Last news in Fakti

17 Септември, 2019 19:44 28 099 14

Вредно ли е разтворимото кафе

  • кафе-
  • разтворимо кафе-
  • инстантно кафе-
  • здраве-
  • вредно-
  • напитка-
  • кофеин

Дебатът около ползите и вредите от консумацията на този вид кафе датира от близо 90 години

Вредно ли е разтворимото кафе - 1
Снимки: shutterstock

Милиони хора започват деня си с чаша кафе. По правило никой няма достатъчно време за приготвяне му, затова много хора посягат към кутията с разтворимо кафе. Удобният и лесен начин на приготвяне и възможностите за консумацията му, са причината то да набира все по-голяма популярност сред любителите на кафе и го правят предпочитана напитка при много ситуации.

Но дали консумацията на тази по-бърза версия на класическото кафе има същия ефект върху организма ни? В продължение на 80 години се водят дебати за ползите и вредите от него.

Какво представлява разтворимото кафе

Масовото производство на разтворимо кафе започва през 1938 г.

То се произвежда от кафеени зарна, които се изпичат, смилат и варят. След това водата се извлича от тях и се получава между 20 и 40 % сух продукт. При този процес на екстракция се запазват повечето аромати и вкусове на разтворимото кафе. Към тях се добавят млякото на прах, ароматизатори, захар.

Днес има три основни вида.

На прах

Този вариант е и най-евтин. Ситно смлените кафени зърна се поставят във вакуум, където през тях преминават капки течност. Частиците от зърна моментално изсъхват и се превръщат в прах.

Гранулирано

Този вид разтворимо кафе е малко по-скъп, въпреки че гранулите се образуват от прашинките, които съставляват гореспоменатия вариант. Той се навлажнява отново с пара, зърната се слепват в гранули.

Замразено сухо кафе

При този вариант на напитката кафените зърна се смилат на прах и се замразяват с вода. Тогава специален апарат извлича течността от тях, образувайки сухи кафени плочки. Те се смилат отново, превръщайки се в по-големи зърна в сравнение с това на прах. Ароматите не се добавят към този вид кафе, защото технологията на приготвяне позволява да се запазят истинският вкус и аромат.

За тялото ни обаче, няма разлика кой от трите вида разтворимо кафе, избираме.

И все пак, полезно или вредно е инстантното кафе?

Вредно ли е разтворимото кафе

Ползите от разтворимата напитка са малко. Специалистите отбелязват, че кафето има диуретичен ефект и помага да се премахне излишната вода от тялото и да се облекчи подуването.

Но сред плюсовете на напитката е ниската цена, бързината на приготвяне и бързата възможност за бодрост.

Според данните от едно изследване, разтворимото кафе причинява психологическа зависимост по-бързо от обикновеното. Сладкишите, алкохолът и цигарите привличат хората по-малко от кафето, казва Юлия Шевцова, психиатър-нарколог в Московския научно-практически център по наркология.

Редовната консумация на тази напитка се е превърнала в навик и специалистите смятат, че този вид кафе е по-скоро вреден за здравето ни.

Нервната ни система страда.

В разтворимата напитка има повече кофеин, отколкото в естествените зърна. Поради честата консумация на „разтвора“, нервната система е разклатена: Трудно е човек да е готов за работа сутрин без чаша кафе и веднага след като тялото се върне в нормално състояние след кофеиновия шейк, то се нуждае от следващата порция подсилваща напитка. Появяват се раздразнителност, нервност, безсъние.

Кафето повишава кръвното налягане.

Това негово свойство вреди на сърдечно-съдовата система. Хлорогенната киселина присъства в разтворимото кафе, което може да причини сърдечни заболявания и да причини сърдечен удар.

В някои случаи честата му консумация води до състояние на безпокойство и паника. В такива случаи трябва да се коригират количеството кофеин, консумирано на ден, като се отчита вида на метаболизма“, обяснява Валери Илински, генетик и генерален директор на Медицинския и генетичен център Genotek.

Инстантното кафе е отговорно и понижаване нивата на калция, необходим за гормирането и заздравяването на костите. Ето защо дори младите любители на кафе могат да имат проблеми с колената или болки в лактите.

