В Родопите може да опитате всякакви видове пататници - на тиган, на фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори в Смолянско. Вижте как да го приготвите по традиционна рецепта.
Необходими продукти:
700 грама картофи
2 яйца
100 грама сирене
1/2 с. л. непълна сух джоджен
1/2 к. л. непълна хималайска сол
60 грама масло
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Посолете добре и оставете да починат за 5 мин. След това ги изстискайте добре с ръце от водата, която пускат.
След това добавете яйцата. Накрая прибавете сухия джоджен и ситно нарязания лук като разбърквате добре цялата смес. Лукът става леко хрупкав, така че може да го задушите предварително на тиган.
На добре загрят тиган разтапяте половината масло, а втората половина разтапяте за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен, за да не прегори и по-възможност слагате капак на тигана, за да се задуши. Важно е да печете на слаба степен, за да стане перфектно.
За да не развалите цялостта му при обръщането, е нужно да сложите върху тигана чиния. Разтопете другата половина от маслото и приплъзнете пататника, за да се запече и от другата страна.
Поднесете топъл и с купичка кисело мляко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Уточнете
10:22 19.11.2019
2 ДЯДО
10:25 19.11.2019
3 гладен
10:39 19.11.2019
4 Франкенщайн(шампоан 1 леф и крем медико)
10:47 19.11.2019
5 Ффф
11:05 19.11.2019
6 Телефончету
11:29 19.11.2019