Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 16:45 1 378 4

Отгледани в лаборатория ГМО бактерии, ще търсят експлозиви

  • бактерии-
  • гмо микроби-
  • експлозиви-
  • взривни вещества-
  • darpa-
  • raytheon-
  • сензори-
  • разработени-
  • синтетична биология

В момента търсенето на взривни елементи и разчистването на минни полета е много трудна и опасна задача

Отгледани в лаборатория ГМО бактерии, ще търсят експлозиви - 1
Снимки: shutterstock

Генномодифицирани микроби, разработени и отглеждани в лаборатория, ще търсят заровени взривни материали.

Бактериите, които представляват своеобразни сензори за откриване на експлозиви, са създадени от американската корпорация Raytheon. Те могат да открият взривни вещества в почвата и когато ги открият, сигнализират чрез флуоресценция.

Съгласно договор с Американската агенция за напреднали научни изследвания в областта на отбраната (DARPA), Raytheon съвместно с Политехническия институт в Уорчестър се е заела с програмирането на два бактериални щама за мониторинг на земните повърхности за взривни материали.

Отгледани в лаборатория ГМО бактерии, ще търсят експлозиви

Първият щам ще регистрира наличието или отсъствието на взривни вещества, заровени под земята. Ако открият някаква следа от експлозиви, микробите ще произвеждат сигнални молекули, които ще отделят в средата, в която се намират.

Мигрирайки към повърхността, тези молекули ще служат като стимул за втория щам. Неговата задача е да генерира флуоресцентна светлина на повърхността на земята, която после може да бъде открита от дистанционни камери или дронове.

Синтетичната биология съчетава принципите на електротехниката с компютърните науки, за да модифицира ДНК-то на тези бактерии. Програмата за подземно наблюдение е само един от примерите, в който напредъкът в синтетичната биология се използва за разработване на сензори, които могат да разкрият различни подземни явления от разстояние.

"Известно е, че някои бактерии могат да бъдат програмирани така, че да станат много добри в откриването на експлозиви, но да се направи това под земята е по-трудно. Ние проучваме как бактерии сензори оцеляват до необходимата дълбочина под земята, за да може да се създаде добре видима след това луминесценция на повърхността", коментира Алисън Тагарт, главен изследовател на новата програма Raytheon BBN Technologies.

Отгледани в лаборатория ГМО бактерии, ще търсят експлозиви
Снимки: shutterstock

"Използването на био сензори под земята може да ни помогне да спасим стотици животи, както и да откриваме заплахи, свързани с качеството на въздуха и питейната вода", добавя Тагарт.

"Модулният дизайн на системата, която разработваме, ще ни позволи да заменяме различни компоненти, колкото е необходимо, за да открием различни видове заплахи и замърсители."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малоумните

    7 2 Отговор
    Краварите не спират с идиотиите си. Тъпо и упорито се опитват да унищожат света.
  • 2 Ивайло

    3 1 Отговор
    Бактерии ще тръсят експлозиви!!! Хахаха!!! Сигурно ще ги занесат в пликче на мястото, ще го отворят и ще извикат "Търсете"!!! И бактериите ще се пръснат, ще намерят експлозива, че даже и ще го обезвредят и приберат!!! Хахаха!!! ;)))

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И в допълнение

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Дори ще го хапнат и после в безопасна сред ще започнат да гърмят като мини пиратки.