавицата на бронхите, но може да започне от всяко място на дихателната система - алвеоли, трахея или малките бронхиоли. Честотата му нараства в световен мащаб. Развива се бавно в продължение на години, преди да се проявят първите симптоми.

Когато туморът достигне 4-6 cm, при хората започват да се появяват регионални метастази, в същото време растежът на тумора продължава и той се разпространява в съседните органи.

Белодробният карцином се разделя основно на две големи подгрупи – недребноклетъчен (НКБД) и дребноклетъчен. Това е много важно, тъй като различните видове имат различно поведение и се лекуват различно. Също така е различна и прогнозата при всеки отделен вид.

Данните за заболеваемостта в България от 2010 г. са общи за двете подгрупи (относителен дял на дребноклетъчен вариант – 14.5%): годишна заболеваемост – 86.1 на 100 000 мъже и 16.2 на 100 000 жени, а смъртността е съответно 74.8 на 100 000 и 14.6 на 100 000.

През 2012 г. в България са регистрирани 4 064 нови случаи на болестта, от които 81.2% са мъже. Починалите от карцином на белия дроб са 3 594 души.

Тенденциите в заболеваемостта и смъртността от карцином на белия дроб показват увеличение и при двата пола.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Каква е средната продължителност на живот при хората с диагноза рак на белия дроб?

В по-голямата си част продължителността на живота на пациентите с диагноза рак на белия дроб зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта. Близо 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми, поради което много често заболяването се открива твърде късно.

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, когато е твърде късно. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%, твърдят специалистите.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 1 на заболяването.

На този етап от заболяването туморът има малък размер - по-малко от 3 см и е разположен в един сегмент на белия дроб.

На първия етап на заболяването най-често ракът на белия дроб се открива случайно по време на рутинен медицински преглед.

Ако това може да се направи, тогава пациентът, може да се каже, е имал късмет. На етап 1 от рак на белия дроб болестта реагира добре на лечението и съвременната медицина успява да постигне 85-90% петгодишна преживяемост.

Около 75-80% от пациентите са напълно излекувани от болестта.

Продължителност на живота при пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб в стадий 2 от болестта.

На този етап от заболяването туморът вече достига размери от 3 до 6 сантиметра и се появяват единични регионални метастази.

Можем да кажем, че ракът на белия дроб във втори стадий е критичен момент. Цялостното лечение, което включва хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, може да постигне 40-45% петгодишна преживяемост.

В същото време, ако лечението не започне на този етап, тогава повечето пациенти умират в рамките на 2 години.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 3 на заболяването.

На 3-ти стадий на рак на белия дроб туморът вече достига размер над 6 см, расте в съседния бронх и провокира появата на много метастази в регионалните лимфни възли.

На този етап ефективността на лечението значително намалява. Само 15-20% от пациентите живеят повече от 5 години, а повечето пациенти умират в рамките на 1-2 години.

Продължителност на живота при пациенти с белодробен рак, открит в стадий 4 от заболяването.

На този етап от заболяването туморът расте извън белите дробове. Метастазите засягат най-важните органи на човека.

На етап 4 от рак на белия дроб лечението, насочено към борба с тумора, не е ефективно, затова се използва само палиативно лечение, което е насочено към подобряване на качеството на живот на пациента.

Повечето хора на този етап от заболяването умират в рамките на 6-12 месеца.

Както можете да видите, за да имате доста голям шанс да излекувате рака на белия дроб, трябва да откриете заболяването и да започнете лечение на етапи 1-2.

Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не разбирам

    16 8 Отговор
    защо се занимават с медицина, хора, дето това не е за главата им. Такъв "компот" от полуистини и откровени глупости не бива да се поднася.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 И махнете

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Не разбирам":

    снимката на онзи "доктор" в началото, защото показва пълна неграмотност. Държи рентгеновата снимка на обратно.

