Вярвате ли в митове? Въпреки, че има толкова много информация за различните групи храни и диети,
има и много дезинформация там. Вероятно сте чували по едно или друго време, че мазнините,
захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното, че са много полезни. Време е
foodpanda да покаже най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:
1. Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
Благодарение на предубедените изследвания хората вярват в голяма лъжа за повече от 50 години.
Учените и медиите популяризират идеята, че наситените мазнини са нездравословни и могат да
увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Това е
така, само ако ги съчетавате с много въглехидрати.
2. Multigrain не означава пълнозърнесто
Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е
здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на
пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.Въпреки това, многозърнестият
произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Независимо от това,
продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и напълнен с добавки и консерванти.
3. Въглехидратите образуват мазнини
Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да
остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини
за поддържане на оптимално здраве. Вярно е, че ако тялото ви не използва въглехидратите като
енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.
4. Захарта е лоша
Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни. Според
Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и
това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.
5. Яйцата са здравословни
Яйцата изглеждат безобидни и от десетилетия те са неразделни хранителни продукти на нашите
маси. Това е така, ако ги консумирате с мярка. Яйчните диети са опасни.
6. Микровълните правят храната ви радиоактивна
Много хора са бойкотирали микровълновата от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е
просто още един мит. Йонизиращо лъчение от инструменти като рентгенови апарати, както и
ултравиолетовата светлина на слънцето, може да бъде вредно. Микровълните обаче не използват
йонизиращо лъчение. Вълните, използвани в микровълните, не могат да разрушат молекулите. Те
могат само да накарат молекулите да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата
или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.
8. Киноа е високопротеиново зърно
Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че
макар в киноа да има някакъв протеин, вероятно не бива да си казвате, че това е "високопротеинова"
храна.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Е да...!
До коментар #1 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":
С нищо не се прекалява и към здравословно се посяга...! Но има дебели глави...!21:59 28.09.2019
3 Емил
22:03 28.09.2019
4 САП
Принципа е загряване в следствие на честотен резонанс. Като се има в предвид, че много химически процеси се нуждаят от повишаване на температурата за да започнат. Дали не се превръщат микровълните в катализатор за започване на определени процеси. Друг е въпроса дали тези процеси са вредни или полезни.
22:10 28.09.2019
5 розово
22:12 28.09.2019
6 Цял живот 100 кг
22:30 28.09.2019
7 Алфа Вълкът
Коментиран от #8
22:42 28.09.2019
8 459
До коментар #7 от "Алфа Вълкът":
Ако е за статията - пропуснат е, ако е за мненията - ти си №7.22:55 28.09.2019
9 Вуте
Коментиран от #10
23:48 28.09.2019
10 Нане
До коментар #9 от "Вуте":
С очила е тъй.08:17 29.09.2019
11 Алфа Ромео
10:50 29.09.2019