Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 14:23 5 678 5

Рязкото отслабване крие сериозни рискове

  • диета-
  • отслабване-
  • риск-
  • килограми-
  • итм

При хора над средна възраст

Рязкото отслабване крие сериозни рискове - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски учени, чието изследване е публикувано от British Medical Journal, стигнали до извода, че, ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им състояние, съобщава БНР.

Особено внимание учените отделили на връзката между намаляването на телесната маса при хора на средна възраст, които страдат от затлъстяване и увеличаването на вероятността от преждевременна смърт.

Оказало се, че за 12 г. наблюдение средно са регистрирани 10 500 смъртни случая, в близо 1/3 от тях основна причина са различни нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система. Учените изяснили, че за хората над 47 години с високи показатели на индекса на телесната маса (ИТМ), които продължават да губят тегло, рискът от преждевременна смърт се повишавал значително в сравнение с хората, които не искали да отслабват.

ИТМ се изчислява по следния начин: теглото в килограми, делено на ръста на човек в метри на квадрат. Нормалните показатели според Световната здравна организация са 18,5 до 25. Всичко над 30 се смята за затлъстяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хипопотам с прашки

    6 2 Отговор
    При възрастни хора, почти е невъзможно отслабването, ако си 120 кг, особено ако се приемат някакви лекарства, които имат странични действия...!
  • 2 Карапичио

    2 1 Отговор
    Да не ви чуе докторката Емиловата,че положението ще стане страшно!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лелката си я бива (посрещна ме по нощниц

    1 0 Отговор
    Колкото ти е ИТМ... ту....?!
  • 5 Отслабнал

    2 1 Отговор
    Може да се отслабне! Пиша от личен опит. Интересно ми е как китайците ще обеснят че дебел човек над 80 години почити няма!