Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 14:21 10 688 8

Откриха неочаквана опасност от парацетамола

  • откриха-
  • неочаквана-
  • опасност-
  • здраве-
  • парацетамол-
  • лекарства-
  • фармация-
  • бременност-
  • висок риск

Експертите призовават да се внимава повече при приема на това лекарство

Откриха неочаквана опасност от парацетамола - 1
Снимки: shutterstock

Парацетамолът е широко разпространено лекарство срещу болка и температура, което винаги присъства в домашната аптечка. Доста често бременните жени (след първия триместър) избират него, тъй като има много по-малко противопоказани реакции.

Въпреки това при неправилна употреба парацетамолът може да бъде и опасен. Но в научната литература има информация за връзката между приема на парацетамол по време на бременност и повишен риск от развитие на астма и нарушение на хиперактивността с дефицит на вниманието.

В свое проучване учените са открили, че приемът на парацетамол по време на бременност е свързан с повишен риск от разстройство на хиперактивност и дефицит на вниманието при деца. Най-силният ефект е наблюдаван при деца на възраст от три до седем години, но изчезва в юношеския период.


Авторите на изследването са анализирали данните на жени и техните деца в продължение на 17 години. През това време учените са провеждали физиологични и психиатрични тестове на участниците, както и са проверявали когнитивните им умения. Общо учените са анализирали 135 показателя.

Оказало се, че от 135-те параметри 12 са били свързани с парацетамола, които са признаци на хиперактивност или дефицит на вниманието. Разстройството на хиперактивността и дефицитът на вниманието били особено изразени след като децата тръгнали на училище.

Учените открили също, че корелацията е по-слаба при момичетата, отколкото при момчетата. При първите се проявил ефекта до седмата година години, а при вторите - до деветата. При 15-годишните не се е забелязала статистическа връзка между парацетамола и хиперактивността или липсата на внимание.

Авторите на изследването не са изучили причините за връзката между парацетамол и хиперактивност. Не е известно също дали употребата на парацетамол от майката влияе върху работата на по-големи деца и здравето на възрастните. Учените обаче призовават за повече предпазливост при прием на лекарства по време на бременност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зари Неменска

    7 8 Отговор
    Дреме ми на тампона,не съм бременна!
  • 2 Особено голяма опасност има в вносния

    17 2 Отговор
    Защото поради добрите си качества за разлика от българските лекарства разредени с пълнители фабриките на Огнян Донев и Киро Гела са на загуба понеже хората незнайно защо гледат с съмнително око на тях и купуват вносното. Затова да забраним всичко вносни за благото на родната олигархия.
  • 3 Архитект е комуне такова

    4 4 Отговор
    Я разкажи как 98ма печелиш зелена карта
  • 4 Франкенщайн...!

    7 3 Отговор
    Мразя лекарства и още нещо...!

    Коментиран от #6

  • 5 Рекламата преди всичко

    8 1 Отговор
    Лекарствата трябва да се приемат само и единствено по лекарско предписание. Дори и т.нар хранителни добавки, които са без рецепта, не са безопасни. Като се започне от витамини, та през хапчета за отслабване, бъбреци, черен дроб и ставни заболявания. Всичко е един голям бизнес, заблуждаващ хората и носещ огромни печалби за производители и дистрибутори.
  • 6 Какво

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Франкенщайн...!":

    Инжекций

    Коментиран от #7

  • 7 Прости пачи

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Какво":

    Като тебе, дето се налагат насила на пазара, като горчивия парацетамол..!!!!
  • 8 Последния софиянец

    0 0 Отговор
    Всяко лекарство си има вредни ефекти. Едно лекуват друго развалят. Почнеш ли да взимаш редовно няма край. От тях се печели повече от наркотиците. Излиза 2лв,а ти го дават за 20.