Last news in Fakti

7 Януари, 2020 17:30 1 642 6

Авиокомпания ще използва гориво от боклук

  • боклук-
  • алтернативно гориво-
  • авиокомпания-
  • въглеродни емисии-
  • парникови газове-
  • климатични промени-
  • jetblue airways

Подготвяме бизнеса си за икономика с по-ниски въглеродни емисии, която авиацията - и всички други сектори - трябва да планират, обявяват от авиопревозвача

Авиокомпания ще използва гориво от боклук - 1
Снимки: shutterstock

Американска авиокомпания обяви, че преминава към гориво от боклук, за да помогне в битката с глобалното затопляне.

Авиопревозвачът "ДжетБлу" (JetBlue Airways) обяви в понеделник, че планира да стане въглеродно неутрална компания по отношение на всички свои вътрешни полети до юли 2020 г. За целта компанията ще използва алтернативно гориво за своите самолети, излитащи от международното летище на Сан Франциско.

Авиокомпания ще използва гориво от боклук
Снимки: shutterstock

Горивото от рециклирани отпадъци, би трябвало драстично да намали вредните емисии, които нанасят толкова сериозни щети на околната среда.

Иновативното решение е част от еко политиката на компанията, която се старае да въвежда все повече практики, подпомагащи опазването на природата, съобщи телевизионният канал CBS на своята интернет страница.

Горивото се произвежда от финландската компания Несте. То се изработва чрез сепарирането и рециклирането на отпадъци и излъчва до 80% по-малко вредни вещества в атмосферата, в сравнение с традиционното самолетно гориво.

"ДжетБлу" изпълнява 17 полета дневно от калифорнийския град Сан Франциско.

От авиокомпанията побързаха да успокоят своите клиенти, заявявайки, че добавянето на "чистото" гориво няма да бъде начислявано в цената на билетите.

Авиоиндустрията от години понася жестоки критики заради огромното количество вредни емисии, които се изпускат в атмосферата. Отделяните при горенето на авиогоривото газове, като въглероден диоксид, азотен оксид и други, засилват многократно парниковия ефект.

Авиационната индустрия опитва да се бори с изменението на климата, като се старае да намали наполовина своите емисии на парникови газове до 2050 г.

Като част от програмата за намаляване на замърсяването, което създава, от "ДжетБлу" обявиха, че ще финансират проекти за построяването на соларни и вятърни електроцентрали на места, където още използват въглеводороди.

Ще бъдат дадени пари и за разработката на методи за улавяне на метана, изпускан от традиционните сметища и повторната му употреба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй...!

    6 0 Отговор
    Поне боклук има...!!
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Бпаво на хората!
  • 3 ИЯО

    1 0 Отговор
    Бягай,бягай да вземе нещо самолета да придърпа и да угасне във въздуха заради нефилтириран "Боклук"... Няма да се кача, обещавам.
  • 4 х о

    2 0 Отговор
    Това е авиокомпнията на Марти Макфлай!
  • 5 Обективно

    0 0 Отговор
    Е там е супер от боклука да се прави гориво, а у нас е зле да се прави рдф....
  • 6 киро

    0 0 Отговор
    Това е рекламен трик на подлите американци !!! Метан - да ясна е работата , ама самолетите летят на КЕРОСИН , не са на метан като буталните двигатели !!!!