Новини

Най-разпространените митове за храни

Да разделим митовете от истината

Публикувана: 28 Септември, 2019 21:27
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2254
Най-разпространените митове за храни
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Вярвате ли в митове? Въпреки, че има толкова много информация за различните групи храни и диети,
има и много дезинформация там. Вероятно сте чували по едно или друго време, че мазнините,
захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното, че са много полезни. Време е
foodpanda да покаже най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:

1. Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на предубедените изследвания хората вярват в голяма лъжа за повече от 50 години.
Учените и медиите популяризират идеята, че наситените мазнини са нездравословни и могат да
увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Това е
така, само ако ги съчетавате с много въглехидрати.

2. Multigrain не означава пълнозърнесто

Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е
здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на
пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.Въпреки това, многозърнестият
произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Независимо от това,
продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и напълнен с добавки и консерванти.

3. Въглехидратите образуват мазнини

Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да
остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини
за поддържане на оптимално здраве. Вярно е, че ако тялото ви не използва въглехидратите като
енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.

4. Захарта е лоша

Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни. Според
Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и
това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.

5. Яйцата са здравословни

Яйцата изглеждат безобидни и от десетилетия те са неразделни хранителни продукти на нашите
маси. Това е така, ако ги консумирате с мярка. Яйчните диети са опасни.

6. Микровълните правят храната ви радиоактивна

Много хора са бойкотирали микровълновата от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е
просто още един мит. Йонизиращо лъчение от инструменти като рентгенови апарати, както и
ултравиолетовата светлина на слънцето, може да бъде вредно. Микровълните обаче не използват
йонизиращо лъчение. Вълните, използвани в микровълните, не могат да разрушат молекулите. Те
могат само да накарат молекулите да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата
или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.

8. Киноа е високопротеиново зърно

Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че
макар в киноа да има някакъв протеин, вероятно не бива да си казвате, че това е "високопротеинова"
храна.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Е да...!
2 Отговор

До коментар #1 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":


С нищо не се прекалява и към здравословно се посяга...! Но има дебели глави...!

Оценка:
-2 +3

Емил
3 Отговор
Марче, елементарна компютърна грамотност ти липсва! Като добавим и езиковата липса - остава, че си много секси!

Оценка:
-1 +2

САП
4 Отговор
Честотата на микровълните в микровълновата печка е настроена на честотата на трептене на молекулата на водата. Доколко това, че не влия е на химическите съединения не съм на 100% убеден.
Принципа е загряване в следствие на честотен резонанс. Като се има в предвид, че много химически процеси се нуждаят от повишаване на температурата за да започнат. Дали не се превръщат микровълните в катализатор за започване на определени процеси. Друг е въпроса дали тези процеси са вредни или полезни.

Оценка:
-4 +9

розово
5 Отговор
Няма по вредна от максимално погълнатата храна.

Оценка:
-2 +5

Цял живот 100 кг
6 Отговор
Сега в края на жизнения си път, розовите пантерки, използват доколкото могат изхабените си ресурси...! Значи,, поумняха,, и отслабняха..!

Оценка:
-0 +2

Алфа Вълкът
7 Отговор
#7 къде е?

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +0

459
8 Отговор

До коментар #7 от "Алфа Вълкът":


Ако е за статията - пропуснат е, ако е за мненията - ти си №7.

Оценка:
-0 +0

Вуте
9 Отговор
Явно някой хора не могат да броят !

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +3

Нане
10 Отговор

До коментар #9 от "Вуте":


С очила е тъй.

Оценка:
-0 +0

Алфа Ромео
11 Отговор
Аз не мога да живея без сладко и кафе, не се чувствам добре, нямам енергия кръвното ми пада, наркоман съм това е положението....

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
ТОП 5