Last news in Fakti

30 Декември, 2019 20:59 8 136 13

Какво да не правим на Нова година, за да се сбъднат желанията ни?

  • поверия-
  • суеверия-
  • нова година-
  • желания-
  • новогодишна нощ-
  • новогодишно желание-
  • ритуали-
  • празнуваме

Съществуват много суеверия, свързани с новогодишната нощ, както и с дните в началото на първия месец на новата година

Какво да не правим на Нова година, за да се сбъднат желанията ни? - 1
Снимки: shutterstock

Защо и как древните ритуали за късмет и благополучие са стигнали до наши дни и защо има толкова много суеверия около изпращането на старата и посрещането на новата година? Мнозина вярват в тези неща и днес и спазват най-различни ритуали, с които да привлекат късмета, богатството и здравето в дома си и да изгонят лошите сили.

Ето някои новогодишни суеверия, в които все още вярваме:

Новогодишният празник поставя началото на един красив, продуктивен и много щастлив период, в който много желания се сбъдват.

Дългата традиция за празнуване на Нова Година е свързана обаче и с много суеверия, които и до днес вълнуват много хора. Повечето вярвания са свързани с неща, които никога не трябва да правим, ако искаме плановете и желанията ни наистина да се сбъднат през идната година.

Едно от важните вярвания се отнася до емоционалните връзки с близки хора. А именно, че никога не трябва да забравяте да честитите на близките си Нова Година, защото по този начин ще се разделите от тях през следващата година.

Финансовата сигурност е едно от нещата, към които всеки от нас се стреми. С това е свързано и твърдото убеждение, че на 31 декември и 1 януари не трябва да се взимат пари назаем, защото подобно начало на новата година предвещава нови 12 месеца материални проблеми.

Не изнасяйте нищо от дома на 1 януари. Това поверие го знаят почти всички, макар мнозина да не са сигурни защо не трябва да правят това. Поверието се отнася до абсолютно всичко. Смята се, че на този ден не трябва да изхвърляте дори боклука, ако не искате да останете без късмет, пари и всички други хубави неща, които си пожелаваме да ни се случат през новата година.

Има хора, които вярват, че на този ден не трябва и да се чисти или разтребва, защото може да забутате късмета си някъде и да не го откриете през следващите 366 дни.

Като че в тон със сексизма напоследък, се налага едно от старите вярвания, че първият човек, който влезе в дома след полунощ, не трябва да бъде жена. В миналото се е смятало, че жените носят неприятности. Вярвало се е също, че първият човек, който влезе в дома, не трябва да е с руса или червена коса. Разбира се, това не означава, че не трябва да приемате руси или червенокоси роднини, добър приятел или партньор, които ще дойдат на партито ви след полунощ.

В първите дни на новата година, както и на самата Нова година не трябва да се поднася месо от птици на масата. Причината е, че в миналото птиците са били считани за нечисти. Затова се смята, че мръсотията, която внасяте в дома си чрез тях, никога няма да бъде почистена през цялата година. Друго поверие свързано с птичето месо на новогодишната трапеза е, че късметът и щастието ви ще отлетят, така както отлитат птиците.

Има и поверие свързано с морската храна и по-конкретно с ракообразните. Според него на масата пък не бива да се поставят храни като раци, омари и други, за да “не върви назад годината към старите проблеми”.

Друго суеверие твърди, че не е добре да се работи на 1 януари. Голямата ангажираност, особено стартирането на нови дейности в този ден, означава, че годината няма да бъде просперираща, а напротив, ще бъде обречена на провал.

Сред обществото съществува и вярване, че никога не трябва да вършите домакинска работа на църковен празник. Същото вярване важи и за Нова Година, но хората вярват, че на този ден дори не трябва да мием чиниите си.

Опитайте се да бъдете в добро настроение, тъй като съществува вярване, че емоциите, които ще имате на 1 януари, ще ви следват през цялата година.

Старите сърби вярват, че дори вятърът може да бъде добър показател за това каква ще бъде следващата година. Ако няма вятър или духа от юг, това означава, че следващата година ще бъде добра и ползотворна. Ако духа вятър от изток, годината ще донесе нещастие и неприятности.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бабата

    5 5 Отговор
    Колкото по навътре го взимате, толкова по навътре ще ви влиза през новата година и парите ще ви изтичат през пръстите! Вижте маалата, всичко навътре, и затуй къщата е неизмазана! Само циганета щъкат около нея!
  • 2 Хипопотам с прашки

    2 3 Отговор
    Ами тя като твойта къща, срутена като тебе, само цифанчета липсват, за офце и склад за магарета е идеална...! (Въшлиф да се смее на такива...!)

    Коментиран от #3

  • 3 Абе готин

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хипопотам с прашки":

    Ходил ли си на училище? Коя те е учила да пишеш?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Карай

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм ходил..!":

    Гледай поне циганета да ходят на училище, да не се излагат като теб! Иначе ще вървят подире ми всяка сутрин с камиона, и като изхвърлям мъртвите прасета, ще си отбират най-читавото за да си го вземат у мааалата да ядат!
  • 6 Моята мечта за 2020г е

    5 6 Отговор
    Турците да имат икономически срив и македонците да паднат на коленете пред българите. А Гърция да ни дава безплатни почивки на островите.
  • 7 Моя любим сайт,, Факти,,...!

    1 4 Отговор
    Лорчето, нак верния ви почитател, първи ви благодари от цялото си сърце, че му доставяте удоволствие с теми, които внасят новост в моите познания по някои теми..! Много се извинявам само на вас, за понякога грубия си,, език,, но затова, аз нямам вина...! Пожелавам ви на журналистите, които са от по дълго време тук,, Весело посрещане на 2020 г, да бъдете все така та и повече добри в своята професия, разбира се и много здраве...!.. Това не е лицемерие, защото. някой така ще каже, знаете, че съм откровена до,, болка,,...! На всички добри хора, пожелавам същото...!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    2 0 Отговор
    Никога не започвайте работа в Хюндай хеви индъстрис Ко България. Ако държите на собственото си физическо и психическо здраве и уважавате себе си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!