Last news in Fakti

20 Декември, 2019 15:17 8 641 9

Жертва след жертва в мистериозен извор (СНИМКИ)

  • извор-
  • вода-
  • мистерия-
  • тайна-
  • тайнствена-
  • жертви-
  • смърт-
  • водолази

Изворът привлича стотици туристи с ярката си тюркоазена вода

Жертва след жертва в мистериозен извор (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Мистериозен извор във Франция съществува обвит в тайни и легенди за изчезнали хора. Той се казва The Fosse Dionne и се намира в град Тонер. Водите му са ярки и тюркоазени, а загадката откъде извират търси разрешаването си още от Средновековието, пише bg-voice.com

Всички жители на града знаят зловещата история на мистериозния извор – че всеки, опитал се да открие откъде извират водите на The Fosse Dionne, умира. Сега нова експедиция от водолази ще се опита да стигне там, където никой никога не е бил преди, разказва BBС. Дали ще успеят да разгадаят тайната на извора?

Жертва след жертва в мистериозен извор (СНИМКИ)

Изворът е древен колкото самото човечество. Мистериозен град с непълно неизвестни животни бе открит в джунглата „Не знаем какъв е източникът му, защото всеки, който е слизал до дъното му, не се е върнал, за да ни даде информация, какво има там“, казва Доминик Агюлар, кмет на Тонер. 331 литра вода всяка секунда се вливат в The Fosse Dionne. По думите на Агюлар, изворът е много важен за града, тъй като се променя всеки ден и то в зависимост от времето, небето и притокът на вода.

„Цветовете му варират от синьо до зелено, дори кафяво“, казва тя. През Средновековието изворът е използван като пералня от жените в града. От тяхната уста тръгвала мълвата, че един ден свещеникът трябвало да дойде, за да прогони опасно създание от водите. В църквата наблизо има уникален предмет, който дава известна истинност към легендата.

„Статуята тук е съставена от два елемента – свещеникът на църквата и известният базилиск. Монахът дошъл тук през 635 година. Работата му била да прочисти The Fosse Dionne“, разказва историкът Пиер Милат. През 1974 г. двама души се гмуркат, за да проверят откъде идва този невероятен приток на вода. Но нещо се случва и двамата умират. През 1996 г. се провежда и последното гмуркане в The Fosse Dionne, което също завършва фатално. От тогава влизането в извора е забранено.

Когато Доминик Агюлар става кмет на града през 2014 г., решава да позволи още едно гмуркане. Заедно с водолаза Пиер-Ерик Дизейн те разчистват The Fosse Dionne, правят много проучвания и създават техническа скица на гмуркането. „На 79 метра достигаш „непознатата зона“. Дотам всяка една извивка на извора е добре картографирана. Чувствах се много щастлив да съм там. Помислих си: „Светлината никога не е достигала дотук. Аз съм първият човек, който вижда това. Забелязах, че галерията продължава и напред и не е блокирана по никакъв начин. Това дава надежда за бъдещето“, казва Пиер-Ерик Дизейн пред BBC. Ала и той не успява да разбере откъде идва водата, която захранва мистериозния извор. По думите му едва ли скоро някой ще успее да разгадае загадката.

Водолазът стига 9 метра по-навътре в The Fosse Dionne и се връща. Твърди, че галериите и проходите на извора не са лесни за преминаване и изправят пред краен предел човешките и технологичните ни възможности.

Жертва след жертва в мистериозен извор (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕРНИК

    25 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕХ...ВОДА..ЩЕ ПОРЪЧАМ ЗА ФОТОТАПЕТ..
  • 2 ФИАТ

    5 7 Отговор
    как ша влизат водолази в тоо шадраван бе , той дълбок 60 см

    Коментиран от #4

  • 3 ГосТ

    10 5 Отговор
    Това наистина е любопитна история. Въпреки че и ние имаме подобно явление, само че сифон. И отново около него има легенди. Иначе, подводната спелеология е едно изключително изпълващо дело...И французите отново са сред най добрите (ако не и вай добрите) ,както във всяка благородна дейност изискваща смелост и умения.
  • 4 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ФИАТ":

    „На 79 метра достигаш „непознатата зона“
  • 5 Паисий е жив

    7 0 Отговор
    Вероятно извира от цепнатина в скалата. Ако рискът беше толкова висок щяха да пуснат дрон. Но изворът е много красив!
  • 6 ГосТ

    2 2 Отговор
    Използването на дронове в пещери е трудна задача,особено за изследователски цели.
  • 7 1122333

    2 0 Отговор
    МОЖЕ БИ НЯКОГА ТОВА МЯСТО ДА ЕБИЛО ПРОКОПАНО ИЛИ ИЗТОЧЕНО ОТ РУДИ. ВЪЗМОЖНО Е СЪЩО ДА Е ЕСТЕСТВЕНА ПЕЩЕРА, КОЯТО СЛЕД ГОДИНИ СЕ ПЪЛНИ С ПОДЗЕМНА ВОДА ПРИ РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕ ИЛИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. В БЪЛГАРИЯ В ТРИГРАД , ОБЛАСТ СМОЛЯН СЕ НАМИРА ЖДРЕЛО, КЪДЕТО СЪЩО СА ВЛИЗАЛИ ВОДОЛАЗИ И НЕ СА СЕ ВРЪЩАЛИ.
  • 8 Дяволски извор

    1 3 Отговор
    Не трябва да се влиза.
  • 9 Луд

    6 0 Отговор
    Аз като по-луд бих пробвал с камера.2019 година сме.Иначи е много красиво