Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 10:05, обновена 2 Юли, 2022 14:33 12 187 6

Рецепта на деня: Родопски пататник на тиган

  • пататник-
  • картофи-
  • родопи-
  • на тиган-
  • какво да сготвя

Кулинарно изкушение от Родопите

Рецепта на деня: Родопски пататник на тиган - 1
Снимка: Shutterstock

В Родопите може да опитате всякакви видове пататници - на тиган, на фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори в Смолянско. Вижте как да го приготвите по традиционна рецепта.

Необходими продукти:

700 грама картофи
2 яйца
100 грама сирене
1/2 с. л. непълна сух джоджен
1/2 к. л. непълна хималайска сол
60 грама масло

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Посолете добре и оставете да починат за 5 мин. След това ги изстискайте добре с ръце от водата, която пускат.

След това добавете яйцата. Накрая прибавете сухия джоджен и ситно нарязания лук като разбърквате добре цялата смес. Лукът става леко хрупкав, така че може да го задушите предварително на тиган.

На добре загрят тиган разтапяте половината масло, а втората половина разтапяте за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен, за да не прегори и по-възможност слагате капак на тигана, за да се задуши. Важно е да печете на слаба степен, за да стане перфектно.

За да не развалите цялостта му при обръщането, е нужно да сложите върху тигана чиния. Разтопете другата половина от маслото и приплъзнете пататника, за да се запече и от другата страна.

Поднесете топъл и с купичка кисело мляко.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнете

    3 2 Отговор
    Дали сиренето не е 200гр.? 20гр. е по –малко от кибритена кутийка(30гр.)
  • 2 ДЯДО

    28 3 Отговор
    Откога в Родопите готвят с хималайска сол ?!?!?! Просто питам ако случайно ми зададат този въпрос в стани богат.
  • 3 гладен

    12 3 Отговор
    Баба ти в Родопите, все хималайска сол е ползвала.
  • 4 Франкенщайн(шампоан 1 леф и крем медико)

    5 2 Отговор
    Аман от,, компири,,...,, помашки,, (ако не е тутун, ше е картоф или обратну...!
  • 5 Ффф

    3 1 Отговор
    Франкенщайн ще те спукам от бой!!!
  • 6 Телефончету

    3 0 Отговор
    Да, разбра, се, че си повече мъж, затова искаш да биеш истински и нежни жени, които могат да правят пататник, а не помии с три листа...!