    Коментиран от #6

  • 3 360

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Не разбирам":

    Кажи, човече, кои са Истините и кои Глупостите . . .

    Коментиран от #5

  • 4 Към заглавието

    14 5 Отговор
    Колкото Господ Бог ни е отредил, независимо с лечение или без( важи за всички заболявания)
  • 5 Ако беше толкова

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "360":

    просто, нямаше само за белодробният карцином да има книги колкото "Война и мир". Факт е, че белодробните тумори далеч не са само карциноми, както и че откриването им в 99% е случайно. С "кръв и урина" по "Здравна каса" не става. Там, където застрахователят поема "риска" за здравето ти се прави в зависимост от възрастта набор от изследвания, входящи и през определен период, включващи КТ, МРТ и ПЕТКТ, в някои случаи. Хората са преценили, че по-добре е да се установи заболяването на време, вместо после да се хвърлят средства, с предизвестен резултат.
  • 6 доктор ох боли

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "И махнете":

    Аман от разбирачи! Как наобратно? Я виж да не би монитора ти да е наобратно случайно. Снимката си е точно както трябва. Виждат се шийните прешлени и раменните стави в горния край.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Ти я виждаш огледално , пич

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "доктор ох боли":

    Върхът на сърцето за него е отдясно. Друг е въпросът, че както се е пременил, очевидно е манекен.
  • 8 доктор си

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "доктор ох боли":

    колкото ме "боли". Не търси глупавият. Той сам ще се обади. "Умчо", иди и попитай някой специалист по образна диагностика, дали снимката е на където трябва. Подсказвам - сърцето се намира вляво, освен в редки изключения. В случая не е така. Знаеш ли, какво е тройно сляпо проучване? Ми трима гинеколози разчитат ЕКГ. Та и твоята така ...

    Коментиран от #10

  • 9 Бг журналистика

    7 5 Отговор
    А най важното нещо е пропуснато - пушачите са над 90% от заболелите от рак на белия дроб. При жените заболеваемостта нарасна с увеличаването на броя пушачки... Преди 20 г беше третият по честота.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Тъй тъй

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "доктор си":

    И снимката е на пациент с левокамерна хипертрофия...

    Коментиран от #12

  • 11 Нищо подобно

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бг журналистика":

    Това е поредната заблуда, а и най-злокачествените форми са при хора, дето цигара не са помирисвали. Не ме разбирай, че агитирам за тютюнопушене, но не мога да толерирам и откровени лъжи.
  • 12 По скоро

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тъй тъй":

    дилатация, но има ред причини за увеличаване на левия напречен диаметър, а талията и хилусите не се виждат добре, че да се преценят.
  • 13 Консерватор

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бг журналистика":

    Най-големия проблем е, мръсния градски въздух и отровната технологично приготвена храна, към която човечеството отдавна е добавило и цигарите, алкохола, психотропните вещества и лекарствата. Както се казва: "Честито"!
  • 14 Гнида

    1 1 Отговор
    Кой е източника ? Прочетох само твърдения , без реална обосновка !
  • 15 Браво на вестника

    3 1 Отговор
    Една безспорно необходима статия .Масовият читател е далеч от този вид проблеми и информацията е реално необходима.Естествено тази информация има популярен характер но информира за основните проблеми.Естествено с информационна популярна статия основното е да се обърне внимание на проблема.
    НЕ БЪДЕТЕ «СПЕЦИАЛИСТИ» :
    КАК СЕ ВИЖДАЛО СЪРЦЕТО НА СНИМКИТЕ ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ НА ЧИТАТЕЛЯ
  • 16 МОЛБА

    5 0 Отговор
    Поместете подобни статии за:
    1/ Рак на простатата
    2/ Рак на панкреаса
    Има много читатели нямащи представа за тях.
  • 17 Иван

    0 0 Отговор
    Като казват на всеки раково болен в напреднал стадии, че му остават от 4 до 6 месеца живот поне да казват и датата и часа.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.