Също така, разтворимото кафе дразни стените на стомаха и уврежда лигавицата. Гастрит, язва, висока киселинност са възможни заболявания на любителите на тази напитка.

И въпреки че рекламите твърдят, че разтворимото кафе е безвредно и помага за поддържане на фигурата, не бива да вярвате в това.

Ароматите и ароматизиращи съставки, добавени в инстантното кафе не са естествени компоненти и също могат да повлияят негативно на човешкото здраве.

Ендокринологът Анна Гончарова отбелязва, че не е необходимо да пиете незабавно кафе на празен стомах.

Ето и още няколко любопитни факта, свързани с вредата от разтворимото кафе:

- 100 мл нескафе съдържа около 2 к.к, но поради сложния химичен състав се усвоява по-бавно от организма. С мляко калоричността нараства до 200 к.к. на чаша, което се равнява на калоричността на 2 големи банана или порция зеленчукова супа. А ако добавим захар или мед, калоричната му равностойност е колкото на почти цял шоколад. Ето защо нескафе не се препоръчва на спазващите диети;

- Съдържанието на кафените зърна в разтворимото кафе е минимално – около 15% и тяхното качество е твърде съмнително, тъй като повечето производители на кафе на зърна продават “лошите” зърна на производители на разтворимото кафе.

- Обикновено при производство на разтворимото кафе не се използва качествената арабика, а сорт робуста, при което разходите се намаляват до 10 пъти. Освен това робуста съдържа доста повече кофеин, т.е. позволява да се влага по-малко кафе.

- Разликата между разтворимото и гранулирано кафе е в последната обработка с пара.
- Кофеинът, който се съдържа в прясно смяното кафе, след няколко часа се извежда от организма, докато при нескафето това става след около 10 часа, а тонизиращия ме ефект се съхранява само 2-3 часа т.е. получава се предозиране с кофеин, което вреди на здравето.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малкия

    9 9 Отговор
    Много полезна статия!
  • 2 Басов

    9 6 Отговор
    Спрете кафето и излезте по главните булеварди на многомилионен град. Тъ-п-ци
  • 3 Лора

    10 6 Отговор
    Аз казвам, че е вредно...!

    Коментиран от #10

  • 4 Иво

    12 7 Отговор
    Затова пийте водка !В краен случай ракийката на бай Ангел от съседния вход!
  • 5 Рикия

    8 5 Отговор
    Узо бира и вино !!!
  • 6 Име

    3 7 Отговор
    Аз съм, че разтворимото кафе е вредно, защото се правело на много висока тепрература, при която от кафените зърна сеотделяли някакви вредни вещества.
  • 7 Дедо

    19 10 Отговор
    Статията е пълна глупост и лъжи.Със сигурност е нечия поръчка.Разтворимото кафе,което се прави от арабика по метода на извличане във вакуум при температура от -40 градуса е най-чисто и безвредно,за разлика от вареното кафе,което е пълно с вещества, които нанасят вреда на организма.Освен това разтворимото кафе е от 3 до 5 пъти по-слабо от еспресо.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Ввв

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо":

    Дедооо,ама то не ми трябва да е водичка,слабо било....
  • 9 Вреди на сърцето...!

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо":

    Дедо...! От опит го говоря...!
  • 10 ГрУЮ

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лора":

    Ами пия си го от 30г и нагоре. Мерил съм си кръвното, не се променя след това. На калция може и да вреди, но нямам рога да разбера. Сутрин мога и без кафе за да запична работа. Нямам зависимост от него, мога да спра когато искам. Статията е боза.
  • 11 ПОЗНАВАЧ

    5 2 Отговор
    Рядко глупава статия....
  • 12 Вредно е

    1 2 Отговор
    Предпочитам прясно смляна Лаваца приготвена на еспресо машина или в "кубинска кафеварка"!
  • 13 Коко

    0 0 Отговор
    Не знам дали е вредно или не, но на вкус е пълна боза в сравнение със прясно сварено еспресо.
  • 14 ЕЛЕОНОРА

    1 1 Отговор
    Пия,кафе,на,ден, повече от,един,литър, Нескафе, направо,съм, върхът на АЙСБЕРГА!!!