7 Ноември, 2019 11:06 3 527 10

Пушенето води до шизофрения

  • депресия-
  • шизофрения-
  • пушене-
  • пушачи-
  • генетици-
  • изследване-
  • психически разстройства-
  • проучване-
  • великобритания

Според британски учени, тютюнопушенето е сред водещите фактори за поява на депресия и други психически разстройства

Пушенето води до шизофрения - 1
Снимки: shutterstock

Значителна част от хората, страдащи от шизофрения са млади хора - на възраст от 15 до 35 години.

Това пишат генетици в статия, публикувана наскоро в списанието Psychological Medicine.

„Носителите на психични заболявания често игнорират борбата с тютюнопушенето и други лоши навици. Нашето проучване показва, че отказването от тютюн подобрява не само физическото, но и психичното здраве сред всички категории хора, включително тези с шизофрения и депресия“, отбелязва Робин Уотън от университета в Бристол (Великобритания).

Пушенето води до шизофрения
Снимки: shutterstock

Според настоящите оценки на учени, около 21 милиона души на планетата страдат от шизофрения, а половината от тях не получават подходяща помощ от държавата и медицинските служби. Значителна част от тези хора са млади хора - на възраст между 15 и 35 години.

Дълги години Уотън и нейните колеги се опитват, не само да открият корените на мутациите, свързани с различни заболявания, но и да разберат какви точно промени предизвикват във функционирането на мозъка и другите органи в човешкото тяло.

Например, наскоро екипът успява да покаже, че вариациите на гените, които допринасят за развитието на затлъстяването, също увеличават вероятността техният собственик да стане пушач и да пуши голям брой цигари на ден.

Анализирайки събраните данни, генетиците обръщат внимание на една интересна закономерност - шизофрениците и страдащите от депресия пушат много по-често от другите участници в изследванията. Това ги подтиква да направят подробен анализ на мутациите, свързани с развитието на този лош навик и шанса за поява на тези психични разстройства и обратно.

Как точно работи тази връзка, учените все още не могат да кажат. Те предполагат, че това може да се дължи на факта, че никотинът нарушава производството на серотонин и допамин, а ниските им нива в мозъка са пряко свързани с развитието на шизофрения и депресия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    16 4 Отговор
    И тичанете като луд в парка води до разтройство на съчмите, то не може друс- друс- друс и да няма раместване! Всичко криво тръгнало на фитнес да ходи.
  • 2 Радо

    11 0 Отговор
    Някои като се напушат и им става много весело.
  • 3 🐸 🐸 🐸

    8 0 Отговор
    Ако пушат джоинт
  • 4 Жоро

    8 5 Отговор
    Нашият лидер не пуши и свинско не яде затова акълът му е като бръснач.

    Коментиран от #5

  • 5 Кочо

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Той затова е 150кг и вдига кръвно нон-стоп като му дойде нагорно.
  • 6 иван

    15 3 Отговор
    Тези се оляха. Има ли болест която да не препишат на цигарите. Излез на булеварда, извърви 300 м.и си изпушил 15 кутии цигари. Ама не, цигарите вредни...Ядеш неща които не знаеш...цигарите вредни. "Спортуваш" тичайки по улици и паркове, а около теб коли и заводи и дишаш с пълни дробове...не, цигарите вредни. Като гледам май пушенето ще излезе далеч по-полезно от всичко друго, създава имунитет.
  • 7 Sochi

    6 0 Отговор
    Аз пуша "Бойко" 100 и съм постоянно в депресия.
  • 8 Тръмп

    7 0 Отговор
    Всички на тази планета са шизофреници без изключения,разликата е в стадия!!!:):):)
  • 9 Пълно

    2 2 Отговор
    е с глупости в тази статия.
  • 10 Реалист

    2 3 Отговор
    Явно е изследвал все такива като юнкер, меркел и най вече нашите.... Щото то шизофренията пречи на разума.... А де разум у тия дето ни управляват...... Пуша и съм си с акъла..... Нито гласове чувам , нито пък изкаш да чуя.... Като ме ядоса някой чуват само моя глас...... Та моя прадядо почина на 104 години , още го помня как свиване цигари от тютюн и пушене и си пий ваше ракита и умря с акъл.... Ако не беше паднал от къруцата и да му отрежат кракът още щеше да живее.... Винаги съм се чудила . Как на толкова години , ходеше изправен и веднъж не каза че го боли.... Той лекарства не знаеше..... Береше разни билки,,,, и като ходеха с баба ми даваше за да не се разболява ме..... Сега аз продължавам да пия тези билки вместо вода... И пуша.... Но алкохол не употребява...