Last news in Fakti

31 Декември, 2019 19:59 3 185 8

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни?

  • греяно вино-
  • алкохол-
  • напитки-
  • сгряване-
  • студено време-
  • греян алкохол-
  • зима-
  • греяна ракия-
  • грог

Те са отлични напитки за студените зимни дни и внасят уют и топлина

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни? - 1
Снимки: shutterstock

Студът и вледеняващият вятър може и да не донесоха достатъчно сняг тази година, но със сигурност навяха мисли за топли напитки и вълнени терлици.

Един от най-добрите начини да се сгрее човек в студените зимни дни са топлите напитки. Още от древността хората са открили, че няма по-добър еликсир за сгряване от греяните алкохолни напитки.

У нас най-добре са познати греяното вино и греяната ракия, като традиционни питиета за през зимата, с които са се глезили и нашите баби и дядовци и пра-пра -пра роднини. Има различни класически рецепти, които може да изпробвате, но не трябва да забравяте да консумирате тези напитки умерено и с мярка.

Греяно вино

За тази рецепта се използва само червено вино.

То се налива се в метален съд и към него се добавя малко мед (или захар), както и парченца плодове (ябълки, портокали, круши, лимон) и подправки (черен пипер, канела, кардамон, карамфил). Оставяте сместа са кипне, след като я свалите от огъня. Оставете напитката да преседи около 15 минути в съда, похлупена с капак. Така греяното ви вино ще поеме вкусовете на всички съставки, които сте добавили.

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни?
Снимки: shutterstock

Греяна ракия

Познавачите знаят, че греяната ракия е истински еликсир и наслада за сетивата, особено в студените вечери. В метален съд сипвате мед (или захар) и карамелизирате. После добавяте ракията, но я оставяте само да се стопли, не трябва да я кипвате. Ако искате може да допълните вкуса с парченца плод (ябълка, круша, дюля, кора от портокал) или карамфил. Някой добавят и зърна черен пипер.

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни?

Греян джин

Хърватският еликсир срещу студа е греяният джин. Напитката се забърква със сок от ябълка, портокалов сок и джинджифил. Добавя се и канела, която придава специфичен вкус и аромат. Всичко се топли около 20 минути и тогава се добавя джин.

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни?
Снимки: shutterstock

Грог

Класическият вариант е чай, захар и ром. Историята на грога започва през 18 в., когато моряците от Кралския флот получавали порция ром всеки ден. Заради честите напивания и сбивания, вицеадмиралът Едуард Върнън въвел правило ромът да се разделя на две части през деня и да се дава на моряците, смесен с четири части вода или чай. След време дал и нова заповед - вътре да се добавя лимонов сок заради съдържащия се в тях витамин С, който предпазвал екипажа от скорбут.

Моряците, разбира се, не одобрявали нововъведението. Затова и нарекли напитката по неговото прозвище – „Стария грог”. То пък произлязло от факта, че при лошо време Върнън обикалял палубата в непромокаемо наметало, изработено от плат, наречен „грограм“.

Кои са греяните алкохолни еликсири за мразовитите дни?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиания Майстор

    13 2 Отговор
    По полека с греяното вино да няма кръвно 200/140!!!! И задължително мезе да не ви боли главата после!
  • 2 Лорчето от красивия град...!

    6 1 Отговор
    Това са хубави напитки, които не са наши специалитети и съжалявам че не мога поне една чашка на седмица да си опитам от греяното вино или грог..!!!
  • 3 Жеката

    6 0 Отговор
    Греяна ракия с мед-това е уникално.....След това греяно домашно вино с дюла или ябълка и канела...или ако сте се простодили-греяно вино с мед и черен пипер-една голяма чаши и под одеалото-на сутринта сте като нови...
  • 4 боцмана

    12 0 Отговор
    Горещо , младо маце , под юргана , много сгрява.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.